用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL vs 一呂
go

TSL vs 一呂 [複製鏈接]

剛剛收到陳守仁 waiting, 但又已經註冊左一呂。如果選擇陳守仁可以嗎?
兩間都不錯學校,家住沙田,好難選擇!

1    0    0    0

michellelam002 發表於 21-3-31 16:05
剛剛收到陳守仁 waiting, 但又已經註冊左一呂。如果選擇陳守仁可以嗎?
兩間都不錯學校,家住沙田,好難選 ...
除非返學有困難, 否則無必要諗, 應該去一呂
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

可吾可以,講下原因,謝謝你🙏

醒目開學勳章 貢獻勳章

一呂英文好,英中率高,有不錯聯繫中學,沙田校網好,進可攻,退可守,亦慳唔少交通時間
如果你睇學校增值率,一間揀過學生嘅大熱直資 vs 地區名津,點睇都係一呂強
恐龍家

回覆 michellelam002 的帖子

如果是我,我選一呂。首先,近家。第二,免費。第三,如果手持有陳守仁offer,在一呂理應可以考到不錯成績,最後可能又是入番在陳守仁考到的中學。第四,一呂本身有8成小朋友入英中,津小能夠有此成績非常亮麗。最後,無論你選一呂定陳守仁,好多人都會多謝你。

如果住沙田, 陳守仁來回起碼多呂小一個鍾,
當一年返二百日 X 6年, 1200小時

mch411 發表於 21-4-1 10:22
如果住沙田, 陳守仁來回起碼多呂小一個鍾,
當一年返二百日 X 6年, 1200小時
...
好好的分析 時間還勝於金錢,1000小時真的做到很多很多事情!上個月的月中,姑仔同我地講佢囡囡收到港同offer,然後佢問我地意見,我地覺得佢應該要offer的同時又覺得太遠要75mins一程係有少少難搞...

唔計學費,唔計車程,我會揀TSL。

津校(男女),一呂

回覆 mimi222shi 的帖子

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3830897

上年同一個比較,大家意見都好唔同...

陳守仁好,但整體而言,我看不到它比一呂有何明顯優勢。家住沙田,更加無懸念。

loktingting 發表於 21-4-1 12:56
回覆 mimi222shi 的帖子

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3830897

因為七/八月係叩門高峰期,上ek嘅多係叩緊門,佢地可能大多無考直私或者一面止步,所以你放唔放直私都唔關佢事。相反,佢地會好想你放一呂咁佢就有機會收call

而家呢,上ek嘅都等緊直私waiting, 你放直私就多謝晒你。

(純粹推測,唔好認真)

Btw, 之前有啲vs post, 某些人不停叫人揀另一間,再睇下佢history, 原來,早幾日先post 某校得waiting 好恨入某校云云。難怪不停叫人放某校啦。

多謝大家的意見!
我哋最後放棄TSL。

volar    發表於 21-4-2 09:24
‹ 上一主題|下一主題