用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好失望,考得咁好都跌band ,究竟咩原因? ...
樓主: janet.k
go

好失望,考得咁好都跌band ,究竟咩原因?   [複製鏈接]

janet.k 發表於 21-4-19 09:19
小朋友呈一呈二banding one ,呈三4科主科都考好高分,但竟然跌咗去band 2,好唔開心,係咩原因呢? ...

介意分享下三次考試的"級名次"嗎?

gracelam 發表於 21-4-19 09:49
呈一呈2→b1
呈三→b2

單睇如果呈3係考獲B2成績都驚嚇,3科A+,1科A成績下都會出現B2成績,好難想像

gracelam 發表於 21-4-19 10:02
可能呈三4科,份卷超淺,全級大部份同學98,99,100分,咁90頭咪可能只係中間位置。
...

唯有咁諗

janet.k 發表於 21-4-19 10:05
我都唔知,因為學校乜都無講

雖然學校乜都無講啫,但孩子考過份卷知道呈3啲卷係咪淺過上兩次嘛!

janet.k 發表於 21-4-19 10:11
我知道消息後都好愕然,因為考完兩次呈分後,老師只肯講小朋友band one ,再問返老師係band one ABC,佢話 ...

係呀!與你一樣開始懷疑,無估錯嘅話,班主任响自行階段係有鼓勵你盡量揀B1中學嗎?

janet.k 發表於 21-4-19 10:18
自行老師叫我哋揀1B中學,我當時有問過老師,我小朋友的成績往年入唔入到呢兩間,佢話可以我先報 ...

我有DD估班主任响自行的評估時係有心講高DD,(呈1+呈2)可能你跟本就係(B1c-B2a)邊緣人,又想你"搏"B1希望你成功搏得入,事敗唯有响大抽獎才講出(呈1+呈2+呈3)屬B2成績以保填表安全,此時此核無得再呃!最奇怪的是,响大抽獎才道出(呈1+呈2)屬B1c成績,e+講對已過去的自行絕無幫助,既然可以講為何不早點兒講。

jacknetpass    發表於 21-4-19 11:52
Face3366    發表於 21-4-19 10:36

bobbob 發表於 21-4-19 10:30
卷無淺但個個100分,咁可能老師比分手鬆

其實,卷淺對整體"標準分"之距離不會拉開得很遠,加上樓主呈1呈2皆優於多人,响呈3卷淺下標準分未必拉開太遠下呈1呈2呈3總成績出現遜於多人成為B2組別學生的機會率應該很細,當中出現說謊的可能性都幾大呢!

‹ 上一主題|下一主題