用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 盡填與進取
樓主: YmOra
go

盡填與進取   [複製鏈接]

LekGirl 發表於 21-4-15 09:24
先謝謝你嘅回覆!亞仔考呈1是B1, 呈2是B1B2邊沿人,所以當時自1是郭德勝自2是鄭榮之。後來,呈3考得跟呈2 ...

我覺得你的策略已經幾全面,乙1搏入鄭榮之係可以的,至於到時有幾多人和你爭就唔好諗太多了,只要行對路盡咗努力就是了。個人認為,嚟緊老師公佈嘅最終Banding最為緊要,若然可以仍然企响(B1c-B2a邊緣人)位置,咁!你務必問埋班主任這Banding可否"視為"甲部屬B1組別,乙部才當係邊緣人嗎?!這資訊好緊要,因為無人會俾貴小學更清楚過往歷史結果嘛!當知道自己可以係甲部B1組別學生嘅話,甲部抽中B1中學機會就變得大過乙1抽中了。預祝順利!

amynam 發表於 21-4-15 08:20
回覆 YmOra 的帖子

1王肇枝2沐恩3恩主教4救恩

雖然對貴區不太熟識,但其實一直以來都係不太明白如區內B1中學少就不能用"盡填"方法的具體"致命傷"在哪兒,又沒去作更深入的探討,故還是未敢把盡填概念建議响別的區域,不過,以你的選擇有信心最差都係去"恩主教",這麼不用擔心呢!而且,貴區借位有出無入,多多少少都可以俾到DD信心你,真係需要跌入大抽獎的B1生未必太多,當然,恩主教都會收到B1生,但又咁諗,若然貴區"全人"採取盡填B1方法,你估恩主教仲會唔會有中至多數量的B1生呢?!

YmOra 發表於 21-4-14 21:46
你的情況與樓層#65和#70差不多做法,你可以去細閱一下,而乙1搏鄭榮之或馬崇係可以的,這兩中學是 ...

先謝謝你嘅回覆!亞仔考呈1是B1, 呈2是B1B2邊沿人,所以當時自1是郭德勝自2是鄭榮之。後來,呈3考得跟呈2差唔多,但未見老師,我唔肯定佢係邊沿人還是已經變成B2, 所以就保守啲估計喺B2 pool。如果要穩陣我就會簡馬崇,但又想甲一乙一放鄭榮之(想抽中亦為將來若有機會叩門而作安排),當然我都知道好多B2生都會同我一樣想搏間英中,其實機會好微,除非no.夠細...

amynam 發表於 21-4-15 08:38
回覆 tpmon 的帖子

所以好難諗

大部份大埔B1生,除了有些乙1填迦密柏雨或莫壽增,其他很多像你咁填。

有些再保守d家長,乙二已填B2A英中恩主教。

行你的正常填法或保守填法,你自己決定吧!

回覆 tpmon 的帖子

所以好難諗

amynam 發表於 21-4-15 08:20

不像其他區校網,大埔網冇他區B1位供選擇。只可選區內B1中學,是少數的校網用不到YmOra 的方法。

無計,大埔校網B1位不夠,又要借位比北區。

相信大埔很多人像你咁填。只可說乙二沐恩(B1C)也有人入不到,也要講運氣。

amynam 發表於 21-4-15 00:21

請請問大埔B1可以點排?thx

你點排法呀?可否列出來讓大家俾俾意見吧!

Jackychanchan 發表於 21-4-14 22:30
回覆 nillnill 的帖子

我的想法是從乙2開始填大埔的B1,我可以隨時跨區走,不擔心位置。不知道ok?我問了老 ...

