用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 考IGCSE
go

考IGCSE [複製鏈接]

請教各位前輩:小兒對數學有濃厚興趣,喜歡學深的數學,主動要求搵老師教(其實佢都睇好多數學嘅書/睇片,但喜歡有人同佢傾數),咁老師建議佢考下IGCSE數,有個目標。佢foundation paper已經冇問題,佢都做得輕鬆嘅,可以試Higher tier,不過都會等佢完全ready先,今年考應該都無問題。但係其實我哋又唔諗住幫佢跳級或考大學,因為佢目前都enjoy校園生活。考一科IGCSE數無咩作用,2年record又過期,而且佢學業繁忙都驚佢辛苦。但係佢做數就唔覺得辛苦嘅,是否比佢挑戰一下,但將來佢考大學都係要再考過,曾經考過對佢portfolio有無作用(老師話有但我都想問下其他人意見),考得唔理想又會否劃花個底?將來考大學又要會否令佢厭倦,始終考試唔多唔少都要操下卷,問佢就話冇咩所謂。考取IGCSE數後,是否又繼續上學IAL數?請指教如何做,是否一直咁比佢學?謝謝。
   11    0    0    0

daijuju 發表於 21-5-14 01:49
請教各位前輩:小兒對數學有濃厚興趣,喜歡學深的數學,主動要求搵老師教(其實佢都睇好多數學嘅書/睇片, ...
前兩日報紙有個報導係話HK有5%左右高小生係有proper training 情況下可以igcse math 取A.

我會覺得如果佢自己想考就去考, 要迫就無謂.考埋A-level 兩科數可以攞船留學添

cafeva 發表於 21-5-14 10:14
前兩日報紙有個報導係話HK有5%左右高小生係有proper training 情況下可以igcse math 取A.

我會覺得如果佢 ...

取A 唔難, A* 先難, 一般以往都要88-92分 先可取A*. 如果小朋友仲細, 好多時大意錯, 咁就無幾分, 唔見左粒*。

上年11 月那一份是一個COVID 的異數, 居然7十幾分已有A*.
睇番11 月份卷, 難度同之前的其他試卷無分別。

要Target A* 都唔容易, 始終只係得幾分的走盞位, 好容易唔小心跌落去A

cafeva 發表於 21-5-14 10:14

我會覺得如果佢 ...

謝謝回覆
佢係好中意學數,試過太忙cut佢堂佢又成日問幾時有得上。佢冇話特別想考試,不過考都冇所謂,因佢不覺得有壓力,係驚考得唔好劃花個底姐。留學暫時唔會住啦,因仲好細個,可能大學先  

WMGma 發表於 21-5-14 12:27

取A 唔難, A* 先難, 一般以往都要88-92分 先可取A*. 如果小 ...

謝謝回覆
係咯,點解舊年會有異數,係咪拉curve?如果要考都想拿最好成績,都驚佢唔夠小心 因為其實都唔急考,就算考都係純粹比佢個人挑戰咁,同埋要諗考完是否繼續一直學落去

WMGma 發表於 21-5-14 12:27

取A 唔難, A* 先難, 一般以往都要88-92分 先可取A*. 如果小 ...

7×分有A*??!!!!
我仔也上年10月考呀!
他9×分得A*

A*的range有這麼大?

MillieLin 發表於 21-5-21 08:43
我仔也上年10月考呀!
他9×分得A*
https://www.cambridgeinternational.org/Images/607597-mathematics-grade-threshold-table-0580-november-2020.pdf

應該唔係. 睇數字係比之前低DD啫.

cafeva 發表於 21-5-21 10:10
https://www.cambridgeinternational.org/Images/607597-mathematics-grade-threshold-table-0580-november ...

香港是否23,43? 75% 就有A*,
上年考的真幸福(emoji)

WMGma 發表於 21-5-21 10:17
係喎. 咁今年考都可能係. 有心考記得報名

我仔也上年10月考呀!
他9×分得A*

你仔叻仔, 9x % A* ,正常都係要這個數先有A*。 上年11 月係近十年最低水準, 可能因為COVID , 大家無得返學啦, 連水準都差埋。

WMGma 發表於 21-5-21 10:17

其實申請學校時,學校是否會看分數?或只是grade?

另外,成績只可保留2年?
我仔每半年只考1or2科

我仔也上年10月考呀!
他9×分得A*
你指張cert 上面個數字?應該唔係分數, 係percentile 果類!都係叻仔!

回覆樓主:

好多高人,多謝大家意見

MillieLin 發表於 21-5-21 13:47
其實申請學校時,學校是否會看分數?或只是grade?

