用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Delete
go

[音樂] Delete

Delete

no

不會,除非系去演藝跟名師

學琴最多一個鐘,車程三個鐘,無左半日

fibe0313 發表於 21-5-10 11:57
經朋友介紹,找到一個又平,又有料,又有經驗,又教得好既鋼琴老師。但來回車程要3小時,換轉是你,你會去 ...

請問邊區?

kathywong0807 發表於 21-5-10 17:42
請問邊區?

將軍澳

////
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

bebebe12345 發表於 21-5-10 19:17
又有料,
又有經驗,
又教得好,

老師什麼都好。就只是太遠,同無時間選擇。。。因為太full.同埋老師好有熱誠,教足7日

fibe0313 發表於 21-5-10 19:29
老師什麼都好。就只是太遠,同無時間選擇。。。因為太full.同埋老師好有熱誠,教足7日
...

吓、教足7日!!!!!  咁你眞係要小心考慮.....
一位老師能教多少學生、有數得計!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

其實最重要係你自己覺得值唔值得,我最遠去過深圳上堂(大師班),雖然只有兩個月,覺得非常值得

CM.MUN 發表於 21-5-11 10:44
其實最重要係你自己覺得值唔值得,我最遠去過深圳上堂(大師班),雖然只有兩個月,覺得非常值得
...

一般一星期上一課, 上課一小時, 練習一星期, 這一星期的練習是否有效到位, 這上課的一小時是其中一個關鍵, 否則浪費的不是上課和交通時間, 而是一星期的練習時間

bebebe12345 發表於 21-5-10 19:42
吓、教足7日!!!!!  咁你眞係要小心考慮.....
一位老師能教多少學生、有數得計! ...
教足 7日有什麼問題 ?

Gina11 發表於 21-5-11 22:41
教足 7日有什麼問題 ?

我都想知道。。。

在這透明度相當高的香港社會, 這位老師必定大受歡迎, 很快便街知巷聞, 學生也會排山倒海, 所以能給一個學生每星期7天的課是不容易的, 另外老師給學生的'功課'一般都需要學生花點時間去沉澱', 如果連續7日上課, 會變作陪練成份較高

neighbour931 發表於 21-5-12 09:14
在這透明度相當高的香港社會, 這位老師必定大受歡迎, 很快便街知巷聞, 學生也會排山倒海, 所以能給一個學生 ...
樓主無講過一星期上足 7日。我想你睇錯了

不好意思, 誤會了, 以為是教同一學生7日, 原來是老師太有熱誠受歡迎, 需要上足7日課, 抱歉,抱歉

neighbour931 發表於 21-5-12 10:43
不好意思, 誤會了, 以為是教同一學生7日, 原來是老師太有熱誠受歡迎, 需要上足7日課, 抱歉,抱歉 ...

////
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

fibe0313 發表於 21-5-10 11:57
經朋友介紹,找到一個又平,又有料,又有經驗,又教得好既鋼琴老師。但來回車程要3小時,換轉是你,你會去 ...

你可以試下夾下先!
其實要遇上你真正可以學上去的老師是不容易的,就算遇到你的佰樂都是要講緣分講timing ,希望在最需要時遇上最適合!我仔就錯過了!
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

AAmother 發表於 21-5-12 22:25
你可以試下夾下先!
其實要遇上你真正可以學上去的老師是不容易的,就算遇到你的佰樂都是要講緣分講timing ...

謝謝你。我同丫女係一齊學彈琴,同1日但分開時間上堂。丫女仲細,唔太識分。但呢個老師係好吸引我。於是我就帶丫女去試堂。我個人感覺是還好,我指車程。因為我覺得值得。只是我有些朋友/家人覺得我瘋了。所以我想睇下大家會點選擇。

唔會。我女細個的時候,我都試過做類似嘢。諗番係唔值得。