用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 盡填與進取
go

盡填與進取   [複製鏈接]

如果,一個B1生响大抽獎"盡填"B1中學,再補一所可接受嘅B2a中學對B1生是否最好嗎?還是,覺得這是過於"進取"的手法,不宜咁做,不應盡填B1中學嗎?請給點意見我吧!

先分享下自己的睇法:
個人認為,"盡填"係整個升中選校大抽獎的""遊戲規則"",問EDB問題解答職員或是睇EDB嘅教學影片也是這樣講,所以,我明白盡填係一個遊戲規則的"精髓",我當年升中選校也是採取這種"策略",縱然我的乙1填了"銀禧",响好多jm心目中乙1銀禧必入,乙2打後無需再填任何中學,但,我仍然填晒九龍城區和他區所有可選擇嘅B1中學再補一所心儀又可接受嘅B2a中學,因為我心知這""遊戲規則""就係咁玩""盡填""嘛!

個人認為,"進取"係個人的""選校策略"",無論你採取小填、中填、盡填玩法,都會出現小進取、中進取、大進取、極度進取事情,好睇"個人"的取向,所以,進取與否係好個人好策略性嘛!

這些就是小妹的睇法,不知道有無理解錯呢?thx.thx

31    0    0    0

請問如何得知KL3夠曬B1位?
唔該

smalljenjen 發表於 21-4-18 23:43
NT8, band 1, 盡填即係⋯⋯?即係 band 1 至 band 3 填盡 30間?
定係 填曬 6間 band 1 加3、4 間 band 2?
...

盡排本區/他區B1/英中 之後排B2校

NT8, band 1, 盡填即係⋯⋯?即係 band 1 至 band 3 填盡 30間?
定係 填曬 6間 band 1 加3、4 間 band 2?
Thanks 😊

crm1chm 發表於 21-4-17 16:29
其實每年大抽獎都有一大堆帶風向填表post , 大家要保持理性,自我思考,不要盲目跟從
...

EK看到的分享多是真說話。但風險承受能力,正如去買投資產品,每個人因為本身的性格,會有很大不同。

其實每年大抽獎都有一大堆帶風向填表post , 大家要保持理性,自我思考,不要盲目跟從

mrwong39 發表於 21-4-16 20:00
俾學校話我係1C,真係好頭痛,都唔知當自己係B1定B2好(emoji)

見完老師,話我小朋友唔係邊緣人,可以照填B1中學

而幫我地個老師,過去5-6年都會幫B1生執志願,都俾左好多有用意見我地

hkpapa852 發表於 21-4-16 09:27
其實6/7日前係另一個帖已討論個呢個故事啦
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=find ...

咁詭異,動機會是什麼(emoji)
想別人行保守,以減低競爭、提高水尾學位落入自己手中的機會嗎

俾學校話我係1C,真係好頭痛,都唔知當自己係B1定B2好(emoji)

hkpapa852 發表於 21-4-16 09:27
其實6/7日前係另一個帖已討論個呢個故事啦
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=find ...

咁邪惡(emoji)

我就係俾佢依個post攪到好亂

al5135 發表於 21-4-16 17:39
請問灣仔區band1女,填哂本區和他區band1後,應填邊間band2做底線?
Many Thx

保險線 他區B2 / 何東 / 佛教黃鳳翎

請問灣仔區band1女,填哂本區和他區band1後,應填邊間band2做底線?
Many Thx

wincat 發表於 21-4-16 12:01
你係三次都平均係考30?
呈一40, 呈二20, 取消呈三

醒目開學勳章

Willcheng 發表於 21-4-16 09:58
你好,當日老師叫我們保守d。因是邊缘人,考級30。最後聽從老師意見,選擇了B2頭校,結果順利入讀。個人總 ...

你係三次都平均係考30?

回覆 hkpapa852 的帖子

Hi hkpapa.
想請教,沙田B1c/B2a生,盡填可以係點?

Willcheng 發表於 21-4-16 09:58
你好,當日老師叫我們保守d。因是邊缘人,考級30。最後聽從老師意見,選擇了B2頭校,結果順利入讀。個人總 ...

你好,明白你的心情,過去亦曾見過類似的例子,我校的學兄學姊們所分享的我們一班jm真係記在心裏,所以,一開始我哋就不會相信和依靠學校,只會依從自己的意向填選。不過,事情已經過去了,最重要孩子現在讀得好,學業有進步,將來目標入讀心儀大學讀心儀的課程就是了。努力加油呀!

YmOra 發表於 21-4-16 09:43
你也有差不多的經歷嗎?可否分享下嗎?不過,唔想也不打緊的,隨你意願吧!
你好,當日老師叫我們保守d。因是邊缘人,考級30。最後聽從老師意見,選擇了B2頭校,結果順利入讀。個人總結,遊戲不是這樣玩法,因為有其他同學,比我們更後,結果入B1A。當時好內疚。我感覺,學校想拉第一志願比率。所以好多時都叫家長保守。以上纯個人意見分享。

mrwong39 發表於 21-4-16 08:14
唔係我呀(emoji) 我copy返黎想大家研究下
oh..., then wont commend.

Willcheng 發表於 21-4-16 08:58
我都係去年KLN3, 看到你的分享,便明白你當天的心情。慶幸你們有目標。現在你們有所成绩,絕對替你們開心。 ...

你也有差不多的經歷嗎?可否分享下嗎?不過,唔想也不打緊的,隨你意願吧!

jasul 發表於 21-4-16 08:59
之前fb既post, 大部份人都估佢係估錯banding

認同呀!估錯Band機會很大,但,縱然係B2生也有很多疑問,該所被派入的B2b中學是哪呢?!也是關鍵之一吧!

‹ 上一主題|下一主題