用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 考IGCSE
樓主: daijuju
go

考IGCSE [複製鏈接]

chickchick 發表於 21-6-11 10:04
不要失落,大D,就有多些支援,因為都要為學生考大學而polish CV。這個亦係原因,佢哋會比多些機會那些『嗰 ...

想請問各位前輩, 一般正常學齡的學生都可以入大學前一年左右申請大學,以學校的predicted IB / AL grades 以獲取 conditional offer.
我地這些underage 的小朋友, 自修考試, 是否要等真正AL成績出來才可以申請? 有無前輩的小朋友憑住6-10 科iGCSE A* 而可以取得 conditional offer?

另外, 我想問是否一般最早16 歲才有學校收? 我見有報道指出有學生中一已考取AL 3A, 15 歲時考劍橋被拒, 只批出conditional offer, 要16 歲才可入讀

英國有些科e.g.medi有關係要求18歲入讀。

Cambridge要看看什麼colleges。小朋友入讀的Trinity College基本上好少收未成年學生,其他colleges歲數要求是放鬆少少。但係,我知道一般都係17/18歳。

醒目開學勳章 貢獻勳章

WMGma 發表於 21-6-11 21:36
想請問各位前輩, 一般正常學齡的學生都可以入大學前一年左右申請大學,以學校的predicted IB / AL grades ...

方法有二
1. 部份learning centre 係英國認可學校,可以出到predicted grades. 聽聞有d中學都肯出,要自己問喇
2. 用實際成績報,但又唔一定要出齊哂嘅,我仔嘅case係已考一半以上,最後一次考期將會係10月,所以問題不大,但我估如果take係1月,3月都有成績,應該都無大問題
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

WMGma 發表於 21-6-11 21:51
另外, 我想問是否一般最早16 歲才有學校收? 我見有報道指出有學生中一已考取AL 3A, 15 歲時考劍橋被拒,  ...
英國,因法律問題,好多大學都唔收<16,我問咗幾間特定學科 (唔同學科安排上可能唔同),imperial 講明17歲先收,cambridge 就話佢地唔可以講唔收 (年齡歧視),但因為試過<15 真係未夠成熟處理學習問題,所以就算真係好想收,都只會出defer offer,並要求take AP (其實個回覆無咁簡單,好長...)Manchester 就即刻話無問題,但要簽一d文件
Cambridge 係出過<16 offer,當事人有分享過

恐龍家

小曳人 發表於 21-6-12 21:16
方法有二
1. 部份learning centre 係英國認可學校,可以出到predicted grades. 聽聞有d中學都肯出,要自己 ...

多謝前輩分享, 要諗下點樣放慢腳步, 向橫發展

醒目開學勳章 貢獻勳章

WMGma 發表於 21-6-12 23:37
放慢到當然係好事,但慢唔到落嚟的話,香港嘅大學都歡迎,香港無年齡限制之前我講個話有<16入cambridge個case,係因為申請唔到student visa,家人亦陪唔到佢過去,响UST讀咗一年先過英國
我問過資優家長群組嘅前輩,唔少case係15歲入大學,3大都有,一個AL A*免一年學費,當中反而選科可能會有d問題,太細其實未必知自己想要d咩,特別係男仔
恐龍家

小曳人 發表於 21-6-13 07:28
放慢到當然係好事,但慢唔到落嚟的話,香港嘅大學都歡迎,香港無年齡限制之前我講個話有 ...

而家香港咁亂, 都想小朋友英美讀書, 英美大學取獎學金又是否容易呢?是否只要取3 A* 便有可能取Full scholarship?

小朋友當年apply 科大,那時要5A*才有4年full scholarship。認識小朋友讀Harvard,大學根據family income去俾bursary,最後一年學費只係5萬元港幣左右。聽聞Yale和Princeton 都有bursary俾international student。

Cambridge 的Trinity College俾scholarship啲學生(包括international student),一年只有2-3個 undergraduate成功。英國大學好多時俾scholarship的 postgraduate ,反而 undergraduate 比較少。

所以一般學生會在中六的時候apply不同類型的scholarship,金額可以係幾千至全部學費+生活費。反而去到大學就做internship,增加收入和工作能力。

WMGma 發表於 21-6-11 21:36
想請問各位前輩, 一般正常學齡的學生都可以入大學前一年左右申請大學,以學校的predicted IB / AL grades ...

