用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HYS 落選通知
樓主: KathyTung
go

HYS 落選通知   [複製鏈接]

hum0102 發表於 21-5-4 12:22
反而估唔到一個咁簡單的對與錯,都會有人可以盲撑
因為唔係當事人,未身同應受

SuLuLu 發表於 21-5-4 18:23
朋友剛剛收了waiting email了。

終於有人有消息~~可以暫告一段落。

kirstyau 發表於 21-5-4 18:24
出咗,waiting
可以一心一意,唔駛煩

kirstyau 發表於 21-5-4 18:36
Bridging course都上緊
有效率喎往年都係咁快上?

gigayan 發表於 21-5-5 11:16
阿妹做唔到師妹了?
阿妹果間,姨姨話仲「正」

cafeva 發表於 21-5-13 20:27
講得咁衰既!學下人地神校點寫啦!
都真係有啲衰喎,好似完全斷人希望咁神校點寫呀?

BeBeeBu 發表於 21-5-13 20:48
我都唔想俾個女睇,因為佢冇乜自信
唔好失望,老土講句,「希望在明天」

BERNICEJUNE 發表於 21-5-15 11:31
所以我覺得有間Band one 英中已經好夠,有同學一起升中做同學仔已經好開心。何必再諗非神校不可呢?! 去到D ...

想當年,排自一自二時,我鐵定不二自一自二的排位選擇,雖然dse成績上自二比自一好,但我衡量到最適合小朋友的係自一,所以當時知道自一收,開心到彈起。但過了一段時間,人就會蠢蠢欲動,「得不到是最好」,我直認有呢個想法,見ek更多message 同呢兩間學校有關時,呢種想法更甚,不過每次我都係左腦諗完,右腦會痛擊呢個想法,我會諗返初衷,為咩要咁排?最重要係阿女而家讀得輕鬆又愉快,而家結果亦是我想的,大家都開心。
結論是「想」更好是冇問題,但要知懂得分析邊樣先對自己小朋友為之最「好」。

AAmother 發表於 21-5-15 12:24
其實幾間都有呢類問題

1間直接問
我記得有一間位於觀塘山上的直資,非匯基。second in完後,豬隊友極其反感,反問「乜唔係應該學校帶咩俾學生咩?我小朋友嚟讀書,竟然要帶「野」俾學校?」串爆

AAmother 發表於 21-5-15 14:16
飛鵝山上的女校我女冇考慮過,
因為識幾個從小一讀起的到F.3F.4都去外國升學!
...
非飛鵝山女校呀,我對要俾錢既女直興趣不大,我所講只係普通一間1c一條龍直資學校。

medicine 發表於 21-5-18 14:54
會唔會設身處地甘,如果你係個職員,明明已經按照既定程序全部都做嗮,結果尼,係都有人話未收到~~

...
如果我係職員,我會問準做收生既同事,講清楚情況,得到approve就會直接話俾果個已經問過多次而又焦慮既家長聽個結果,直接完咗成件事,仲send 咩鬼Gmail,email大家都煩。

medicine 發表於 21-5-18 16:12
我所指的意思係,包括但不限於你説講的情況,即内部係已經溝通過嗮,而又確認(有記錄顯示)全部程序做齊.但都 ...
但係一樣,直接了當話俾心急既家長聽,收定唔收?唔需要假設咁多情況出嚟,學校職員既工作之一,是要幫忙解答及解決家長問題,在校或非在校家長都是服務對象之一。

另一方面,作為媽媽,想要個「知」字是無可厚非,但人總要向前看,我會放低喇。然後好好裝備小朋友,讓佢順利升讀英中,可以早啲適應。

medicine 發表於 21-5-18 16:12
我所指的意思係,包括但不限於你説講的情況,即内部係已經溝通過嗮,而又確認(有記錄顯示)全部程序做齊.但都 ...

你講既可能,更加將學校推向道德高位,絕對唔理想。即如果內部確認哂,都唔可以講一聲,既成事實,又唔係作假?如果是,呢間學校既取向,大家更清楚。

b3410 發表於 21-5-18 16:34
直接電話講我覺得唔係太好。畢竟電話好難確認到到家長身份。

職員主動call 家長留的電話就唔同。
你講既都係方法之一。不過,除非有好多人對自己或小朋友不滿,否則都唔會有人咁無聊又好關注人哋情況再扮家長問人哋小朋友結果。確認過程中,其實都可以問其他問題嚟確認,如銀行信用卡或電話公司續約咁,都係起電話問題就可以。

medicine 發表於 21-5-18 16:42
所以咪話,職員一定會按既定程序做野咯.

香港投訴之都丫嘛
兩件事喎,我又睇唔到個媽媽有投訴,如果有投訴到學校,應該好早唔會有後續,仲會開到17pages?另一方面,除非個家長真係好有問題或天真,否則都唔會認為煩學校就可以由零到有。

medicine 發表於 21-5-18 17:32
前面個投訴與否,各自判斷.
後面個天真與否,相信唔少會員自有答案!
但我睇到係提問,唔係嘈,就最尾呢件事上,唔係提開初既情況。

medicine 發表於 21-5-18 18:04
好多耶都係睇個態度.
正如前面有會員話,e-mail問,學校回覆,完左件事.尼啲咪係問咯.
如果家長只係起ek大鑼大鼓講,唔向學校提問,我覺得係嘈,但家長同時是有向學校查詢但得唔到結果,我覺得係問完呻,唔係嘈。

學校有回覆,但答咗問題未?如果未,就係覆咗email ,非解答問題,作為職員既責任之一。

b3410 發表於 21-5-18 18:36
其實我哋依家都頗為無聊,好簡單一件事搞到複雜化,而且可以上升到不同層次
可能最近冇乜惹火帖。
...

係,最近都頗為靜

不過我覺得直接問又直接答咪得囉,mail 嚟mail去,估嚟估去有咩謂?

b3410 發表於 21-5-18 19:03
email 好簡單,我平時有事搵學校/老師,都喜歡email問。除非緊急要打電話。email 文字寫的清清楚楚,你問, ...

已經係兩種情況喇,你所講係未必一定必須要及時跟進,或者可以hea一段時間。但上述家長已經打過、mail過都未知答案。事實上,如果係我,其實有自二已經心息,但好明顯上述家長係不到黃河心不息,咁用咗各種方法都唔知結果先上嚟呻,我覺得都可接受。反之,只係我唔明白,點解到去到呢步,學校唔可以直接啲呢?
‹ 上一主題|下一主題