用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區B2 男可以點填?
go

中西區B2 男可以點填?

請問中西區B2男大抽獎可以點選?
如果乙1選了St. Louis…
之後可以點選?

brianwkso 發表於 21-4-27 09:22
之後可以點選?
中西區B2男係最難選校. 本區得St. Louis係B2, 之後要選他區的B2校, 我只知道聖公會呂明才中學、鄧肇堅維多利亞官立中學同香港仔浸信會呂明才書院係B2. 其他學校我就唔係好清楚. 你上網查下D學校的Banding. B3校都要填, 有心理準備派唔到B2校會去左B3校.

pccw2017 發表於 21-4-27 11:30
中西區B2男係最難選校. 本區得St. Louis係B2, 之後要選他區的B2校, 我只知道聖公會呂明才中學、鄧肇堅維多 ...

南區兩呂屬B2
維官回落至B3A水平

維官 2020年
科次2+ 455
整體2+ 77.4% (假設98人均考6科)
升讀本地學士 7.1% (7/98人)

pccw2017    發表於 21-4-28 11:44

之後可以點選?

或許派位乙部

1 聖類斯
2 聖鄧 / 聖呂

都不錯  

之後可以點選?
呢堆學校都係B2水平,你可以考慮下。聖鄧就唔好諗啦,已經唔係同一個B,聖呂或者可以諗下,只係懷疑B1生會唔會攞嚟做保險線,分唔到啫。

學校名稱地區性別非保留位
聖類斯中學中西區男校

佛教黃鳳翎中學灣仔區男女

培僑中學東區男女

聖公會呂明才中學南區男女

香港仔浸信會呂明才書院南區男女

聖伯多祿中學南區男女

漢華中學東區男女

金文泰中學東區男女

pccw2017    發表於 21-4-28 11:43

Poyau 發表於 21-4-27 12:26

南區兩呂屬B2

請問南區聖伯多祿是b2定b3?

sunnygirl 發表於 21-4-27 21:06
請問南區聖伯多祿是b2定b3?

聖伯多祿屬B2

2020年 3322率 | 22222 | 2+ (主科)
聖呂 53.0%| 87.0% | [•] ([•])
劉永生 46.4% | 89.3% | [•] ([•])
金文泰 43.8% | [•] | [•] ([•])
顯理 43.3% | 87.6% | 95.9% ([•])
培僑 [•] | [•] | 94.4% (93.8%^)
小福 [•] | [•] | [•] (89.8%^)
聖伯多祿 [•] | [•] | 超87% ([•])
香港仔浸呂 20.6% | [•] | [•] (85.5%)
漢華 [•] | [•] | [>85%] (85.1%)
佛教黃鳳翎 [•] | [•] | 84% ([•])
聖貞德 18% | 50% | [•] ([•])
李潤田 16.3% | 42.1% | [•] ([•])
嶺南 15.9% | 47.6% | 76% ([•])
蘇浙 [•] | [•] | 逾70% ([•])
北協 [•] | 41.9% | 57.4% ([•])
何東 14.0% | 34.4% | [•] ([•])
閩僑 10.3% | 30.8% | [•] ([•])
桂華山 [•] | [•] | [•] ([>65.7%]^)
筲東 [•] | [•] | [•] (~48%^)
···
RHS 約20%^^ | 近40%^^ | [•] ([•])
維官 [•] | [•] | [77.4%]^^^ ([•])

^ 主科2+ 中英數通
衞理 98.1% 98.1% 94.9% 97.3%
培僑 93.8% 89.9% 93.0% 98.4%
小福 93.3% 82.4% 85.7% 97.8%
香港仔浸呂 85.1% 84.3% 87.1% 85.3%
漢華 85.4% 84.5% 83.2% 87.4%
伊斯蘭 [•] 達90% [•] [•]
桂華山 [•] 75% 58% 64%
筲東 ~59% ~40% ~35% ~57%

^^ 3322率包括NCS考DSE中文 equiv.

^^^ 假設人均6科 科次455÷(98人x6)

聖呂,听老師講係b1c了

Poyau 發表於 21-4-27 21:56
聖伯多祿屬B2

2020年 3322率 | 22222 | 2+ (主科)

thanks

醒目開學勳章

yanping07 發表於 21-4-27 22:48
南區老師係當1c,不過公開試成績頂多算1c-2a

醒目開學勳章

5星猩 發表於 21-4-27 20:29
呢堆學校都係B2水平,你可以考慮下。聖鄧就唔好諗啦,已經唔係同一個B,聖呂或者可以諗下,只係懷疑B1生會 ...
同意b2揀聖鄧嘥位

Poyau 發表於 21-4-27 12:26

南區兩呂屬B2
多謝更正

elbar 發表於 21-4-27 19:17
或許派位乙部

1 聖類斯
我覺得乙1聖類斯比較危, 因為中西區B1生多數放聖類斯做保險線. 乙1放聖呂機會大D.

yanping07 發表於 21-4-27 22:48

聖呂為南區B1生之選
據2020年3322率53%
一半多啲考生屬日校前列42%(B2A)