相信每位申請人也要達到入學最低條件(除非那些極具社會地位的人用自身經驗/工作特別考量),英國大學唔係一定收得高。年紀小唔會係Bonus point而收順D,考試只係操練也可。所以特定學系有入學試,interview
不妨去心儀學科看看入學要求

給你一些例子,看看有無多些方向,(若然你心儀頂級學府):
例一:
13歲女生獲英三大學錄取盼圓醫生夢

年僅13歲的香港女生趙芷悠(Jessamyn)也獲得英國3間大學取錄,趙芷悠的志願是做醫生,盼望能提早圓醫生夢。

香港女生趙芷悠Jessamyn,早在4歲時已能閱讀傳統名校小學的英文讀物《Charlotte&#039s Web》,10歲能看《TIMES》時代雜誌,去年更自修完成英國高考,以卓越的成績報考了英國大學,目前已收到3間大學取錄通知,修讀生物學,再升讀醫科。

讀書以外,Jessamyn也活躍于各種課外活動,2011年參加了美國萬通小太空人計劃、身兼學校的辯論隊隊員,同時參与不同義工活動如拯救流浪狗。

Jessamyn現時的目標希望成為急症室醫生,覺得很適合她的性格,「我比較competitive(有競爭力),在有壓力的環境下會表現好。而且急症室可以見到社會好多不同部分的人,並幫助社會最需要的人。」

https://www.bannedbook.org/bnews/zh-tw/sohnews/20140516/257016.html

女孩就算有3間大學收, 但年齡限制,都要先讀biology, 再可盤算下一步確保GPA夠好,再考醫學院.  而3所大學也無講吓係甚麼大學.

例二:
父母教出天才7歲讀中學 14歲女神童掀8間美國名牌大學爭奪戰

她以13歲之齡,以GPA 4.0滿分成績高中畢業,之後在社區學院讀了一年副學士。驚人的成績令她喜獲8間加州名牌大學錄取,包括三藩市州立大學、加州大學、柏克萊加州大學、南加州大學、加州州立大學東灣分校、太平洋大學、加州大學戴維斯分校及加州州立大學薩克拉門托分校等. Tiara的哥哥Tanishq Abraham也是一名天才,11歲時僅花一年時間就取得3個副學士學位,現正在加州大學戴維斯分校攻讀生物醫學工程學博士。

至於Tiara未必會跟隨哥哥選讀加州大學戴維斯分校,她希望最終能取得音樂博士學位,會視乎哪一間的音樂老師較適合自己。她指出,家族大多是醫生、工程師或科學家,她感激父母沒有強迫她走同一條路,讓她自由發展興趣

https://topick.hket.com/article/2639818/%E3%80%90%E5%85%A8%E5%AE%B6%E6%98%AF%E5%A4%A9%E6%89%8D%E3%80%91%E7%88%B6%E6%AF%8D%E6%95%99%E5%87%BA%E5%A4%A9%E6%89%8D7%E6%AD%B2%E8%AE%80%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E3%80%8014%E6%AD%B2%E5%A5%B3%E7%A5%9E%E7%AB%A5%E6%8E%808%E9%96%93%E7%BE%8E%E5%9C%8B%E5%90%8D%E7%89%8C%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E7%88%AD%E5%A5%AA%E6%88%B0

兩兄妹也要先讀community college,拎到副學士, 再駁上UC系大學/其他大學, 但大學並非IVY league.

