用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 間間都話收B1a, 唔通間間都B1a...
樓主: whitepurin
go

間間都話收B1a, 唔通間間都B1a...   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 21-4-22 13:01
今年HYS變咗雞肋, 3月31日後大量vs post
証明學校成績既吸引力都不如唔駛俾學費
...
制度使然.
未來DSE走勢,梗係繼續睇好每年全自主招生的直資啦,又唔使大量招津小(承諾期過左).比其他幾間更靈活,成績只會更好.

whitepurin 發表於 21-4-22 17:11
我唔多識睇DSE成績,但HYS近年越來越進步,已經係上咗一個level, 向DGS層次進發。反為MSS, BPS(特別MSS)先 ...

其實睇1A/B中學,我直覺係要睇埋佢哋升學出路,包括本地和放洋修讀甚麼學系,三大/八大率/3322當中係存在分別~~~

mcl203 發表於 21-4-22 17:53
其實睇1A/B中學,我直覺係要睇埋佢哋升學出路,包括本地和放洋修讀甚麼學系,三大/八大率/3322當中係存在 ...

但我睇呢度高人嘅summary, 並不多學校有disclose咁詳細,可能要再細閲每間學校報告或有人有一d內部資料(e.g. 校內briefing)我唔知啩

我覺得最尷尬係級四,五名,佢地想報band1A中嘅A(MCS,YWG嗰d)但好多1-3名已經收嗮,佢地又唔甘心報1A尾(華英,旅港呢類),或者band1B,例如話我女校嗰級四同五,報嗮荃葵區最叻嗰兩間Band1A,全無收

whitepurin 發表於 21-4-22 18:18
但我睇呢度高人嘅summary, 並不多學校有disclose咁詳細,可能要再細閲每間學校報告或有人有一d內部資料(e ...

就係無囉,所以大家都坊評1A,當中難分高下。往往以3大率評高低,但3大率入面,都各有低分學科可供選擇,亦可以令3大率好好睇,適用於任何Banding學校~~~

chasedream 發表於 21-4-22 18:19
我覺得最尷尬係級四,五名,佢地想報band1A中嘅A(MCS,YWG嗰d)但好多1-3名已經收嗮,佢地又唔甘心報1A尾 ...

B1a 生仲要計較入B1a頭定尾學校? 都計到好盡下, B1a入是旦一間B1a校都已經心足啦!唔會差好遠!

Sosiusiu 發表於 21-4-22 18:25
B1a 生仲要計較入B1a頭定尾學校? 都計到好盡下, B1a入是旦一間B1a校都已經心足啦!唔會差好遠!
...

佢地家長真係咁,好緊張

chasedream 發表於 21-4-22 18:32
佢地家長真係咁,好緊張

我明, 所以入到神校或者b1a最勁果啲家長/學生本身都好aggressive, 我就有啲怕

Sosiusiu 發表於 21-4-22 18:35
我明, 所以入到神校或者b1a最勁果啲家長/學生本身都好aggressive, 我就有啲怕
...

我女也入了b1a(唔係神校,只是地區名校)但只係我女比較好勝(但只係內心,平時表現比人係好謙虛),我是佛系家長,我從來唔逼嗰女溫書,佢好自覺我比很大自由她,我無限制佢用電話時間(佢可以睇成日)她很有分寸,所以我唔理
但級三四嘅家長真係好緊張,係無敵之緊張

chasedream 發表於 21-4-22 18:41
我女也入了b1a(唔係神校,只是地區名校)但只係我女比較好勝(但只係內心,平時表現比人係好謙虛 ...

甘我都相信有啲小朋友本身好叻。但態度積極同aggressive 係有分別!

Sosiusiu 發表於 21-4-22 18:45
甘我都相信有啲小朋友本身好叻。但態度積極同aggressive 係有分別!

的確!我最怕b1A嗰d家長,好麻煩

我唔多識睇DSE成績,但HYS近年越來越進步,已經係上咗一個level, 向DGS層次進發。反為MSS, BPS(特別MSS)先 ...

近3年主科5+ HYS↑BPS↓此消彼長

HYS | BPS
5+(%) 2020年 2019年 2018年
中文 ~41 ~38 ~31 | 21.4 29.9 36.8
英文 63.2 55.0 56.4 | 50.8 48.9 57.9
數學 ~47 ~40 ~38 | 38.1 39.3 42.1
---------------------------------------------------------
CEM 50.4 44.3 41.8 | 36.8 39.4 45.6
通識 ~45 ~49 ~27 | 35.7 37.0 42.1
---------------------------------------------------------
主科 49.1 45.5 38.1 | 36.5 38.8 44.7

MCS公布4YA 拆開才有個別年份成績
2020年整體5+/4+ 44.2%/82.8%
女校排第3位 隨DGS及HYS之後

2020文憑試成績及入大學率 #572
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3835104&pid=48771063

MSS近年只公布4+無5+ 隱藏實力
2020年中/英/數4+平均約75%
不過聯招三大51% 升讀三大45%

Poyau 發表於 21-4-22 20:53
MSS近年只公布4+無5+ 隱藏實力
2020年中/英/數4+平均約75%
不過聯招三大51% 升讀三大45%

其實什麼原因會令學校決定唔公開5+成績?會唔會學校只在校內公佈?SMCC 亦愈來愈少資料公開。

Poyau 發表於 21-4-22 20:33
近3年主科5+ HYS↑BPS↓此消彼長

HYS | BPS
HYS 近年的確拋離 BPS。但真的奇怪, 今年真是有不少 post 放 或掙扎要唔要 HYS 。

IYY 發表於 21-4-22 21:43
HYS 近年的確拋離 BPS。但真的奇怪, 今年真是有不少 post 放 或掙扎要唔要 HYS 。 ...

呢D時勢,一般家庭留返學費囡囡第時出國用,所以係糾結位。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

chasedream 發表於 21-4-22 18:49
的確!我最怕b1A嗰d家長,好麻煩

咪係!不理ABC ,只要係B1都怕!
家長日走灟風聲,即被B1家長踢出班群。年年如是,九月入群,十二月班主任指住額頭鬧,一月開始被嫌棄。

Cliokohonda 發表於 21-4-22 22:29
家長日走灟風聲,即被B1家長踢出班群。年年如是,九月入群,十二月班主任 ...
鬧咩?

Cliokohonda 發表於 21-4-22 22:29
家長日走灟風聲,即被B1家長踢出班群。年年如是,九月入群,十二月班主任 ...

我識嘅b1家長都還可以,但b1A,特別係級頭嗰d,真係谷到嗰小朋友死死下
‹ 上一主題|下一主題