用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 下學年中學教師空缺多, 對升中家長有無咩野影響? ...
go

下學年中學教師空缺多, 對升中家長有無咩野影響?  

share 教協嘅教師求職網 https://vacancy.hkptu.org/find.php &
https://vacancy.hkptu.org/mobile/index.php#top
以免封 post, 大家可以自行係 google 輸入關鍵字 "4成老師移民" 就可以見到今日教協篇新聞

由於教協求職網 https://vacancy.hkptu.org/find.php 最新空缺 (現有空缺數量: 1443) (以2021年5月10日早上計) 寫明 "不得轉載",故今次我唔轉載了.

大家可以仔細睇, 求職網內有幾間直資請老師, 而自己孩子間中學係大戶請7位老師 (以往, 印象每年招聘~2-3個新老師) . 另外, 我見有幾間津校又係招聘幾多老師的, 唔知對 7月小六派位會唔會受此影響而令家長叩門去其他學校呢?

大家可以 check 下你心儀嘅中學係求職網內有無出現正招聘緊新老師.

https://vacancy.hkptu.org/mobile/index.php#top
最新空缺 (現有空缺數量: 1471) (2021年5月10日傍晚計)
現有空缺數量: 1676(2021年5月14日早上計)
現有空缺數量: 1359(2021年5月15日早上計)

舊年9月開學禮,校長介紹十位新老師,我都覺得算誇張。(校長都你新,雖然係副校升上去)

咁我都重 POST 一次.....

聽聞新界東某熱門學校有大約 8位老師將會離職,佔老師總數七分之一。以往每年離職人數由 0-2人不等,今年明顯係突然多左好多,尤其英文科係重災區.....希望唔會太影響教學質素...

nillnill 發表於 21-5-10 14:23
舊年9月開學禮,校長介紹十位新老師,我都覺得算誇張。(校長都你新,雖然係副校升上去) ...
介唔介意透露係官校? 津校? 直資? 以及 Band 幾中學?

nillnill 發表於 21-5-10 14:23
舊年9月開學禮,校長介紹十位新老師,我都覺得算誇張。(校長都你新,雖然係副校升上去) ...

10 位真係好多

B.B.BaBa 發表於 21-5-10 14:32
聽聞新界東某熱門學校有大約 8位老師將會離職,佔老師總數七分之一。以往每年離職人數由 0-2人不等,今年明顯係突然多左好多,尤其英文科係重災區.....希望唔會太影響教學質素...
介唔介意透露係官校? 津校? 直資? 以及 Band 幾中學?

其實都真係幾多,如果有個表例出各中學究竟請緊幾多個可能選校真係唔同哂,求先睇沙田間直資龍校都成七個請緊

高達紅色 發表於 21-5-10 14:45
其實都真係幾多,如果有個表例出各中學究竟請緊幾多個可能選校真係唔同哂,求先睇沙田間直資龍校都成七個請緊

如果, 呢個教師空缺資料係3-4月時出現, 係呢版 "升中派位", 之前2個月熱烈討論嘅直資註唔註冊, 抽唔抽飛….我大膽講絕對有影響, 影響家長參加大抽獎, 填自一, 自二都會唔同晒

依家過咗5月3日直資交升中一學生名單上教育局了, 咁就會影嚮升中家長7月叩門考慮了

無話影響唔影響嘅,呢幾年升小或升中揀學校時真係要睇清楚考慮清楚學校嘅走向,疫情同社會氣氛以及教育改革一定會對所有學校都有影響,至於老師的流失亦肯定有,一來退休二來移民,就算有新血補上教學質素上都肯定有些少差異…

Tsung Tsin Christian Academy 9個
香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 6個
匯基書院(東九龍) 12個
Ho Yu College  8個
Leung Shek Chee College 5個

高達紅色 發表於 21-5-10 14:58
Tsung Tsin Christian Academy 9個

滙基12 個咁多?

醒目開學勳章 王國長老

小時了了 發表於 21-5-10 14:11
較早前 share 教師高離職% 新聞, 遭版主以 "任何政治話題請移玉步到親子王國 - 時政擂台討論" 移走. 唔通,  ...
你貼左咩, 大家心知肚明, 唔好再用 "版主" 兩個字係度係咁講

Arabellahk    發表於 21-5-16 19:58
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

高達紅色 發表於 21-5-10 14:58
TsTsung Tsin Christian Academy 9個
Ho Yu College  8個
Leung Shek Chee College 5個

匯基書院(東九龍) 12個 ---- 唔係請12個, 有同一老師職位出咗2-3次招聘廣告, 重覆計算了

miriam 發表於 21-5-10 15:06
你貼左咩, 大家心知肚明, 唔好再用 "版主" 兩個字係度係咁講
已刪除及修改

小時了了 發表於 21-5-10 14:39

B1b-c 津校,區內大熱之一

醒目開學勳章 王國長老

小時了了 發表於 21-5-10 15:11
已刪除及修改
記住, 呢度唔係無枉管
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章

小時了了 發表於 21-5-10 14:11
share 教協嘅教師求職網 https://vacancy.hkptu.org/find.php

以免封 post, 大家可以自行係 google 輸入 ...
好事呀, 早兩年話唔夠教席. 有人走先有空缺.

Arabellahk    發表於 21-5-16 19:59
SiuBBee    發表於 21-5-11 11:43
Baby0208    發表於 21-5-10 23:55

小時了了 發表於 21-5-10 14:50
如果, 呢個教師空缺資料係3-4月時出現, 係呢版 "升中派位", 之前2個月熱烈討論嘅直資註唔註冊, 抽唔抽飛… ...

好似檢測咁,今日無事,唔代表幾日後唔會中招。

今日網頁無顯示心儀中學請新老師,唔代表數星期後唔會有老師遞信⋯⋯

回覆 BHA 的帖子

Yes, 3個月前通知,LAST MOMENT既話仲有時間除此之外,曾聽朋友講97年移民潮升上去個班,好多都開始退休,所以就算唔係移民,都開始踏入退休潮