用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國回港 RT-PCR test
樓主: chuyuencheung
go

[英國] 英國回港 RT-PCR test   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 21-6-17 10:16
可能UK轉入 group b 後入住才無須第26日檢測,要問清楚

多謝提醒呀!

我上網頁睇,睇緊都搵唔到電話詢問號碼,問唔到gov,唯有先問孩子住的酒店,佢地話「英國已調落B組,只需要隔離21天,不用做第26天檢測」。

唔知邊個版本為正確,anyway我會叫孩子照make appointment先。

謝謝大家的分享,有準備好過無準備。

TTEE1819 發表於 21-6-17 13:00
多謝提醒呀!

我上網頁睇,睇緊都搵唔到電話詢問號碼,問唔到gov,唯有先問孩子住的酒店,佢地話「英國已 ...
try try this one:  Office Telephone(852) 3509 8765

https://www.fhb.gov.hk/en/contact_us/enquiry/index.html

https://www.coronavirus.gov.hk/p ... _travellers_CHI.pdf

B組唔駛第26日.
有專線電話

poonseelai 發表於 21-6-17 13:12
https://www.fhb.gov.hk/en/contact_us/enquiry/index.html

非常感謝。你咩都識搵,好勁!讚。

我剛打左電話,超快有人接聽,答案係:「英國調落B組的生效日期前抵港,要做第26天檢測。」

TTEE1819 發表於 21-6-17 13:20
非常感謝。你咩都識搵,好勁!讚。

我剛打左電話,超快有人接聽,答案係:「英國調落B組的生效日期前抵港 ...

咪客氣,孩子回港前想問清楚那種檢測,都係打去這個部門問

但大家要留意,如打咗針,住完酒店14天後,記得都要第16、19日去做強制檢測呀。我個仔未打針,所以要住21天

yuyueng 發表於 21-6-14 21:23
啱!唔好book 錯PCR 就得,呢隻要48 小時仲要係一定唔accepted by airline.
點解PCR 一定唔accept by airlines 嘅?

回覆 ycmami 的帖子

死火,我book左PCR, 但我check左有ISO15189, 同埋send左email去provider reconfirm 過話合乎香港,見過report內容都應ok……

回覆樓主:

則在hk quarantine group見到,大家注意下,test安排和時間安排要做得好d。

//19th Jun @LHR T5, BA21 schedule flight 18:40.
.
Took a ward to take C19 test at T5, smoothly done and lined up to check in at 3:30pm.
.
Only 2 counters checking on documents and no staff was pre-checking passengers at the line.
.
Waited 3. 5 hrs and checked luggage at 7pm, yes, 7pm. Even ticket was World class.
.
At least 10 students before us, were sent to re-do the C19 tests at the airport. This of course added up to the longer queue again.
Finally, flight took off at 21:09, 2.5 hrs delay.
.
Please please may I beg you to check you have your ISO15189 accreditation linked to the C19 test taken.
//

祝大家的孩子順利回港。

TTEE1819 發表於 21-6-20 08:42
則在hk quarantine group見到,大家注意下,test安排和時間安排要做得好d。

//19th Jun @LHR T5, BA21 sch ...

我個仔都係坐呢班機, 18:40 起飛, 14:30早排隊check-in都用咗2個鐘。如可以,真係用collinsons £68平+快靚正.

fooky-hk 發表於 21-6-20 08:59
我個仔都係坐呢班機, 18:40 起飛, 14:30早排隊check-in都用咗2個鐘。如可以,真係用collinsons £68平+快 ...

係呀,我認同,最穩陣都係在機場的Collinson 做LAMP。

但根據BA的要求,和double check左香港政府網站,RT-PCR 和 LAMP test 都可以,最緊要係有證書,同埋個result係negative

gkmyeung 發表於 21-6-20 10:33
但根據BA的要求,和double check左香港政府網站,RT-PCR 和 LAMP test 都可以,最緊要係有證書,同埋個resu ...

之前有家長分享話機場 Collinson 的 PCR test 唔符合 accreditation 要求,所以唔得,而家有冇改變唔知。如你選擇 的centre合格就ok, 亦可早D去機場,唔得立即去 Collinson 做LAMP test

其實真係唔明家長嘅心態,LAMP test一定得都要試其他嘅test,跟住又擔心唔係做LAMP test上唔到機

回覆 summer14 的帖子

其實調返轉咁講,如果PCR test 唔係唔得,點解要喺呢度發放啲咁嘅消息。我就是見大家話PCR唔得以為真,本來比好晒錢的test差D以為有問題。打左去1823問和上BA網站睇,其實又唔係唔得。大家在資訊站分享或問問題,其實都是希望解決自己的問題或幫到其他人,我也因為見大家资料,也小心D去查清楚。
好似我的case, 就是女早上還在返學,如果趕早多三小時前去機場做test,就要選擇走課或遲一日回。其實21日隔離已令大家子女在港活動的日子很短,又要回港安排打疫苗以令回英面對疫情放心啲,早得一日安全回來得一日,所以希望有家長也可在此分享有無不同的lab test result 可以用,也可避免大家聚在機場做test令等候時間越嚟越長。

我女用Prenetics RT-PCR, 謝謝各家長提醒,已send email 問他們提前email ISO15189 certificate比我地。

gkmyeung 發表於 21-6-20 11:57

其實調返轉咁講,如果PCR test 唔係唔得,點解要喺呢度發放啲咁嘅消息。我就是見大 ...

這裡的家長是分享咗機場的PCR沒有ISO 認證,非所有檢測中心的PCR test不接納。

回覆樓主:

在酒店quarantine期間做test就酒店會安排,之後就自己去test,正確嗎?去边test,政府診所?

Taimum 發表於 21-6-20 12:15
在酒店quarantine期間做test就酒店會安排,之後就自己去test,正確嗎?去边test,政府診所?
...

如果係喺英國轉做B組之後返香港嘅,隔離21日離開酒店後就冇其他test要做㗎啦

其實調返轉咁講,如果PCR test 唔係唔得,點解要喺呢度發放啲咁嘅消息。我就是見大 ...

可能我係要make sure所有嘢ready才放心嘅人,好似做檢測,我都叫阿女早一日到機場做咗先,我好驚上機前有問題趕唔切搞就麻煩

大家都祇是緊張孩子,在EK見到話BA check 得好緊,亦有孩子真的因個test唔符合要求上唔到機或要立即再做LAMP test。其實機場 Collinson 的 PCR 亦是 prenetic, 唔知點解唔得
‹ 上一主題|下一主題