用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 間間都話收B1a, 唔通間間都B1a...
go

間間都話收B1a, 唔通間間都B1a...  

明白b1a/b/c界線好模糊,但我有時真係唔太明,我心目中可能全港top 10-20間中學先界定為1a, 但當你走去考嘅時候,呢間又話要1a先收,嗰間又話要級頭先有機會in, 係連一d地區嘅band 1(我唔係指林護曾肇添嗰類成績比傳統名校更勁嗰d, 係真係只係當區嘅band 1), 都好似要好好成績先得,但其實真係好好成績嘅,都去晒top 10-20間中學啦,邊得嚟咁多b1a? 定其實係我唔明白1a學生數量及1a學校學位先有誤解呢?

咁言歸正傳,假設學生估計係1B女,但又無咩特異功能,佢應該去考咩好呢?最top嘅都無謂試(eg DGS, HYS,MCS,BPS), 應該都無咩機,但我心目中1b嗰d, 都個個講到1a先有資格,咁又無理由自行咁快揀1c先㗎,所以我都唔知,其實有咩學校啱1B生去考呢?謝謝大家指教!

自行得30%, 盡收1A,至少有30%1A學生,抽獎收的學校控制不到

假設全港有150間b1a / b1b 學校,平均每間50個自行位(可能冇咁多),一共7500個位,當部分學生可能會有自一自二兩個offer,即係最多4500 -5000個小朋友呢個階段可以或b1a/b1b學校錄取。差唔多全港頭10%左右學生,所以話b1a學生。

直資離場的唔計,因為呢個階段好多人就算有直資offer, 也會報埋自行。

自行還是隨心儀選吧。
自行得30%
如果你將就入左1c, 就失去大抽獎大機會入1a,b的機會
無人會甘心。
本身1c的人,就會博1 c以防最尾呈分失手跌band

LeeCC 發表於 21-4-21 07:33
自行得30%, 盡收1A,至少有30%1A學生,抽獎收的學校控制不到

明白,即band 1a/1B放出來自行嘅位,都唔夠1a學生去考,始終有部分1a生穩陣起見會選1B甚至1c去考。

如果咁講,1B係咪照考心儀1B, 但唔太寄望自行成功,一心等大抽獎好過,睇吓自行位會否後補入返?

anubisking 發表於 21-4-21 07:59
自行還是隨心儀選吧。
自行得30%
如果你將就入左1c, 就失去大抽獎大機會入1a,b的機會

whitepurin 發表於 21-4-21 07:29
明白b1a/b/c界線好模糊,但我有時真係唔太明,我心目中可能全港top 10-20間中學先界定為1a, 但當你走去考嘅 ...
全港460多間中學,簡單算術.算100間B1ab,方便計算,自行以收5000人.
全港學生約53000多人,B1a名義上有約6000人,即超過5000人的全部B1ab校的自行總和/即總有B1a生自行失敗於B1ab校.

夠清楚未?

whitepurin 發表於 21-4-21 08:06
明白,即band 1a/1B放出來自行嘅位,都唔夠1a學生去考,始終有部分1a生穩陣起見會選1B甚至1c去考。

如果 ...

其實好多1A嘅學生揀1B學校都無收 ,所以1B學生真係排隊都未輪到

回覆樓主:

其實b1abc校每間都應該有少少自己的特色特質,可以睇下同自己小朋友夾唔夾。
又或者參觀info day睇下老師學長同自己小朋友互動係點。

medicine 發表於 21-4-21 08:48
全港460多間中學,簡單算術.算100間B1ab,方便計算,自行以收5000人.
全港學生約53000多人,B1a名義上有約6000 ...
如果你係B3中學校長,有幾個成績有B1A水平既學生嚟報你間學校,你收唔收呢?

JojoDad    發表於 21-4-21 19:27
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-4-21 09:20
如果你係B3中學校長,有幾個成績有B1A水平既學生嚟報你間學校,你收唔收呢? ...
收.當然收.只係人地唔會黎嘖.
B1b,又真係難以突圍於自行正取,除非早早決定去B1c.

hkpapa852 發表於 21-4-21 09:20
如果你係B3中學校長,有幾個成績有B1A水平既學生嚟報你間學校,你收唔收呢? ...
呢個假設....我估全港唔會多過3個囉!!!
即係如果你小朋友係Band1A級數, 你會唔會比佢揀Band3

Arabellahk    發表於 21-4-23 00:18

里個假設太極端, 覺得唔會有 !

B1A去2A-B 中學可能會有

回覆樓主:

間間中學都以成績行頭,有得揀當然揀成績比較好

b3410 發表於 21-4-21 07:48
假設全港有150間b1a / b1b 學校,平均每間50個自行位(可能冇咁多),一共7500個位,當部分學生可能會有自 ...

但,用升中人數去計,都要考慮埋直資人數嘅影響威力,現存嘅有叫座力嘅直資,已經有spcc, spcs, spc, dgs, hys, ghs, spcs, ssc, hkuga, ssc,dbs,ywc,已經有~2000個位,仲有其他真資都有收B1A生嘅能力~~~

不過,簡單啲叫自行收1A生都可以理解嘅,只係同事實有偏差~~~

mcl203 發表於 21-4-21 10:11
但,用升中人數去計,都要考慮埋直資人數嘅影響威力,現存嘅有叫座力嘅直資,已經有spcc, spcs, spc, dgs, ...
有咁多位但available 既位無咁多. 有排計

cafeva 發表於 21-4-21 10:21
有咁多位但available 既位無咁多. 有排計

網友用全港升中人數去計B1A,該些直資小學本身亦有唔少B1A學生~~~

mcl203 發表於 21-4-21 10:34
網友用全港升中人數去計B1A,該些直資小學本身亦有唔少B1A學生~~~
咁簡單D, 當頭20間band 1AA, 每間收50人. 共1000 個位. 級頭3共1500人.都唔夠分

cafeva 發表於 21-4-21 10:40
咁簡單D, 當頭20間band 1AA, 每間收50人. 共1000 個位. 級頭3共1500人.都唔夠分

我指,有影響呀。所以話,簡單又直接,咪當自行收1A生,只係有偏差~~~

呢堆直資小學,就當佢有300個1A生,佢哋唔參加派位,但佢哋係果4500-5000位B1A生~~~

仲有批俾直屬鎖住嘅B1A直小生,佢哋係自行被取錄係%偏低嘅,係呢個分析,簡單D叫唔成功人仕,或者叫失敗者~~~

稱得上一線小學通常有50%以上係Band1學生,以150人計,考全級1-2x係1A, 2x-5x係1B, 5x-7x係1C,範圍好濶
每間Band1中學只收幾個(最多3-4個)同一小學的學生,如果唔降band,1B學生派唔到並不出奇,就算1A學生都未必派到,只是機會大些