用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 返左半日制嘅中一咁耐,有得有失
go

返左半日制嘅中一咁耐,有得有失

得嘅係初期網課可以傍住孩子適應,到真正面授時佢較有自信。返半日唔使擔心佢午餐唔知亂食d咩,又可以早d見到佢唔使心掛掛,作為ftm我係開心嘅。
失嘅係似終唔似“正常”的中學生活,好多課外活動,比賽等等冇左,好似見識少左。課時少左,有幾科好似教唔切,唔知暑假要否補課。
唔知下年中二又會係如何過。希望一天比一天好。

ren 發表於 21-5-10 12:42
得嘅係初期網課可以傍住孩子適應,到真正面授時佢較有自信。返半日唔使擔心佢午餐唔知亂食d咩,又可以早d見 ...

我個中一仔又係復課已一段時間,但我想佢返全日(我知我貪心 ),因為中學返全日可以同同學食吓飯聯誼吓,又多啲時間適應中學校園生活,投入多啲,好過宅响屋企上網或打機。

希望9月後全港幼稚園,中小學可以正常運作。  
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

番半日,多左好多時間用來爭拗幾時可上網打機,可以打幾耐機,煩到我想錄音錄低我的立場,一拗就播出來算。

其實除口罩食飯幾乎係最高風險的活動,暫時睇新學年好大機會仍然維持返半日課

B.B.BaBa 發表於 21-5-10 13:31
其實除口罩食飯幾乎係最高風險的活動,暫時睇新學年好大機會仍然維持返半日課 ...

其實好多中學生一放學就一班人一齊食飯啦,最緊要佢地識得食完帶返個口罩同埋注重衛生

其實除口罩食飯幾乎係最高風險的活動,暫時睇新學年好大機會仍然維持返半日課 ...

最衰中學唔可以供埋午餐 (我仔學校冇訂飯)如果有得係校內食我唔介意佢返全日。

hohoho36 發表於 21-5-10 13:50
其實好多中學生一放學就一班人一齊食飯啦,最緊要佢地識得食完帶返個口罩同埋注重衛生
...
之前健身群組我好相信做完訓練都會戴返口罩,之後咪爆發,我們睇開的e生都話佢e加一星期只出一次街食,雖然年青人就算中左大病%唔高,就算唔爆,強測檢疫都麻煩

MrBeast 發表於 21-5-10 18:01
之前健身群組我好相信做完訓練都會戴返口罩,之後咪爆發,我們睇開的e生都話佢e加一星期只出一次街食,雖然 ...

可以係環境傳播~~~

hohoho36 發表於 21-5-10 13:50
...

我女日日放學都出外食午飯,因為有時補習,有時開會,有時返學校做野,都係4人一枱,食完快閃。

又半日?!oh no... 我想返全日

gracelam 發表於 21-5-10 22:24
我女日日放學都出外食午飯,因為有時補習,有時開會,有時返學校做野,都係4人一枱,食完快閃。
...
我疫情年幾日日返工都出街食飯,都幾擔心架

ren 發表於 21-5-10 17:43
最衰中學唔可以供埋午餐 (我仔學校冇訂飯)如果有得係校內食我唔介意佢返全日。
...

在校內午膳某程度上係更高危,如在課室進食會太過密集,換氣量/空氣淨化條件可能比食肆更差...

我覺得成個中一冇晒課外活動,好可惜囉,見佢哋返半日又冇乜功課,唔知以前啲中一會唔會真係好多嘢玩。。又唔知中二使唔使打咗疫苗先可以有返課外活動。。

B.B.BaBa 發表於 21-5-11 08:02
在校內午膳某程度上係更高危,如在課室進食會太過密集,換氣量/空氣淨化條件可能比食肆更差...
...

呢條路應該都係諗唔掂,所以都係半日機會大。

醒目開學勳章

仲記得早幾年唔少家長話返全日嘥時間仔女讀得好辛苦,話以前都係返半日云云,咁家陣應該如願已償

bobbob 發表於 21-5-11 10:08
仲記得早幾年唔少家長話返全日嘥時間仔女讀得好辛苦,話以前都係返半日云云,咁家陣應該如願已償 ...

什麼年代的中學是行半日制?

醒目開學勳章

BHA 發表於 21-5-11 12:11
什麼年代的中學是行半日制?
我個年代仲有
仲有夏令時間、長短週。。。

bobbob 發表於 21-5-11 12:28
我個年代仲有
仲有夏令時間、長短週。。。

疫情前,我女中學係有夏令時間,早啲返學,直到1:xx pm

醒目開學勳章

gracelam 發表於 21-5-11 13:02
疫情前,我女中學係有夏令時間,早啲返學,直到1:xx pm
我意思係全香港嘅鐘校快一個鐘

bobbob 發表於 21-5-11 13:09
我意思係全香港嘅鐘校快一個鐘

香港有啲咁嘅野?乜唔係外國先有嘅咩?