例三:
15歲港產數學神童移居蘇格蘭 破格獲愛丁堡大學取錄為博士生

羅宏博在78歲的時已完成高中程度數學課程;9歲參加英國會考,數學科奪得A11歲已通過數學科高級程度考試,同樣取得A佳績。

當別人剛升上初中,13歲的他於蘇格蘭昆斯費里的QueensferryCommunity High School就讀高中,同時在家修讀當地公開大學(OpenUniversity)的數學學士課程,並以一級榮譽畢業。其後,他獲錫菲大學(SheffieldUniversity)取錄,以兼讀制形式修讀醫療應用統計學碩士課程。

https://topick.hket.com/article/2519696/?lcc=at

男孩要先再open university讀第一個degree,再考上二三線大學的master.

小曳人 發表於 21-6-13 07:28
放慢到當然係好事,但慢唔到落嚟的話,香港嘅大學都歡迎,香港無年齡限制之前我講個話有 ...
就你常常講及的資優家長群組嘅前輩,你話唔少case係15歲入大學,3大都有,一個AL A*免一年學費,當中反而選科可能會有d問題,太細其實未必知自己想要d咩,特別係男仔

你說的visa問題,應該是這幾個的其中一個吧. 另外,你說成功例子分享(我估係見報這幾個英國case), 另外也有些本地又無見報的吧.  我就咁搵下新聞,個個case也是男仔! 所以唔係特別係男仔,好多男仔也會細細個有理想的. 我更加想講的,他們衝得出香港的,也是國際賽多次獲獎,顯出對該範疇有熱枕. 我唔係收生的教授,但我好難相信單憑甚麼4A* 5A*, 仲要分幾次考的.甚至retake.也咁易破格取錄.

例一:
香港15歲神童 入讀牛津數學系

今年初獲英國牛津大學數學系有條件取錄的十五歲數學神童何子駿,最終在英國高級程度會考(GCE A Level)中,數學、純粹數學、化學及物理四科、均取得A*成績,獲牛津大學正式取錄,上月底負笈英國升學。他在離港前接受本報訪問,表示已獲每年二十五萬元的香港卓越獎學金,計劃在當地以四年時間完成學士及碩士課程,未來希望成為精算師或從事創新科技業。在浸會大學附屬學校王錦輝中小學畢業的何子駿,自小喜歡數學,小學時數學成績突出,獲老師發掘,小四時已修讀中一級數學課程,期後更兩度跳級,更以十二歲之齡,在一五年應考中學文憑試的數學科必修部分,更考獲5**,並修讀學校的GCE A-Level課程,其間亦參加多個奧數比數,更取得佳績。
https://www.singtaousa.com/%E9%A6%99%E6%B8%AF/1449785-%E9%A6%99%E6%B8%AF15%E6%AD%B2%E7%A5%9E%E7%AB%A5-%E5%85%A5%E8%AE%80%E7%89%9B%E6%B4%A5%E6%95%B8%E5%AD%B8%E7%B3%BB/

http://www.takungpao.com.hk/hongkong/text/2018/0115/139494.html

https://sina.com.hk/news/article/20180116/0/1/4/%E7%A5%9E%E7%AB%A5-%E5%AE%9A%E7%89%9B%E6%B4%A5%E5%A4%A7%E8%A8%88-%E5%9B%9B%E5%B9%B4%E8%AE%80%E5%AE%8C%E5%AD%B8%E5%A3%AB%E7%A2%A9%E5%A3%AB-8383474.html

例二:
公屋神童圓夢 17歲牛津讀研
IQ150 國際奧賽披金戴銀 獲全額獎學金赴英
他,智商超過150,小二時已認定將來要當科學家。過去幾年,他代表香港於國際科學數學奧林匹克競賽披金戴銀,今年尚就讀中五便以GPA3.7修畢科大物理本科幾乎全部學分,近日更獲得全額獎學金,即將赴牛津大學攻讀四年制碩士!他小二參加中大「資優計劃」,在那個孩子們漫談「我的志願」的年紀,他對於做科學家的志向已非常堅定,「我從來沒有猶豫過。如果到時候萬一做不成,才另做打算。」(鄒駿宏爸爸任補習老師)

