用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中選校疑惑(FROM保守的媽媽)
go

升中選校疑惑(FROM保守的媽媽)  

1. 小學決定了升中RO,所以寶校為何常被跳船,我的理解沒錯,對嗎?
但普通小學BAND 1生入BAND2中學是否削減了升大學的機會?
我好困惑,因為我小朋友成績不錯,級頭二十,但不是自覺型(即要媽媽哦温習),不過一直無補習的。他中學會步入青春期,我不想和他在學業上角力(應該我也無法管了),很想讓他有信心地適應中學生活和節奏,所以下了心,即使他考再好(我是要他全力以赴的)也給選BAND2中學,我這樣想是否賠上了他的前途?
我普通小學,入了BAND1中學,讀了五年,會考不夠分入原校,讀了間唔知BAND4,5的中學,考入大學。我有時想可能一開始入了BAND1 中學,所以有了一定的底子,如一開始便是後者,一定考不了呢。
2. 普通小學叫二線小學,對吧?一線是指名校?

一線我自己的定義大概升band1英中有50%,二線大概30%-40%+

回覆樓主:

普通大學和名牌大學,對未來找工作有多大影響?

回覆 bblook2 的帖子

我仔都是二線小學級二十內升上band 1中學,他都應付到學業。所以二線上來的不一定比人差,最緊要學校適合他程度。如果不想太大競爭可以考慮Band 1 C 的中學。

pccw2017    發表於 21-6-24 21:15

bblook2 發表於 21-4-20 12:37
1. 小學決定了升中RO,所以寶校為何常被跳船,我的理解沒錯,對嗎?
但普通小學BAND 1生入BAND2中學是否削減 ...

大部份嘅小學生都係父母叫先溫書,又有幾多個真係可以自動自覺呢?有時男仔又遲熟,貪玩,上到中學先發力。有冇同小朋友傾過?我自己覺得唔好咁快打定輸數,上到中學全部唔同晒。如果佢想 B1,就等佢試咗先,如果唔得就到時先轉返出嚟,除非佢真係好想入 B2 啦

WooBrit 發表於 21-4-20 13:24
普通大學和名牌大學,對未來找工作有多大影響?
其實我都想知,我普通大學,工作了兩年左右便結婚生孩子,也不知道有什麼分別。真的很大影響?是指選科,同時也要看埋校名,對嗎?哎,有時想識人好過識字,退而求其次,要識做人,起碼做人不要太多棱角(但我自己可能不是太多社會歷練,所以還是三尖八角)

0030 發表於 21-4-20 12:54
一線我自己的定義大概升band1英中有50%,二線大概30%-40%+
原來如此,謝謝!請教一線同熱門是等號嗎?

a_for_apple 發表於 21-4-20 13:26
大部份嘅小學生都係父母叫先溫書,又有幾多個真係可以自動自覺呢?有時男仔又遲熟,貪玩,上到中學先發力 ...

謝謝你的建議,我有點擔心是自己目光狹隘短淺,以為這樣壓力少些,但其實犠牲了長遠。我有時也在想,其實我根本不知他將來會選什麼科,心裏希望他選化學和生物,因為我還可以教到他。但其實我常讓他看中史故事呢,可能他會有興趣文科?小朋友還是會有很多可能吧。其實怎樣才算與小朋友的氣質相配,我還在迷惘中... 我小朋友小五。

a_for_apple 發表於 21-4-20 13:26
大部份嘅小學生都係父母叫先溫書,又有幾多個真係可以自動自覺呢?有時男仔又遲熟,貪玩,上到中學先發力 ...
佢好像不太上心呢?還是對媽媽太信任,過於依賴呢?我希望他會有發力上進的一天,哈哈!

我女的小學是二線小學,但算是熱門小學,乙一才有機會入到~我覺得一線是熱門,但熱門不一定只是一線學校~

Arabellahk    發表於 21-4-20 14:26

0030 發表於 21-4-20 14:09

我女的小學是二線小學,但算是熱門小學,乙一才有機會入到~我覺得一線是熱門,但熱 ...

0030 發表於 21-4-20 14:09

我女的小學是二線小學,但算是熱門小學,乙一才有機會入到~我覺得一線是熱門,但熱 ...
謝謝你

不知你小朋友所在學校的具體banding,但我預估band1C所以我覺得你可以選合適banding的中學,不一定馬上要報band2

bblook2 發表於 21-4-20 13:43
原來如此,謝謝!請教一線同熱門是等號嗎?

熱門 ≠ 一線 要視乎校網

完全理解,我自己寶小學精靈班十,因為自己填升中大抽奬表,因為冇大人教,順強弱排,結果入30自願的中學,級十會考都唔夠分上中六。

所以我不會比小朋友行我的後塵,盡力入直屬小學,坐大船上B1中學,將來是龍或蟲,我都叫完成了媽媽的責任

其實說白一點,我在想BAND1中學有人入不到大學,會是我家孩子嗎?BAND2裏有人入到大學,會是我家孩子嗎?
有時想保守些在自行穩入了,不用再愁統一隨機派位,苦惱如何排位,我把時間花在和他準備升中,不就更合算?
校網KL3,是不是太傻(好多人講BAND1位多呢)?

我一直屋邨三線小學,band5 中學咪一樣上到大學,條路行遠啲啫!
唔好完全比社會軒住鼻子走,做父母要平衡前途與家庭,小朋友做到咪做,做唔到都好多路可走

bblook2 發表於 21-4-20 13:41
其實我都想知,我普通大學,工作了兩年左右便結婚生孩子,也不知道有什麼分別。真的很大影響?是指選科,同 ...

大學名氣影響視乎公司/工作
有啲工即使識人亦要係名牌大學畢業

bblook2 發表於 21-4-20 14:34
其實說白一點,我在想BAND1中學有人入不到大學,會是我家孩子嗎?BAND2裏有人入到大學,會是我家孩子嗎?
有 ...

KL3可考慮陳瑞祺(B2A)

一D 都唔關係普通學校定係一線小學嘅事, band 1 咪讀返 band 1囉, band 2咪讀 band 2 ,點解 band 1 無端端 要去讀 band 2樓主又識得諗入大學喎, 你既然要向下行,咁點解又要去讀大學呀