用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SSP上智
樓主: kissbb100
go

SSP上智 [複製鏈接]

letmec 發表於 21-4-9 14:12
認識讀精英班及非精英班朋友嘅囡囡,感覺讀精英班嘅比較多功課, 非精英班比較少功課
如果不是自覺型,相信 ...

Htc 中1-2有補底班和正常班,正常班三班係打散晒,所以唔算有精英班。功課其實平時唔多(甚至少),係長假期比較多功課。

kissbb100 發表於 21-4-8 12:29
是的,明白, 所以想請問下上智會否吹谷得很犀利? 老師會否全體學生一齊關顧, 因自己小孩不是自覺的類型 ...

唔覺好催谷,但一定要自己自動自覺,基本上交齊功課、Quiz Test唔hea,考試肯溫書,成績唔會好差。

kissbb100 發表於 21-4-9 22:20
請問你女女是在讀生?收到上面家長的分享,知道要靠學生自己自覺,多問,但請問老師會hea教的嗎?自己個女 ...

暫時未遇過hea教老師,感覺同學肯用心去跟學校進度應不會太差。

上到中學邊間都好,好靠同學自己本身,因為好多時Quiz Test家長都唔知。數學深都係嘅,選英中都其實預咗大部分科目係英文,唔需要太擔心。

kissbb100 發表於 21-4-9 23:09
Thx, 比較過其他1B英中, 好似較上智多2-3幾科用中文教

無記錯應該得中文和中史係中文教,初中仲有普通話嘅...... 應該唔會有2-3幾科中文教

YmOra 發表於 21-4-9 22:42
明白。但,不用太擔心,如果"上智"係以自行所收嗰50人為挑選精英班的標準,那麼你囡囡沒有被取錄為正取 ...

上智沒有精英班,只得補底班和正常班,所以其實唔存在讀邊班辛苦啲,邊班又會輕鬆啲。補底班唔會少功課和少測考,只係某些科分組上,可以小班教學啲......

入到上智,其實同學自己肯主動跟進學業,應該不會太差。

YmOra 發表於 21-4-9 23:33
吓!無精英班樓上講到好似有咁嘅?!

有人話F1 時E班最好,F2時又話C班最好,最後係根本無從稽考,只知A B係中英補底班,C-E係兜亂分班,唔知中三無補底班又會點分

gogymiu 發表於 21-4-10 01:06
我係HTC 舊生,現在囡囡都係深水埗校網讀緊小學,有同學姐姐讀緊上智。

首先講自主問題。

非常認同。

學校得一個訓導老師,仲要係非常nice,完全同惡連繫唔到(同學們自己講),就知道除咗學業,自己嘅品行都需要自己負責,好記得開學時校長話「如果上堂手機響,手機要坐監一星期,我哋唔係想罰同學,只係同學控制唔到自己,我哋就要幫同學手」,成長中嘅青少年,其實就係需要呢份信任。

YmOra 發表於 21-4-10 08:44
這樣分法不算有"精英班",經你一解,好明顯貴校係以"補底"分班為學生們打好穩健的基礎為中一的取向。分享 ...

精英班,有好有唔好,好嘅地方是因材施教,唔好嘅學生為咗入精英班壓力大咗,我細個讀嘅中小學都係精英班制,我感受都幾深,所以我盡量幫阿女揀學校都唔太想有精英班制度......

YmOra    發表於 21-4-10 12:24

csbaik 發表於 21-4-12 13:53

表面上係冇分,但佢地真係科科出mean,仲同隔離班比較,真係 ...

CDE班MEAN應該都係差唔多, AB班就真係差少少
中二編班應該係中一時班考第一的C班, 第二的D班, 第三的E班, 如此類推, 所以應該都算平均分配。
‹ 上一主題|下一主題