http://paper.wenweipo.com/2019/05/06/YO1905060005.htm

例三:
神童兄弟齊跳班 「旭日初升」入中大
兩兄弟除了是國際科學比賽的「常勝將軍」外,更於英國舉辦的國際高考(IAL)考獲3科A*的優異成績。二人在本地及國際性的科學比賽均屢獲獎項。黃旭曾於香港物理奧林匹克、國際初中科學奧林匹克等競賽贏得金牌;黃日在世界數學測試精英邀請賽、香港電腦奧林匹克及國際物理奧林匹克競賽等皆獲金獎。兩兄弟今年代表香港出戰亞洲物理奧林匹克,齊齊奪得金牌,創下港隊歷來最佳成績,揚威國際。兩名理科神童希望畢業後投身科研,貢獻社會。

http://paper.wenweipo.com/2015/09/01/ED1509010002.htm
https://www.####.com/23474/%E6%9C%AC%E5%9C%B0%E5%8D%87%E5%AD%B8/%E5%A4%A7%E5%B0%88/%E5%85%84%E5%BC%9F%E6%84%9B%E7%A7%91%E7%A0%94%E3%80%80%E9%9B%99%E9%9B%99%E3%80%8C%E6%8B%94%E5%B0%96%E3%80%8D%E5%85%A5%E4%B8%AD%E5%A4%A7%E3%80%80%E5%9F%B9%E8%82%B2%E6%94%BB%E7%95%A5%EF%BC%9A%E7%84%A1/

WMGma 發表於 21-6-14 17:44
而家香港咁亂, 都想小朋友英美讀書, 英美大學取獎學金又是否容易呢?是否只要取3 A* 便有可能取Full sch ...
scholarship這個問題, 我自己也是初接觸,認識不多。不過,我無聽過之前有媽咪話『一個AL A*免一年學費』呢樣嘢,可能local U 某些學系(唔係好大大熱)好想要個學生就generous一些。
但樓上LLLT話科大要5A*才有full scholarship (可能大熱program),我就都信,因為我只考4科,另一間U才得半隻咁孤寒.

而3A星有full scholarship 係純academic scholarship? 定因為trace record in international competition賞識才能好想收而比你? 定financial difficulty另外 apply? 這些真係要考了收了才會知道有定冇.

或者我找一下例子.

LLLT 發表於 21-6-14 19:09
小朋友當年apply 科大,那時要5A*才有4年full scholarship。認識小朋友讀Harvard,大學根據family income去 ...
對啊!根據family income去俾bursary係有,就算唔係大學俾, hk也有overseas scholarship。

例如:
英國牛津大學數學系有條件取錄的十五歲數學神童何子駿,佢係拎香港卓越獎學金。
鄒駿宏獲得全額獎學金, 而報導係有講佢家境不太充裕。

而這個case就似係無scholarship,當然會已16歲又唔算細嘅:
自修GCE AL奪3科A*  16歲中五生跳級入讀倫敦大學醫學院
興趣是推動學習動力之一,年僅16歲的鍾璟鎔中四開始自修GCE A Level的中六課程,中五時完成GCE A Level中七課程,以3個學科A*頂級成績,被英國著名學府倫敦大學學院(UCL)醫學院生物醫藥(Biomedicine)課程無條件錄取,他謂學習是自己最大興趣,而過去一年半要同時要修讀DSE,需要意志和學會放棄娛樂。因6歲時一位深愛的親人突然患了大病,令他立志要研發一種病人可負擔且有效的治癌藥物,減輕藥物的副作用,為病人謀福利,確立目標後成為堅持奮鬥的動力. UCL的生物醫藥的癌細胞學,所費不匪,因兒子希望用7年修至博士,鍾太希望兒子能獲得獎學金完成學業。https://topick.hket.com/article/2203132/%E8%87%AA%E4%BF%AEGCE%20AL%E5%A5%AA3%E7%A7%91A-%20%E3%80%8016%E6%AD%B2%E4%B8%AD%E4%BA%94%E7%94%9F%E8%B7%B3%E7%B4%9A%E5%85%A5%E8%AE%80%E5%80%AB%E6%95%A6%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E9%86%AB%E5%AD%B8%E9%99%A2

WMGma 發表於 21-6-12 23:37
就講下新聞有講的香港呢例子:  真心想想入遲2年會唔會更好路數?  finance related,quant唔入3大各神科? 報道有講徐某係有報HKU想做最young學生而最後科大收了.

