用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Delete
樓主: fibe0313
go

[音樂] Delete [複製鏈接]

fibe0313 發表於 21-5-12 22:41
謝謝你。我同丫女係一齊學彈琴,同1日但分開時間上堂。丫女仲細,唔太識分。但呢個老師係好吸引我。於是我 ...

如果唔清楚嘅人咁諗係好正常,但係如果清楚學鋼琴嘅人來講唔會覺得叫遠,仲好近,如果你係學專業嘅訓練又搵到大師級別教你就知道咩叫遠

fibe0313 發表於 21-5-10 11:57
經朋友介紹,找到一個又平,又有料,又有經驗,又教得好既鋼琴老師。但來回車程要3小時,換轉是你,你會去 ...

而家我囡情況都差不多,但車程冇你咁耐,只係來回2.5 hrs,有冇料我唔識分,但叫做有經驗,認真唔hea, 唔貴,我囡又鐘意上佢堂,所以我都唔敢轉,怕轉了一個唔啱心水嘅。

fibe0313 發表於 21-5-12 22:41
謝謝你。我同丫女係一齊學彈琴,同1日但分開時間上堂。丫女仲細,唔太識分。但呢個老師係好吸引我。於是我 ...

可以試下先,能夠遇到有料有熱誠嘅老師唔容易。
借問一下 係點樣吸引你

sunnykiwi 發表於 21-5-13 13:11
可以試下先,能夠遇到有料有熱誠嘅老師唔容易。
借問一下 係點樣吸引你
...

因為我本身有幾個網友跟呢個老師學左幾年。咁平時大家都會交流下。同埋我試堂時,老師彈琴好有感染力。我聽到呆左。同埋老師好謙虛同有禮貌,同埋好有熱誠。我堂上會講我對首歌既感覺,處理方法,諸如此類的,老師會同我有商有量,比意見同方法。都好中肯。

fibe0313 發表於 21-5-13 13:29
因為我本身有幾個網友跟呢個老師學左幾年。咁平時大家都會交流下。同埋我試堂時,老師彈琴好有感染力。我 ...

咁就即管試下先

kaka1982 發表於 21-5-13 12:28
而家我囡情況都差不多,但車程冇你咁耐,只係來回2.5 hrs,有冇料我唔識分,但叫做有經驗,認真唔hea, 唔 ...

一齊加油

小朋友有幾大?初小的仲或者每星期肯跟你去的,高小中學的,佢做功課溫習練琴已經好忙,休息都唔夠時間,每星期再花半日去學琴,試左一段日子佢可能覺得累,壓力大,驚佢連琴都唔想練

LeeCC 發表於 21-5-14 06:37
小朋友有幾大?初小的仲或者每星期肯跟你去的,高小中學的,佢做功課溫習練琴已經好忙,休息都唔夠時間,每 ...

K2. 但我估計升小學以後,女兒會轉老師。因為時間未必就到,同埋多左功課。但我就會繼續跟現在老師。預計會是這樣。除非老師星期六/日有時間比到丫女。我就邊日都ok。

來回三小時我覺得太遠,自問做唔到帶小朋友咁遠學一小時。我只接受到30分鐘內車程。

fibe0313 發表於 21-5-10 17:52
將軍澳
呢區都有好多好老師。 太浪費時間,小朋友會好攰,唔值得。

個人感覺唔值得,太遠喇!路上花費太多時間。除了老師教,自己練都係好重要!我反而覺得不如請個好陪練。遇到好老師需要講緣分。
‹ 上一主題|下一主題