用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 覺唔覺得今年1C-2A直資好難考?
go

覺唔覺得今年1C-2A直資好難考?  

做哂功課,但好似間間都升哂Level 咁,唔通個個都直資唔讀資助?

我自行幫女兒選了間band 2頭校學校收了,再等直資消息。
慶幸幫佢咁做,唔係有排擔心。

回覆樓主:

考了六間直資,一間pending,  其他全部收了! 呈分試成績一般,可能是面試取勝! 所以相信學校不是全部看成績的,面試期間亦沒有穿著校服。

今年直私應該易左喎, 再等下

高達紅色 發表於 21-4-12 09:36
做哂功課,但好似間間都升哂Level 咁,唔通個個都直資唔讀資助?
門欄一定要提高D, 收唔夠日後call waiting一口事, 如果唔係容乜易俾人話佢係呼吸學校?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

咁又唔清楚喎,但我仔都只係band1 C,考4間直資3間收咗,同意上面講,我諗係面試取勝

回覆樓主:

我都感覺今年難,以往收 B2 生嘅直資,今年連 B1 都收唔晒咁。感覺成績係重要,但唔係全部,面試都好重要。成績好但面試差,一樣冇機

從朋友仔今年的升中結果,反而感覺上今年好似幾易玩左:BAND2A的入到中基,BAND1C的入到英華同SJC。我地學校多年來都無人到HY同SPCC,今年都入到。

joycechanwy 發表於 21-4-12 15:30
從朋友仔今年的升中結果,反而感覺上今年好似幾易玩左:BAND2A的入到中基,BAND1C的入到英華同SJC。我地學校 ...
是不是一線小學或者特殊才藝,我仔1b生都沒有入到英華和SJC 。大概真是面試太差

lld599 發表於 21-4-12 16:08
是不是一線小學或者特殊才藝,我仔1b生都沒有入到英華和SJC 。大概真是面試太差 ...
二線小學,完全沒有特殊技能,所以大家也覺得超意外。

對學生,今年應該比舊年好。今年大部份學校都有面試,面試表現好可以補一補成績既不足。

對學校,舊年差不多間間學校取消面試,學校用RO去收生,排一排成績、睇一睇操行就差不多搞掂,今年要考慮埋面試表現。

從朋友仔今年的升中結果,反而感覺上今年好似幾易玩左:BAND2A的入到中基,BAND1C的入到英華同SJC。我地學校 ...

今年升中人數減少有利上移

https://topick.hket.com/article/2819505/中一自行收生英中學額減至5,100個

教育局今表示,預計明年有53,250名小六學生參加本年度升中派位,包括預計在派位結果公布前的遲來申請人,比今年少約1,700人,跌幅約3.1%。而今年居港12歲適齡人口約為68,100人,局方推算明年及後年將分別回落至64,300人及63,100人,2023年再回升至71,600人。

http://www.mingpaocanada.com/tor/htm/News/20201204/HK-gfb1_r.htm

教育局稱,本年度全港官立、資助及按位津貼中學(不包括賽馬會體藝中學)共提供約15,400學位供中一自行分配。當局稱,去年社會事件及近期疫情發展帶來不明確因素,如疫下封關新來港學童人數下降等。當局稱,沒有確實數據顯示大量小六學生退學,加上學生離校涉及不同因素,部分學生亦會於稍後時間重返校園。教育局會密切留意整體學生人數變化,確保每年度提供足夠中一學位。

高達紅色 發表於 21-4-12 09:36

覺,覺得多咗人"保守",就連自行見自1搏自2保守選擇嘅人係多咗!不知是否因為疫情關係變得保守咗呢!

a_for_apple 發表於 21-4-12 15:00
我都感覺今年難,以往收 B2 生嘅直資,今年連 B1 都收唔晒咁。感覺成績係重要,但唔係全部,面試都好重要。 ...

係呀,
我仔呢班夾心人,
好難   

同意,今年band1A-1C直資收生要求高左不少,競爭好大,好多band1中甚致前一些的學生就是唔係選最top的直資都冇offer

回覆樓主:

自行都難,要自行離場,好多要揀低半級至一級先有機會

今年好多學生

a_for_apple 發表於 21-4-12 22:19
自行都難,要自行離場,好多要揀低半級至一級先有機會
係難,同意

不能認同更多,就睇ek既vs post,唔係簡簡單單既1中1尾學校vs 而係qc vs ls vs sjc 、yw vs sjc、spcc vs dgs(雖然每年都有,但今年我身邊竟然出現)、spcs vs 名女津、hy vs 名女津等,就可以見到今年應該係比上年易玩。

PTL_L 發表於 21-4-13 07:33
不能認同更多,就睇ek既vs post,唔係簡簡單單既1中1尾學校vs 而係qc vs ls vs sjc 、yw vs sjc、spcc vs dg ...

我就係覺得今年多咗人"保守",故多咗"神女"vs"皇女"之比較post。