用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 盡填與進取
go

盡填與進取  

如果,一個B1生响大抽獎"盡填"B1中學,再補一所可接受嘅B2a中學對B1生是否最好嗎?還是,覺得這是過於"進取"的手法,不宜咁做,不應盡填B1中學嗎?請給點意見我吧!

先分享下自己的睇法:
個人認為,"盡填"係整個升中選校大抽獎的""遊戲規則"",問EDB問題解答職員或是睇EDB嘅教學影片也是這樣講,所以,我明白盡填係一個遊戲規則的"精髓",我當年升中選校也是採取這種"策略",縱然我的乙1填了"銀禧",响好多jm心目中乙1銀禧必入,乙2打後無需再填任何中學,但,我仍然填晒九龍城區和他區所有可選擇嘅B1中學再補一所心儀又可接受嘅B2a中學,因為我心知這""遊戲規則""就係咁玩""盡填""嘛!

個人認為,"進取"係個人的""選校策略"",無論你採取小填、中填、盡填玩法,都會出現小進取、中進取、大進取、極度進取事情,好睇"個人"的取向,所以,進取與否係好個人好策略性嘛!

這些就是小妹的睇法,不知道有無理解錯呢?thx.thx

YmOra 發表於 21-4-12 08:16
如果,一個B1生响大抽獎"盡填"B1中學,再補一所可接受嘅B2a中學對B1生是否最好嗎?還是,覺得這是 ...
想請教, 盡填即填哂所有B1學校先填B2, 咁明知有D唔填乙一冇機, 仲應唔應該填係乙六/之後去盡填呢?

Babyarsene 發表於 21-4-12 09:55
想請教, 盡填即填哂所有B1學校先填B2, 咁明知有D唔填乙一冇機, 仲應唔應該填係乙六/之後去盡填呢? ...

我會照填!

乜都有可能發生。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

如果,一個B1生响大抽獎"盡填"B1中學,再補一所可接受嘅B2a中學對B1生是否最好嗎?還是,覺得這是 ...
進取定係保守,其實係唔同既個人同地區情況下既最佳選校策略。家長需要知道自己玩緊嘜遊戲,先至可以知道最佳玩法係點。
以地區為例,如果區內B1學校足夠,例如灣仔,當然係盡填,反正點都入到TSK。相反,如果元朗,就唔可以咁玩。

我當年都係盡填b1,但乙一揀咗一定要乙一揀嘅學校,之後就填乙二至五有機會入嘅學校。

盡填,有些人係諗住咁嘅......
乙一 MCS
乙二 迦密
乙三 華英
乙四 St Mary (借位)
乙五 培正
乙六 QES (借位)
乙七 曾肇添 (借位)
乙八 民生
乙九 保一 (借位)
乙十 旅港
乙十一 何蔭棠 (借位)
乙十二 黃芴南
乙十三 銀禧
乙十四 聖家
乙十五 聖Rose
乙十六 德愛 (借位)
乙十七 循道 (借位)
乙十八 丘佐榮
乙十九 B2學校

其實咁排都係「盡填」b1,諗住18間實中,但大家似乎忘記咗,你揀個間學校,人地都會揀,如果人哋排前d志願入咗,你排得較後志願,咁已經會唔夠學位......

所以KL3係可以盡填B1,但要有技巧,唔係自殺式填表

gracelam 發表於 21-4-12 10:13
我會照填!

乜都有可能發生。

如果照填,策略上應該填係咩位?

gigayan 發表於 21-4-12 10:19
我當年都係盡填b1,但乙一揀咗一定要乙一揀嘅學校,之後就填乙二至五有機會入嘅學校。

盡填,有些人係諗 ...

用返以上學校,點樣嘅盡填先叫做有策略性的盡填而唔係自殺式?

你意思自殺式咁填係最後會碌入B2/B3?

Babyarsene 發表於 21-4-12 09:55
想請教, 盡填即填哂所有B1學校先填B2, 咁明知有D唔填乙一冇機, 仲應唔應該填係乙六/之後去盡填呢? ...

