用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 關於簽英國學生visa
樓主: snugglechums
go

[英國] 關於簽英國學生visa   [複製鏈接]

MrsFung 發表於 21-7-20 18:28
請問地鐵北角定鰂魚涌近d?

炮台山近, 行入電器道向天后方向。

luckybaby2003 發表於 21-7-17 12:17
請問student visa (大學)用UK app check係咪唔駛去北角?但申請快證就一定要去?謝謝 ...

之前我搜集資料UK app申請是不用去北角辦事處的 ,透過本護照 和手機 取得生物識別,手機有NFC功能, 特區護照是否2019年夏天後發出 ,號碼是K 字頭。 而申請批核時間都好快 ,幾乎已是快證的時間, 你都可以上網睇下資料 。

fac9123 發表於 21-7-28 09:15
請教你哋,上網upload 完文件後,一般幾耐可預約上北角?我而家仲等緊CAS,怕進度慢,趕唔切返去開學。。。
...

要收到CAS便上網填資料, 填哂再網上繳付IHS 費用, 然後再比Visa 費用, 付款後便選擇預約日期到北角。 隨即便會收到電郵,會有一條Link比你去upload文件,總之你去北角前upload哂上去便可。

fac9123 發表於 21-7-28 11:28
咁選擇預約日期會唔會係一個星期之後先有期?定還是第二日已可預約上去?
...

日期較近的日子會有收費 ( 記憶中好似一個星期內 ), 日期較遠(一星期後 ) 就不用收費 ,  收費幾多我已忘記了 。

Mcc906 發表於 21-8-22 22:02

我係啲「5+1移民谷」某啲電話scan吾到。會唔會上北角申請周 ...

我之前搜集資料時, app申請是快的, 大約5個工作天便批出Visa , 比去北角還快。

lulubibe 發表於 21-8-31 11:50
Thank you。
約咗9月3號打手指模,但我見其他家長8月初打手指模都未收到visa....擔心!
...

加錢做快證 ,唔諗得咁多 !

PUIPUI2000 發表於 21-9-2 12:51
我一定會寫新email去領事館投訴,有乜理由而家科技咁發達, 个visa sticker要喺馬尼拉做完寄過嚟先得㗎

...

其實都進步了,早幾年就成本護照send去 馬尼拉做 , 後來好似關了當地簽證中心,運去英國做,那兩年的簽證混亂到爆, 係比現在更加恐怖得多 ,有學生因簽證延誤而被大學取消入讀 。
其實現在都有D混亂, 有D早入證又遲遲未出,但遲入證的又一早收到(不是快證) 。
你投訴反映一下意見都好的 , 希望受影響的家長都會一齊反映意見 。

cfs 發表於 21-9-3 10:28
又係政府既錯!遲出簽證年年都會發生,好平常.英國人做野係好多甩漏同慢,我睇左5年已經見慣,今年已經 ...

我都睇了6年,又真係年年都有遲出證呢個問題。 今次比我5年前做簽證, 電腦系統係好了很多,又有得upload文件上去, 方便了的。
反而令我最失預算是預約Tb test ( 孩子返港超過半年) ,4月頭預約,卓健6月底,聯合就7月底才有得做test, 以前就早幾日前預約就做到。

PUIPUI2000 發表於 21-9-3 13:13
Cos this year 多左 BNO 个批人

冇BNO的人都一向有呢個延誤問題, 只不過加埋BNO會唔會再厲害D 咁囉 。
呢度的舊家長應該都記得2018/2019 時簽證問題 比現在更糟 。  記憶中 當年要天未光清晨排隊入證定申請 。

PUIPUI2000 發表於 21-9-3 14:32
我知道想,上曬報紙

所以咪就係其實問題年年都喺度,但係年年都解決唔到

對比往年咁又真係改善了喎 !

VFS 接手前,在銅鑼灣時算係英國簽證辦事處, 情況係比現在可能更差 。做批核簽證與否都係同英國UKVI有關 , VFS 只係代收文件資料, 冇咩服務可言,頂多咪講一句
幫你發個電郵,盡量幫你問下,他們都做唔到D乜 。

你簽證填表UKVI度有聯絡資料,直接可試下打電話及電郵追下。 我之前一直都收唔到證件,都準備聯絡 , 但寫緊電郵時就收到通知。 我7月中申請都超過20天才收回證件。
‹ 上一主題|下一主題