你小朋友好叻

如果會show%出黎,應該會睇吧。唔通揀個75%唔揀9x%?A*個range差咁遠,一定揀個高分吧

我小朋友個老師話計2年內最好成績,問過考過的人又話只能keep兩年for報學校,過期要再考。有錯請各位指正

不過我冇諗住要小朋友考高等學府,所以都唔知考唔考好,佢自己冇咩所謂,當自我挑戰,佢又唔覺得有咩壓力,仲覺得咁學數幾好玩

daijuju 發表於 21-5-25 14:21

你小朋友好叻

我仔當時考時,做數不是問題,困難處是畫圖(手肌不夠),圓規、線條要畫準,不然答案就有誤差。另外,考試要2小時,我仔屬坐不定果種,考前要一直提醒他,屁股不要離開椅子。

MillieLin 發表於 21-5-26 10:21
我仔當時考時,做數不是問題,困難處是畫圖(手肌不夠),圓規、線條要畫準,不然答案就有誤差。另外,考試要2小 ...

謝謝指教,獲益良多

醒目開學勳章 貢獻勳章

你所講嘅老師,係學校老師定私人補習老師?
anyways ,少少分享,俾大家參考

小兒小五開始讀DP prestage 數,之後轉Chem,另外私補英文,小六去learning centre 做過評估,英文當時達國際學校中2左右、數學第一次試做igcse sample paper,無準備,純係想知佢缺乜嘅情況下,grade 9!佢無答stats 成題

之後,我地因為仔唔想返學嘅問題下,亦因為學校唔俾佢跳班,唯有以課外學習去keep 住佢有野學,(多得疫情)佢中一5月ready 考 IAL 兩科數,中二亦考埋Chem AS 3張卷,因為佢已完成數,開始轉讀物理,預計十月會完成4科 IAL 考試,並報讀大學

我明白呢個case有d extreme,佢係好強學習動機,但响學校完全得唔到滿足感,成績一般 (主要係唔交功課,拉低平時分,亦唔多願溫習無謂嘅野)

樓主孩子,我個人建議試試揾d同數理相關嘅野佢學,e.g. coding,如果唔係,你真係揾唔到佢嘅興趣,就有系統咁去學數,課外識d志同道合嘅人 (e.g. DP 同學仔),我見我仔自從上到中學,開始同DP班同學有多d交流,佢地仲話約出嚟食飯,呢d都係好處。另外,樓主無講孩子幾年級,其實可以的話,大可直接預備IAL,出國同本地升學都有利
另外,如果資源充足,可考慮揾升學顧問幫下手,佢地有顧問幫手做生涯規畫,課外學習計劃,提供升大學前嘅準備,但又唔係幫你加速升大學,去聽下免費consultation,我去過好幾間,當中都係建議我放慢阿仔入大學嘅安排,所以你可以揾佢地傾下,一般建議入大學前3-4年開始準備

最後,唔需要理考試成績2年有效嘅說法,gcse 又唔係用嚟考大學,考AL又無要求一定要考咗gcse先,成件事其實no one cares,單純係訂立短期學習目標

恐龍家

小曳人 發表於 21-6-8 07:25

聽你咁講你孩子似乎數理超前比語文超前多,請問呢個gap有影響佢學習或者考A L嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

nanakochan 發表於 21-6-8 08:47
聽你咁講你孩子似乎數理超前比語文超前多,請問呢個gap有影響佢學習或者考A L嗎?
...
其實考慮點去咗佢寫作能力上,而我所講嘅,其實係寫作能力嘅級別經過導師指導,疫情前已經達gces level,所以應該應付到一般科學嘅assay,而考AS Chem 所需要嘅writing skill 亦應付到 (滿分)
而佢嘅閱讀能力上,睇佢自己學術程度嘅課本係盡無問題
所以,其實英文從來唔係太擔心,只係要幫一幫佢嘅writing skill,而佢讀大量嘅中英文小說,所以少少幫助就會見到大進步

恐龍家

小曳人 發表於 21-6-8 07:25

你好,謝謝前輩的意見
DP果啲暫時join唔到住,因佢得小二,下年小三或者搵啲課程玩下,睇下會唔會識到啱傾嘅朋友。如果唔使顧慮話驚考得唔好影響之後嘅record(因為聽說有些學校只睇第一次考試成績),都可以比佢試下。跳班就暫時不考慮,見佢都enjoy校園生活同同齡小朋友玩嘅,而且佢只係英數超前,中文都係麻麻,需要時間學習(包括社交,自理.....)。不過佢而家係唔中意做功課嘅,但冇辦法,好彩學校功課不算好多,但測默都多,減少咗佢free time。多謝你,咁繼續比佢學下先,等佢ready咪考下,之後再比佢學下其他理科科目,佢都有興趣嘅。平時佢都有睇書/睇片自學下。因為齋學校嘢對佢嚟講都幾悶,都安排咗不少運動/音樂比佢玩。謝謝你......
‹ 上一主題|下一主題