用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好失望,考得咁好都跌band ,究竟咩原因? ...
樓主: janet.k
go

好失望,考得咁好都跌band ,究竟咩原因?   [複製鏈接]

黑咪喵 發表於 21-4-19 16:13
老實講,數學同常識考到100分仲講得過去,中英兩科就真係有水份,因為作文執正來做係永遠無可能滿分,當然 ...
數學常識相對比較容易拎滿分, 中英文分幾份卷, 寫作卷要滿分真係要好手鬆先得, 反而閱讀卷, 聆聽, 說話呢啲反而有機會拎滿分.  但比重就最多只有3, 唔及數學9同常識6 咁多.

黑咪喵 發表於 21-4-19 16:13
老實講,數學同常識考到100分仲講得過去,中英兩科就真係有水份,因為作文執正來做係永遠無可能滿分,當然 ...

小學教育局應該唔會去調教分數?大家都係考同樣的pre S1排rank order ,校內幾多分完全冇關係。
個人認為弱校俾高d分數,可以理解。畢竟同學拎份全A出去叩門都靚d, 有些中學有叩門門檻的。

Yanamami 發表於 21-4-19 17:09
每級有幾多班?幾多人?學校派位唔公佈,公佈又含糊……得幾間仲要包band2, 自己心裏有數學校水平。考幾多 ...
一級5班,平均應該有27人,學校ranking 我一向心裡有數,亦唔會俾小朋友只應付學校功課同考試,所以我先唔甘心,希望小朋友可能喺好啲的學校學習,我相信佢都可以

janet.k 發表於 21-4-19 17:04
弱到咁?唔會啩
老實講,真係有咁可能 !都幾大機會係

janet.k 發表於 21-4-19 17:05
我都寧願學校出深啲,公平啲
仍然未明白, 校內分數不是問題所在 !問題在於ro 低 !

Face3366 發表於 21-4-19 17:11
真的?
真定假你可以向學校了解下😅!如果唔需要教育局嚟釐定咁間間小學都出淺拎高分啦,係咪?當然唔係全級d卷都交上去,係教育局抽樣,同埋會有人去學校查卷,所以呈分試卷係唔會派返嚟俾家長睇。當然,我咁講信唔信由你哋,只不過係想分享一些資訊出嚟!

b3410 發表於 21-4-19 17:16
小學教育局應該唔會去調教分數?大家都係考同樣的pre S1排rank order ,校內幾多分完全冇關係。
個人認為 ...
其實呢d資訊小學都會講比家長知架喎,如果唔調較,咁考呈分試做咩?間間小學都可以出卷淺拎高分啦!

PRE S1 作用在於?????

b3410 發表於 21-4-19 17:16
個人認為 ...

EDB係有講會調整呈分上去嘅分數,所以系統嘅排位係只供參考~~~

subb 發表於 21-4-19 17:41
PRE S1 作用在於?????

我覺得PS1係有調整成績嘅,5XXXX幾個考生除100,平均1分內都有5XX個,實撞到7彩~~~

mcl203 發表於 21-4-19 17:43
EDB係有講會調整呈分上去嘅分數,所以系統嘅排位係只供參考~~~
如果負責任嘅小學係會將呢d講俾家長知,家長唔知以為考到90幾100分就覺得升band1a無問題啦,如果再同其他小學考嘅80幾90比較,更覺得自己小朋友好勁…

黑咪喵 發表於 21-4-19 17:48
如果負責任嘅小學係會將呢d講俾家長知,家長唔知以為考到90幾100分就覺得升band1a無問題啦,如果再同其他小 ...

你唔見EK好多家長講數學近100,常識又100,咩。我果位當年小學係,你平均9拾頭已經1A了,仲係一間出名程度淺嘅小學,但佢哋係強區都算係龍頭小學~~~

其實樓主有冇試吓search 吓自己小學屬於band 幾?網上好多由校務報告等估算出黎,我都曾經係EK 搵到過自身小學嘅分析,對選校有啲幫助
通常要去小一派位到搵

janet.k 發表於 21-4-19 09:19
小朋友呈一呈二banding one ,呈三4科主科都考好高分,但竟然跌咗去band 2,好唔開心,係咩原因呢? ...
1. 讀緊寶校,band1人數可能係十幾位甚至係個位數2. 係主科普遍高分情況下,視藝同音樂成績對排名起決定性作用
3. 家長錯方向,呈分試係要同同校同年級人比,而唔係同其它學校比。總之學校Band1名額係得嗰幾個,排得前先贏到個位
4. 再次說明咗揀小學一定要小心,如果樓主講嘅係事實,咁呢間學校對於升中方面真係好不負責任

高達紅色 發表於 21-4-19 18:12
其實樓主有冇試吓search 吓自己小學屬於band 幾?網上好多由校務報告等估算出黎,我都曾經係EK 搵到過自身 ...
我一直都清楚小朋友學校的級數,亦已心裡有數,但由於學校俾的支援真係實在不足,所以先判斷錯誤,其實除非本身呈三好多人滿曬分,否則呢個分數唔會跌band

BonnieYT 發表於 21-4-19 18:24
1. 讀緊寶校,band1人數可能係十幾位甚至係個位數2. 係主科普遍高分情況下,視藝同音樂成績對排名起決定性 ...
第2點,有咁嘅可能,因為我小朋友副科得B
第3點,我明白個玩法第4點, 當初小學大抽獎唔識填,因為小朋友係讀私立英文幼稚園,課程教得深,已經識好多嘢,我唔知,以為能力行先,所以填曬熱門,點知派咗26志願,周圍叩門,因為小朋友太曳太自滿無學校收, 迫不得已,去咗唔熱門的學校叩門,一叩即入,開頭諗住二年班轉校,但見佢日日放學返嚟都分享快樂,所以打消念頭,依家好後悔

ar_mak 發表於 21-4-19 18:31
會唔會考慮搵一個熟悉區內升中情況既補習老師,出份中英數卷比小朋友做下先,然後再決定升中選校策略? ...
一向有補習老師跟緊,都表示小朋友係聰明,學嘢快,我都會叫補習老師考下佢
‹ 上一主題|下一主題