用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 疫情心散欠功課
go

疫情心散欠功課  

操行評分不理想,只是因疫情引致常欠交功課,心散🥺

同老師傾吓,睇吓係咪好嚴重,求吓情,睇吓可唔可以改過。如果你覺得係個老師有問題咁你就要同主任或者校長傾。如果唔係就要叫呀仔好好做好自己,改過。

回覆 222magmag 的帖子

班主任吾肯改,佢話一定要比中學老師知,都吾知咩人黎架,其實我小朋友小一至小五都未試過欠咁多交功課,但係學校吾聽理由,人哋睇到成績表見到佢科科A只係一科B,但係學習有問題都覺得好其怪啦!我都同小朋友傾左叫佢要留意D功課,唉..學校現在時時上ZOOM,小朋友都冇心機上課

回覆 CARMA 的帖子

操行唔好, 好多BAND 1 學校係唔會收的...小心.因太多選擇.

其實老師比得C就真係好嚴重,家長應先同小朋友了解然後叫小朋友改過,期望最後考試的成績表操行有改善。小六成績表出現的各科目A並不代表甚麼,除非是名小,但操行出現C就很大問題了。很多BAND1A的學校也不會收。

CARMA 發表於 21-5-5 16:15
回覆 222magmag 的帖子

班主任吾肯改,佢話一定要比中學老師知,都吾知咩人黎架,其實我小朋友小一至小五都未 ...

科科A只係一科B
班主任評學習態度C只因欠交功課?

好少老師咁堅決,我覺得你可以同主任或者校長傾。如果你個仔係band 1成績, 其實好多時學校都會幫,因為佢都想自己學生好。幫學校爭光。

回覆 joycechanwy 的帖子

咁都冇計,我小朋友勁吾鐘意這個班主任,好彩冇放棄努力學習!現在都努力改善中!

回覆 Poyau 的帖子

係吖!冇計!唉.....心情勁差,小朋友都好大壓力

全班都欠交好多功課? 如果只係你仔經常欠而其他同學只係間中欠功課, 老師俾低D唔奇.

CARMA 發表於 21-5-5 16:37
回覆 Poyau 的帖子

係吖!冇計!唉.....心情勁差,小朋友都好大壓力

如樓上所言 可否同主任/校長傾傾?

回覆 tantanmama 的帖子

其他吾知,學校吾會講,只會講吾只佢一個咁小

CARMA 發表於 21-5-5 16:46

如你所言仔仔只是單單欠交功課學習態度就得到C,那很簡單,之後準時交功課便可了。

CARMA 發表於 21-5-5 16:46

如果其他同學只係間中欠交功課, 老師自然比分有差別. 如果其他人都係咁欠交大量功課但又攞到B或以上, 我會要求調番高自己仔女嘅分, 類似表現應得分相若.不過, 你話小朋友好唔鍾意個班主任, 可能佢唔只欠交功課, 上課時態度都可能好差, 老師就評佢學習態度差.  

CARMA 發表於 21-5-5 15:58
禮貌及紀律都有B,但學習態度只得C,個衰人老師肯定教得悶,又成日堂堂只係鬧人,係人都冇心機上堂啦,好彩亞仔 ...
其實出一個「C」對班主任嚟講,唔只打落成績表咁簡單,要向校長解釋,又要預咗班家長有反應,仲要有機會影響業績,所以你諗下係咪冇交功課咁簡單?另外,個個都要面對疫情,冇交齊就係冇齊,唔可以用嚟做籍口。

Yanamami    發表於 21-5-6 10:51
mayyylai    發表於 21-5-6 08:08
joycechanwy    發表於 21-5-5 17:07

tantanmama 發表於 21-5-5 16:54
如果其他同學只係間中欠交功課, 老師自然比分有差別. 如果其他人都係咁欠交大量功課但又攞到B或以上, 我會 ...

其他學校唔清楚,不過我地學校係所有任教的老師坐埋一齊,討論每一個學生,然後得出操行分的,並不會班主任一言堂。小五,小六的成績操行對學生操生殺之權,班主任應該好小心比分,如果比C,連C+也唔比,可能小朋友出現的問題真係比較大。

還有畢業試,跟住幾個月跟足功課,俾好的學習態度俾老師睇,畢業試的操行應該會好返,到時真係叩門,咪坦誠講出因為網課欠交功課,但已經知道錯,跟住有改善

回覆樓主:

有無同老師了解清楚點解?或者問下校長?因為比到C可能真係好嚴重,小朋友上堂態度好唔好?我女學校呈分每個人都係A,最曳嗰幾個就A-,可謂非常鬆手...之前緊小小,乖A-,最低就B+,從來無人C咁嚴重..

LeeCC 發表於 21-5-5 17:17
還有畢業試,跟住幾個月跟足功課,俾好的學習態度俾老師睇,畢業試的操行應該會好返,到時真係叩門,咪坦誠 ...
認同,最緊要知道錯,承認自己問題,再想辦法改善,就算改變唔到成績表的英文符號,但起碼改變左自己小朋友的學習態度。

回覆樓主:

樓主自己都講「常欠交功課」....