例一: (我記得報道一出,EK已有人拎PHYSIC得隻C 叫"神童"來質疑)
數學資優去年跳4級入大學 14歲神童享受校園生活
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200416/bkn-20200416010043661-0416_00822_001.html
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2618512/%E3%80%90%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E8%B3%87%E8%A8%8A%E3%80%91IQ141%E4%B8%AD%E4%BA%8C%E7%A5%9E%E7%AB%A5%E3%80%80%E9%80%A3%E8%B7%B34%E7%B4%9A%E7%9B%B4%E5%8D%87%E7%90%86%E5%A4%A7
他讀小一及小二時已完成整個小學階段的數學課程;讀高小時再先後應考IGCSE(O Level)及A-Level的數學科,更取得B級及C級成績。
振延其後按照一般學習步伐,升讀保良局唐乃勤初中書院,並於中一時再次挑戰A-Level數學科,取得A級佳績,得到理大的有條件取錄;至中二時,他再應考A-Level進階純數科及物理科,分別取得A*及C級成績,最終以14歲之齡,破格升讀理大投資科學及金融分析(榮譽)理學士課程,成為班上年紀最細的大學生。
理大稱,透過聯招及非聯招,多年先後取錄了數十名16歲或以下的優秀學生。

例二: (這個慘, 比連-登和跌吉 嘅人取笑和update近況)
香港神童IQ141  13歲就跳級念大學
香港「神童」徐文鴻在中學文憑考試(DSE)考到20分,新學年將以13歲之齡就讀香港科技大學工程系。他曾公開自稱「半部考試機器」,引來猛烈抨擊,網友嘲諷神童根本無童年。徐文鴻接受《香港蘋果》訪問時,嘴上說不介意,臉上卻難掩少許失落。他的確無法像尋常小孩般玩樂,縱有遺憾,但強調這不僅是父親的選擇,也是他的選擇。但當記者問徐文鴻自己的志願是什麼,談吐得體成熟的他又好像突然變回13歲,對將來很難肯定。他也想過當工程師,「學者可能都未必是唯一出路」。目前可以肯定的是,他不抗拒踏上父親鋪下的升學路。

如果人生有起跑線,徐文鴻一直卯足全力奔跑,遠遠拋離同齡對手,超前了數年光陰。徐文鴻坦言,同齡人大多無法完全理解他,「課外活動、團隊合作的校內活動, 這些我都沒參加過」, 但他欣然接受, 「我比同年級同學年紀小, 為了應付考試沒有娛樂時間, 已經是很特殊的例子, 但我不太在意別人對我有誤解, 既然自己想上大學, 就向著目標做下去」。
https://tw.appledaily.com/international/20180817/27LZKJVR2YYVBA2UIMSJJF2IBU/

小曳人 發表於 21-6-8 07:25
你所講嘅老師,係學校老師定私人補習老師?
anyways ,少少分享,俾大家參考
就你所講,揾升學顧問幫下手,做生涯規畫,課外學習計劃,提供升大學前嘅準備,去聽下免費consultation, 這個情況也是好辦法。

其實都睇profile,佢哋經驗足,唔ok無贏面就叫你放慢D。佢哋嘅program係幾咁多姿多采,有次去ITS,見到張leaflet,呢D package盛惠 25萬大元,好似3年。真係好誇張,未計tutorial。我無幫襯喇。不過當係見下世面,再增加考美國大學都ok嘅。 適齡 16打後又target UK又唔使咁多嘢搞。UCAS好均真。

