用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Manchester 治安意見
go

[英國] Manchester 治安意見 [複製鏈接]

Eve## 發表於 21-5-4 02:23
從英國新聞及朋友中聽Manchester市中心的crime rate頗高. 亦聽過會針對華人事件、knife stabbing等等。請問 ...
Manchester既crime rate高,其實有兩個方面,毒品相關既同偷竊破壞;同香港既灣仔一樣,主要原因就係人多手雜。不過我唔覺得Manchester同灣仔唔安全。

揀大學宿舍,揀en-suite有好有壞。壞處係少咗認識其他人既機會。
至於華人間既所謂針對華人事件,我反而唔覺,我估計係老一輩華人既信息來源問題,cognitive tunneling效應影響,只睇到狹窄既社交圈子內發生既事,然後無限放大同傳播。

wloi 發表於 21-5-28 15:55
有得揀一定係ensuite..無左衛生問題...唔少大學宿舍係男女同宿...雖然分左男女浴室...但係實際無跟咁足,好 ...
我讀書年代,無見過男同學去女浴室,反而女同學同男朋友一齊去男浴室就見過,不過大家都識做,當睇唔到。唔知道現在有無唔同。

cherubic 發表於 21-5-28 16:54
In some of the very old halls, toilets and bathrooms are shared by all students (male and female) on ...
其實我覺得唔係問題,我小朋友同兩個鬼仔同兩個鬼妹五個人喺出面租屋住,都係需要share廚房廁所。
‹ 上一主題|下一主題