哦。原來如此。
如果一早決定可以跨區走當然更理想。依家大抽獎,唯有講大抽獎。
不過大埔借去北區的band1位極少,幾間只得各幾個,萬一全部大埔band1都落空就有機會碌到好後。除了迦密柏雨可以比得上外區,王肇枝﹑莫壽增,實力亦不及外區。北區的B1中學,DSE成績整體較大埔好。
我保守脾性,我就唔會做,寧願自行試外區,再係甲一甲二填外區,乙部盡填北區band1中學或者乙二三離場。
因為老師通常都會保守,家長怕不幸運情況,通常會妥協。(借來學額少,北區人填這些中學通常都放乙一,執雞精機會真係唔高,一般人會放棄)
所以,你的方案,相信較少人想法一樣,人棄可取的情況,不是無機會。
反正大埔的b1中學都只係幾間,你乙一鄧顯,乙二開始迦密柏雨﹑王肇枝﹑莫壽增,其實好快填完。填完就要想填返北區抑或繼續填大埔借位學額了。
如前提過,北區中學的好處,係可以同區叩門,除了鄧顯極少位外,間間都有十個八個。如果對實力有信心,可以承受風險,就不怕在大抽獎時選擇進取方案。

請請問大埔B1可以點排?thx

puffy0305 發表於 21-4-14 18:37
呀女東區Band 1生,但班主任話頭三填B1, 之後就要填B2  
ps..我份初稿乙七先填B2..
...

東區B1生可考慮盡選本區/他區B1校
之後才填衞劉金顯為保險線
衞劉金顯以往有B2生抽中 B1生穩入

我的想法是從乙2開始填大埔的B1,我可以隨時跨區走,不擔心位置。不知道ok?我問了老師,老師也沒有明確地講

nillnill 發表於 21-4-14 22:14
係這個意思,我都知其實無大意義,因為只要肯定係Band1,其實落到馬明或廖應該已經離場。
舊年乙部排法:田 ...

明白,都唔係嘅,總之e+入到心儀嘅就是了。

YmOra 發表於 21-4-14 21:54
可否分享下,你意思係咪你的排法係先B1's+B2's+B1's嗎?thx.thx
...
係這個意思,我都知其實無大意義,因為只要肯定係Band1,其實落到馬明或廖應該已經離場。
舊年乙部排法:田中、馬錦明、廖萬石、心誠、救恩、陳朱,然後才填返莫壽增、王肇枝、陳融...總之唔填Band3中學就是。
今年到樓上大抽獎,會否先盡填Band1,當然要想清楚。
可以提醒樓上,北區幾乎間間都有得叩門,就係鄧叩門位極少極少,及甲寅叩門自行報過會加分。如此,運氣若果不夠,其實都可以叩門,

nillnill 發表於 21-4-14 21:46
哦。通常小學班主任會叫家長乙二放田、李、陳,甚至更保守叫人乙二填馬錦明。
視乎你及小朋友信心及意願吧 ...

可否分享下,你意思係咪你的排法係先B1's+B2's+B1's嗎?thx.thx

Jackychanchan 發表於 21-4-14 20:12

多謝,鄧
哦。通常小學班主任會叫家長乙二放田、李、陳,甚至更保守叫人乙二填馬錦明。
視乎你及小朋友信心及意願吧。
EK樓上就認為係Band1應該盡填Band1中學先,沙田Band1中學夠多就適合。
北區,大埔例如王肇枝等借得幾多,一般思維都認為乙一應該已經派完,填乙二無用。
人棄我取,好難講會否執到雞。
北區Band1中學始終未夠沙田多。
舊年大抽獎我就選擇保守排頭三,乙七到之後才填返其他北區大埔Band1中學守尾門。(好彩乙一已經派到)始終班主任影響力大。
祝順利

LekGirl 發表於 21-4-13 23:12
請教一下,亞仔係沙田band2 生,乙1想博鄭榮之或者馬崇,咁之後填滿其餘band2學校,咁之後係咪band3然後ba ...

你的情況與樓層#65和#70差不多做法,你可以去細閱一下,而乙1搏鄭榮之或馬崇係可以的,這兩中學是你囝囝的自1自2嗎?預祝順利!

Jackychanchan 發表於 21-4-14 18:46

B1頭北區點填?尤其是乙2.3,4,5不知道點填?

你打算乙6收工呀?!

tpmon 發表於 21-4-14 20:06
你一出篇文,幾多人想跟你學嘢!

你一出聲,幾多費'苦之言!

puffy0305 發表於 21-4-14 18:37
呀女東區Band 1生,但班主任話頭三填B1, 之後就要填B2  
ps..我份初稿乙七先填B2..
...

個人認為,既然係B1生無需跟老師話填,雖然貴區B1中學少,難補仍然仲有機會執死雞。
‹ 上一主題|下一主題