用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 下學年中學教師空缺多, 對升中家長有無咩野影響? ...
樓主: 小時了了
go

下學年中學教師空缺多, 對升中家長有無咩野影響?   [複製鏈接]

piglet0529 發表於 21-5-10 15:35
好事呀, 早兩年話唔夠教席. 有人走先有空缺.
新畢業的大學生,多咗機會。
聽聞固定教職位唔係咁易搵到,依家就係機會。

社會運動加世紀疫情,各行業,都面臨重新執位,重組,轉型等等。危機危機,意思係有危就有機,每個人,每個家庭都有自己的考慮。

無論走還是留,都尊重佢哋的決定。

Arabellahk    發表於 21-5-16 20:01
pccw2017    發表於 21-5-11 11:54

mypineapple 發表於 21-5-11 09:43
我都覺得有新力軍加入可能有啲新氣象。

可能大家關心交接工作的問題。
最好走多幾個old seafood, 換返d有熱忱的年輕人

pccw2017    發表於 21-5-11 11:55

mypineapple 發表於 21-5-11 14:40
有啲新老師真係好好,有愛心,同小朋友無代溝。

想問問,津校會有較多old seafood 等退休? 還是直資、津 ...
呢個我真係唔知。不過見到直資學校老師通常比較後生d
不過未必年資高就係old seafood, 也有很多經驗豐富而且保持熱忱的好老師。年輕一代也有不負責任,冇乜心機教書的。

只不過覺得有一個因素去推動人員流動,有心有能力的年輕人多一個機會,未必唔係好事。

‹ 上一主題|下一主題