用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果有父母助攻的band 1 生, 入了Band 1a/b 學校之後 .. ...
樓主: lailaie
go

如果有父母助攻的band 1 生, 入了Band 1a/b 學校之後 ......   [複製鏈接]

02413124 發表於 21-4-28 19:56
我覺得小學還可以靠上堂就得,因真係要溫可能係常識。但上到中學要讀得好真係要花多些時間。
...

所以大仔我一直無助攻,常識都唔使幫,因為佢自己睇書明晒

細女因為停課長期online,所以要幫佢,唔明嘅嘢我要教返佢
其實佢老師已經非常好,網上教學水平好高,又好肯課後時間教學生
但家長真係要跟一跟,唔係甩晒都未知
話時話,大仔長期停課係band1中學都讀得好,呢啲真係要靠佢自律,父母無可能助攻

Froggy_joe 發表於 21-4-28 20:05

所以大仔我一直無助攻,常識都唔使幫,因為佢自己睇書明晒

係,因為中學太多野,點跟

0030 發表於 21-4-28 11:22
回覆 hkpapa852 的帖子

甘我也想問下,band1B的二線小學學生,無補習,父母任由自己發揮,也從來不會同她 ...
中學無乜功課班啦掛。

hwl2b 發表於 21-4-28 14:08
其實我都係跟到足功課的媽媽, 我仔現已中四, 或者我可以分享下:
身同感受,共勉之!

hwl2b    發表於 21-4-29 10:44

02413124 發表於 21-4-28 20:07
係,因為中學太多野,點跟
我數下個仔的成績表,十八科,真正十八般武藝,真係無心情同佢玩

bobbob 發表於 21-4-28 15:36
大前提係令郎到咗高小英文唔係差,如果唔係相信都入唔到1a校
其實佢係中文好叻,文言文直頭超班
英文一般喇,企埋啲勁人隔離只可以叫做中間

我想講睇書真係好重要,唔好俾小學嘅無聊課程框架困住,苦害咗小朋友的發展

JojoDad 發表於 21-4-28 21:43
中學無乜功課班啦掛。
都有,不過好少,仲要小朋友肯去先得。

其實我都係跟到足功課的媽媽, 我仔現已中四, 或者我可以分享下:

多謝你既真情分享,我一路睇一路「心跳加速」,覺得有可能我個仔都係一樣。
自主學習係一條成功嘅匙,但又有幾多小朋友可以做到,或者要幾大個先得,終於等到佢開竅嗰日。
今年阿仔升中一,佢係每個老師都話係叻仔,轉數快,學嘢快。但係就係唔自主,要提先溫習。小四時仲聽我支笛,所以成績有1B。到咗小五/六,佢已經好主觀,有自己意見。呈分三次十分平均,一直1C,好彩入到間屋企附近嘅1B-1C直資。
睇左好多中學家長既分享,希望阿仔能夠適應中學模式,作為家長嘅我都要學習點樣輔助佢,又同時適量/逐漸放手。

上得EK嘅父母仲有唔幫囝囡助攻?

海之風    發表於 21-4-29 07:12

回覆樓主:

大女自主學習,無補習小五、六都有陪溫習,呈分試自己要求買練習,成績不過不失派到band 2中學,中學繼續自主學習成績 top10%,細女由小一陪到小四,日日打打鬧鬧先肯做,每日返學好似夢遊咁,返屋企每科由頭教一次都唔明,考試溫習完全玩抗爭,依家小五好似開竅咁,做功課溫習自己搞,雖然功課都有錯,但比起日日大吵大鬧,已經好好多,起碼佢自己肯自動自覺,有正確讀書觀念,唔使去band 3我已經心滿意足

小朋友今年中二,入讀一間band1c。
中一科科平時都會有抄生字、做筆記、默書及Quiz,係學校老師要求。到考試前幾日,我會坐係到,睇吓佢是否將所有內容背熟。佢那時都係好乖係咁背。成績都唔錯。
中二得返Quiz。到考試溫書時候,我已經唔能夠肯定佢是否背熟,考出來也已經下滑。問返佢,佢話「執筆忘字」,又話自己答題技巧差,擺不足分。但係見佢又沒有打算如何改進。
我心諗到了這個年紀的小朋友已經好有主見,我係冇辦法影響到佢。
到了家長日,老師提醒佢,要自主學習,要平時自己多練習、串字,老師只能教書本上內容。
咁佢都有去改進,但手機,iPad太大誘惑,如果我唔坐係到,佢又會溫兩頁書,又走去打機⋯
我問佢,要我坐喺度監視你,是好事嗎?佢話,無辦法,自己控制唔到,叫我坐喺度監視佢⋯
我唔知佢算唔算係hea

hkpapa852 發表於 21-4-28 11:14
每個人都有潛力, 但唔係每個人都可以係"適當時間"發揮到
主觀願望: 大個咗適諗就會發揮到

升中成績唔多好,大大下越來越hea就見唔少。

jacky3307 發表於 21-4-28 23:31
上得EK嘅父母仲有唔幫囝囡助攻?

其實上得EK父母都心糸子女學業的,唔會上來斎吹,大部份都會助攻。升中後,好多因素如語文、課程深度、小朋友有自己想法、青春期或如我般自身健康等等,就算想陪伴助攻都未能如小學一樣。況且了朋友始終需長大,要有獨立學習與發展,我自己就算幾不捨都要逐漸放手了。

回覆 JojoDad 的帖子

我見有喔~

謝謝分享

回覆 PTL_L 的帖子

始終到了中學,屬於少年人了。我從現在開始也叮囑自己要忍手,不再在網上分享孩子的趣事。雖然之前分享,都有事先取得他們的同意。

講回正題。自小學一年級我有幫手默書,教他們怎樣溫習之後,自2年級開始我已經放手。但我會留意他們的功課,趁著要簽手冊,看看他們之前的功課錯的多不多,如果多,我會個別問原因。並要他們自己講怎麽避免。(不過因爲是過去的功課,所以問的時候,老師也已經在課堂講解過,所以也沒什麽好多説的)。第一次呈分,我還是蠻認真的,我去買了幾本練習冊(天哪,第一次買才知道好貴,一本要幾十文至100文),買回來,還要逼她們做,嚴重影響親子關係。所以第二次呈分就學精,出聲囑咐下,阿媽不是不幫忙,是你們自己不要阿媽幫忙。我樂的清净。
不過,中一,我覺得我還是會在初期跟進一下,畢竟中小學有很大的改變。等我覺得她們能適應到新環境,並開始有自己的學習方法,我就會放手。

回覆 happycandy 的帖子

我覺得小朋友都幾叻,知道可以用這個方法控制自己。也算自我控制的一種吧。

回覆 JojoDad 的帖子

助攻有好多種,我主要初小時幫佢建立好常規同讀書心態

回覆樓主:

我返而覺得父母助攻無咩問題。我有個醫生朋友唔止助攻,直情陪上場比賽,幾十歲一齊去報考dse,個仔最後讀poly神科 反而覺得有啲小朋友由細補習補到大,這種強攻方法去到中學好似行唔通,成績一落千丈。
‹ 上一主題|下一主題