我唔去硬決定話是否應不應該。純粹個人睇法,既然"遊戲規則"話B1組別應""盡填""B1中學才選擇B2中學,這點我係明白清楚嘅,但响""策略""上的選擇則可以有不同的取向,有人如你般想法,既然有些中學經判斷後"肯定"不填乙1就不用填,這已經係個人的取向和個人的策略,我當年有盡填的思想下的"填表策略"為,乙1銀禧+乙2至乙5(揀進取和啱乙部應填嘅位置嘅中學)+乙6至乙17(其他本區和他區B1中學)+乙18九真+乙19培道+乙20何官,乙21或以後為B2中學。

其中,迦密、華英。。。這些B1a中學也有填响乙6至乙17位置,我當時無諗得太多,無諗是否填得有用,一所B1a中學唔填响乙1就跟本無可能入到,但,我只係咁諗,以當年嚟講B1生揀九真係必入無異的事,無論我乙18放九真,還是乙6至乙17位置不放迦密或華英等等的B1a中學改填九真好呢?!我完全計算唔到有咩分別,乙6就填九真,和乙10或。。。乙18填無分別,因為這已經是"最差"的結果了,故我仍然填埋所有B1a中學响裏面,以前有俾班主任取笑過,但好識得玩這升中遊戲嘅體育科老師反而清楚明白我和我的jm們為何咁做。

女仔咁填咪唔啱囉!

以2020年資料計, KL3女仔可選達B2A-B1水平既中學, 計埋香島有23間, 男仔計埋香島有19間

女仔填得18間既係仲有4/5間未填

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Babyarsene 發表於 21-4-12 10:20

照5樓咁填,好大機會一係中乙一,一係中他區借位是但一間。

九龍城好區,唔好嘥咗個好網,我會博到盡。

不過,如果有心頭好學校,放乙一命中率已經好大,如黃笏南/銀禧。

jasul 發表於 21-4-12 10:24
你意思自殺式咁填係最後會碌入B2/B3?

大抽獎B1生抽先
填表選B2校先過B3校唔會入B3校
除非區內可選嘅B2校盡收B1生
或者估錯Banding原來係B2生

其實係KL3, B1學生自殺式填表+運氣唔好, 都係碌落B2啫! 培道一間都夠包底 (更大機會係唔駛去到培道已收工)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

所以,我係認為""盡填""係遊戲規則的"精髓",而當中的""策略""才有得選擇"小進取、大進取、自刹式進取"雲雲。問題不出於盡填與否,問題出於有幾進取,以往經常聽見過於進取下唔知滾咗去邊樹,嗰D例子沒有盡填B1中學亦會發生,故,個人認為,盡填嘅人可以好有策略,盡填嘅人可以好進取,只填至乙5或只填至乙10嘅都可以因為"過分進取"而死响嗰樹。

hkpapa852 發表於 21-4-12 10:31
女仔咁填咪唔啱囉!

以2020年資料計, KL3女仔可選達B2A-B1水平既中學, 計埋香島有23間, 男仔計埋香島有19 ...

引到你出嚟了.......
有人真係諗住盡填"自己LIKE"的B1學校呀咋

Babyarsene 發表於 21-4-12 10:20

咁!就係關乎"填表策略" 或 "探討乙幾應填邊間中學的策略"的取向問題,與""盡填""沒有直接關係,策略得宜嘅話,盡填嘅遊戲精髓反而有助你增加"成功"派入B1中學的機會,個人認為,盡填當中亦需要存在著部份進取、部份保守、部份設為保險線區域就是了,如果,如樓上講嘅自刹式進取,即"全數"進取又不考量乙幾應填邊間中學,那麼,就是自動"減少"自己的命中率,讓自己跌入0%入B1中學了。

gracelam 發表於 21-4-12 10:33
照5樓咁填,好大機會一係中乙一,一係中他區借位是但一間。

九龍城好區,唔好嘥咗個好網,我會博到盡。

他區借位都要博下會唔會輪到自己時就派晒~

gigayan 發表於 21-4-12 10:46
引到你出嚟了.......
有人真係諗住盡填自己LIKE的B1學校呀
B1生咁填無問題呀, 有補底未唔駛死囉
通常係個D唔填晒兼唔補底個D先出事 (以為自己計過填咗個堆已好安全, 又唔補底)
我識有D更激既家長, 小朋友擺明係B2, 仲持要乙1搏QC/MSS, 乙2 KC/BPS 添......

係唔係講緊前幾日 某討論區個個post ?
盡填18間 然後跌左落廿幾志願個個case ?

gigayan 發表於 21-4-12 10:49
他區借位都要博下會唔會輪到自己時就派晒~

個個都咁諗唔填自己咪博到。