另一間A字頭,我好似放血咁。。。哈哈哈~

而你介紹過的project access 個concept 就very good。 值得推介俾有心有力的人
我都係見你之前有講,才知有呢D 正嘢,search出來:
資助中學港生自修A Level考入牛津 面試要用紙摺出原子

https://topick.hket.com/article/2172554/%E8%B3%87%E5%8A%A9%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E6%B8%AF%E7%94%9F%E8%87%AA%E4%BF%AEA%20Level%E8%80%83%E5%85%A5%E7%89%9B%E6%B4%A5%E3%80%80%E9%9D%A2%E8%A9%A6%E8%A6%81%E7%94%A8%E7%B4%99%E6%91%BA%E5%87%BA%E5%8E%9F%E5%AD%90?mtc=10016

真係有把握才好出擊。為孩子揀個那一刻係最好的選擇,實現夢想,手拎好牌就唔好急,打好副牌!

醒目開學勳章 貢獻勳章

WMGma 發表於 21-6-14 17:44
而家香港咁亂, 都想小朋友英美讀書, 英美大學取獎學金又是否容易呢?是否只要取3 A* 便有可能取Full sch ...
你最好自己上網search 一下
因為有好多類別,一d 會睇你夠唔夠窮先,夠窮的話,先有得申請;有d睇成績、有d睇特別專長,有d係入學之後成績夠好,條件好多樣化,批出嘅錢亦好多唔同
而full scholarship 就一定競爭太,位少
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

project access 改咗名,但佢地會繼續運作,亦加多咗大學

旭日媽媽係我响HKAGE 家長群組認識到嘅前輩家長,日已經去咗美國讀博士喇,佢嘅故事有d轉折,哥哥當初幫弟弟揀咗一科一齊入中大,但弟弟讀落唔鍾意,year 2 轉咗去科大讀IRE (呢個就係未必知自己想點嘅例子)  
其實我仔 (14歲) 都唔係好知自己想點,只係話唔想返學校返學,佢最愛就係去科大DP!所以我地先會預備IAL 考試,至於讀邊科,阿媽就做好多reasearch,聽人講下大勢,我其實覺得科大新開嘅Eng+AI 好啱佢,但呢個時勢,都係傾向去uk多d,所以其實到呢刻仲有4個月就報UCAS ,都係父母以佢興趣作導航嚟選科,下個月開始就要預備personal statement. 每次見到一早有自己主意嘅細路就好開心,父母煩少樣!
恐龍家

回覆 chickchick 的帖子

其實香港人好幸福,市面上有很多不同的scholarship俾小朋友助學。上年The Prince Philip Scholarship有兩個full scholarships得主是小朋友的同學(分別在香港的IS和英國的boarding),其中在香港讀IS的同學是一個非常聰明的小朋友,好清楚自己的需要,活躍分子,由細到大都獲得不同類形的scholarship,家長從來都不用費心。

我覺得香港報業常常報導一些天才的news,俾人感覺或錯覺早入學有好處。

英國take gap year的學生比提早入學的多好多。他們喜歡用一年時間了解自己的喜好、賺一年錢自及自足…其實oxbridge也有不少是gap year的學生。

回覆 小曳人 的帖子

都係,有目標,易些籌謀。我個大你仔一年,這學年除了要考晒試,他也是在上年暑假咁上下時間準備personal statement, CV之類的瑣碎嘢。我就執執幫幫眼咁,加上無限鼓勵。我常常同佢講『洗濕左個頭,無得唔博盡』,佢中文唔太get到『洗濕個頭有幾咁lei hei,博唔到就大鑊』嘅message。佢那份『那裡來的自信』有時真係嚇到我死死下。之前疫情又緊,我先係怕exam centre唔開,我考唔到,本來已delay一次。之後,我幾怕佢無啦啦要押去竹篙灣,無得去interview。我到了收成期,係鬆一口氣嘅。

祝你和令郎事事順利。準備考大學是一個令人成長得很快很快的經歷,好快你會見到一個更有理想的年青人呢!過程中,我自己都長知識!

小曳人    發表於 21-6-15 17:27
‹ 上一主題|下一主題