用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上智vs林護?
樓主: chasedream
go

上智vs林護?   [複製鏈接]

b3410 發表於 21-4-13 22:15
IB課程設計就是這個理念,大部分小朋友都可以接受到。

我認為讀邊間學校、本地定國際課程都好,家長理應希望小朋友趨向有自主學習或解決困難嘅態度,唔需要關學校點安排事。。。

其實「自主學習」核心問題是什麼?老師教法?學生如何處理知識?測考問法(要求背誦/開放式答案/。。。)?學校政策(一年幾多或有冇默測考)?

PTL_L 發表於 21-4-14 08:28
個人認為,「自主學習」重點是小朋友身上。小小分享,阿大從小到大都是自主學習型,雙職關係,每逢測考都會 ...

你阿大簡直係所有老師家長嘅理想學生,傳統/國際學校上到高年級都要自律自覺,催得幾多請得幾多?唔「自主學習」,可想像會事倍功半,會唔會「自主/IB探索」學校課程外,家長都沒信心,不得不另外買速食雞精?

PTL_L 發表於 21-4-14 08:38
除小朋友個性外,最重要是學校同家長配合。阿大中學一直是高度自主,老師上堂教書後,每科都會有project,小 ...

自己搵料分配工作做project 很好,現今應該好多主流學校都有這種元素,成功與否都看氣氛和如何實行,如果計分,會唔會家長「高度參與」,唔計分,又會否hea 做 、free rider 橫行之類

PTL_L 發表於 21-4-14 08:43
大把Ib 學生要外補,搵速食,仲要又貴又難搵,都係果句,始終華人社會,結果重於過程,分數、數字好重要, ...

明明本來係buy自主、探究學習才選讀IB、「自由」學校,但日間上堂後,都係要繼續上比傳統學校更雞精的課,即始終放唔低分數、結果,其實有點矛盾

另一方面,難道主流學校老師就唔會引導學生探究、思考的嗎?即林護學生畢業後一般會比HTC、華英畢業生被動、唔識思考、解難?

PTL_L 發表於 21-4-14 09:22
其實唔好泛指所有學校,我覺得個人因素大啲,傳統學校都可以有自主能力強既學生,IB或自主強既學校都會有被 ...

我同意唔好以為可以太籠統咁覺得某種學校的老師一定可以引導所有學生自主學習,因為實際上都係好睇學生自己、家長同埋「際遇」、而且每個老師嘅style 都唔同,我又唔覺主流學校嘅老師會唔用引導式互動教學法,唔引起到學生興趣、work咩,用唔work方法點做成績?

gigayan 發表於 21-4-14 09:50
睇到網友們對「自主學習」有咁多睇法,就知道呢個term唔可以用一種歸一的方式釐定,但無疑咁多種解讀中, ...

我同意你嘅講法,也覺得每間學校個別學生和老師面對學習和教學的方向也不同。雖然學校未必有好強烈鼓勵用不同方法啟發學生思考嘅氣氛,但我又唔覺「有心嘅」師生會俾主流學校限死以致學生唔能夠自主。

cafeva 發表於 21-4-14 10:09
路過... 估間學校既教學係一致既. 宜家D老師興集體備課, 互相觀摩學習(難道有D唔係?). 所以其實一間學校出 ...

我不知道只知由我至小朋友返學的時代,都看見不同老師有特別風格和教學法,而有時效果未必不在乎教材/流程,可能是老師學生的思考討論內容、甚至師生關係、課室管理等。

bobbob 發表於 21-4-14 10:23
睇咁耐我覺得你哋講緊嘅真係『自我學習』而唔係『自主學習』,『自主學習』應該連學習範疇都係自己定,『自 ...

連學習範疇都係自己定- 這很有趣,但如何能在學校內做到然後又能保證質素,夠闊也夠深?會否最終也要符合exam syllabus 嘅要求?

bobbob 發表於 21-4-14 10:31
所以考dse嘅唔使諗咩自主學習,只要自動波就得啦

考IB唔使深而廣地認識既定內容,自己喜歡識乜才學乜的嗎?
我唔了解呀。

YmOra 發表於 21-4-14 10:31
其實,我响阿女學習的成長過程中發現,毎每見佢能夠達至一個又一個的"小成功"後,"自信心"的不斷累積就變 ...

你認為阿女的學習態度是學校能刻意培養的(同學通常浸淫一段時間後也有此特質),還是她自己的性格、際遇、經驗使然?

bobbob 發表於 21-4-14 10:49
據了解某啲subject係,但詳情可能要等某神校家長答你

咁「自由」,如果真係,冇syllabus冇timetable 冇考試(emoji)評估的話寫論文,內容好膚淺好狹隘的話,會唔會
被評低分?那麼是否其實最終都係會搵「標準」(所以IB都會補習)?

YmOra 發表於 21-4-14 10:46
我的鄰舍jm們,我哋經常响商場的M記傾偈談育兒心得,其中"自主學習"係我哋經常探討的話題之一,其他j ...

有趣,不知情的家長是否會解讀為華英教淺考深呢,而迦密是教深考深呢?

YmOra 發表於 21-4-14 11:29
你好似佢,真係好似佢

你理解係咁就係咁

我似邊個?

b3410 發表於 21-4-14 12:33
唔係㗎,如果完全無syllabus, 變作脫韁野馬也不是好事。
所以我話真正的自主學習整個課程設計,到執行,都 ...

忽然好奇,不太有興趣主動深入鑽研學問的年輕學生若入讀了需要(「自由決定學習範疇」定義下的)「自主學習」學校,會有什麼結果?
不知有否理解錯,用這個模式學習然後又能廣而深,不是比PhD畢業更難實現嗎
用數學做例子,學生就係唔識有乜嘢學,能自己設下什麼學習目標?

b3410 發表於 21-4-14 16:35
我唔知喎因為無研究過。

不過我覺得大家可能對what is 自主學習都有不同理解,所以真係要先clarif ...

認同。
我認為父母態度是培養這些特質的重要因素,比學校的方針或slogan 重要。
‹ 上一主題|下一主題