用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 怪獸家長
發新帖回覆
go

怪獸家長

https://www.sundaykiss.com/%e4%b ... %8a%9b-sk02-502808/
估唔到一兩年前提過的事情,現在還有發生.

睇落反思唔可以全都講係政府,這肯定會係家長做成,但歸根究底政府唔重視真正教育,引致家長為專業既大學由幼稚園開始做起,所以點會做到孩子有Happy Learning心態去穩定基礎....小學如是,中學又是,中三為了所謂減輕學習壓力提早分科感覺好似讀少啲,但最終都係為了分數原因去定讀咩,但若中途見異思遷失去興趣,就感覺全都浪費,教育係咁局限嗎?

"教育"這個字到底為分數還是為自己既知識,感覺到現在很多人都未清楚~~~~~~~
開心是學習最主要因素

jli008 發表於 21-5-10 17:56
https://www.sundaykiss.com/%e4%b8%ad%e5%b0%8f%e5%ad%b8/band1-%e8%80%83%e8%a9%a6%e6%88%90%e7%b8%be-%e ...

剛剛上網看「名校 secrets」,想搵這個相關嘅帖,可惜搵未到,我覺得d題目可信性幾低,好多都係似玩嘢,多過講秘密。

我同意有怪獸家長,但這個 context有些不太合理!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-5-10 19:45
剛剛上網看「名校 secrets」,想搵這個相關嘅帖,可惜搵未到,我覺得d題目可信性幾低,好多都係似玩嘢,多 ...
好假

ANChan59 發表於 21-5-10 19:45
剛剛上網看「名校 secrets」,想搵這個相關嘅帖,可惜搵未到,我覺得d題目可信性幾低,好多都係似玩嘢,多 ...

其实中学应该係少了这問題,真假好難知,但起码知道当时女儿小学同学有发生过,咁啱睇到这篇野有感而发。
開心是學習最主要因素

jli008 發表於 21-5-10 21:54
其实中学应该係少了这問題,真假好難知,但起码知道当时女儿小学同学有发生过,咁啱睇到这篇野有感而发。
...

小學唔奇怪,因為題目淺,有model answers,但中學就唔係好相信,如果父母有中學畢業,自己經歷過,perfect score的可能性會係曇花一現,剎那光輝囉。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

唔知個女有冇機會搵到佢爸媽當年嘅成績單呢。。係咪未試過合格先有咁嘅執念。。

Arabellahk    發表於 21-5-15 08:28

回覆 dingyan 的帖子

點會有機會搵到. 衹係有些人將教育為分數而去學習,有幾可係真正為教育意義令孩子去學習,依靠學校全人教育有咩用,本身家庭教育都影響晒. 這個分數CASE衹是其一,還有好多唔同CASE可能不為人知,更甚既係自己唔覺係有問題. 這都唔怪得家長,因大部份都係這個教育制度製造出這些家長來~~
開心是學習最主要因素

jli008 發表於 21-5-12 10:09
回覆 dingyan 的帖子

點會有機會搵到. 衹係有些人將教育為分數而去學習,有幾可係真正為教育意義令孩子去學 ...

我会咁睇,可能父母因为学历的原因,在职场及社会上吃尽不少亏,内心希望儿女成才,不走自己艰苦的路,但不了解现今教育的遊戏规则,满分变成最高及唯一的收货标准。

jli008 發表於 21-5-10 17:56
https://www.sundaykiss.com/%e4%b8%ad%e5%b0%8f%e5%ad%b8/band1-%e8%80%83%e8%a9%a6%e6%88%90%e7%b8%be-%e ...

其實反映呢D家長無學識先會要求滿分

fake news.

Littlejon 發表於 21-5-16 07:39
fake news.
所以在於有否遇到,世上無奇不有既事何其多~
開心是學習最主要因素

呢篇有一點好奇怪,家長會老師都解釋過,仍然堅持可以一百分。如果屬實,應該有精神病跡象,女兒唯有硬食,但可以用正面思維去解決:父母有精神病,無須介懷或反駁,唔理就得。

話時話,當年我自己讀小學,數學老師話我哋幾個同學太串,差幾多分到一百分就打幾多下。雖然細細力,但真係有打㗎。

akys 發表於 21-5-17 12:01
呢篇有一點好奇怪,家長會老師都解釋過,仍然堅持可以一百分。如果屬實,應該有精神病跡象,女兒唯有硬食, ...

如果今時今日,一定俾家長投訴到暈!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