用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升上B1a-c的中學後,到底各科考試成績咩分數才為之高分? ...
go

升上B1a-c的中學後,到底各科考試成績咩分數才為之高分?   [複製鏈接]

高分都可以90幾接近100  

PTL_L 發表於 21-3-18 09:13
咁我兩個都好鍾意網課,一開camp後,軀殼仍在,靈魂去咗大西洋,每日遲睡遲起,一放break可以舒舒服服坐梳 ...
都係嘅,網課唔使早起身,急急忙忙返學,大家都可以享受“慢”生活。零食飲品流水式供應,睡衣加件校服已經可以見人,上堂也可以有音樂伴奏,貓狗抱在身,隨時“云”間見朋友,聊天。食物可以外賣,食完唔使洗碗。懶散到。。。。。。
我諗呢種“悠長假期”模式,可能將來全面復課後,唔少人會懷念。“全啟”模式每日忙碌到搭車都要用來睡覺充電,無可能如此悠閒。

PTL_L 發表於 21-3-18 10:26
一開始,呢啲慢活我都頗享受,可以同仔女多啲親子時間,但慢慢覺得唔對路,成績分數可以追,但態度性格好難 ...
我也不想
充滿朝氣的年輕人,搞到好似退休一族,一樣的生活節奏,作息時間。繼續停課,政府要計劃一下,如何提供福利,供養從10歲到90歲到“退休人士”了。

mcl203 發表於 21-3-18 10:57
全部慢晒落嚟,就斷估多咗好多思維時間~~~
多咗補習時間!
因為補習社唔使停課!

200904 發表於 21-5-28 09:40
好奇SPCC的中上是指幾分?或者說,考到幾分,應該都算良好了?
入學校eclass,econtent, exam results statistics,
有齊各個年級成績百分位數。會顯示upper quartile/ median 。 低年級只有grade, 高年級有分數,也有lower quartile

200904 發表於 21-5-28 14:29
回覆 b3410 的帖子

謝謝,那只能等我女注冊,有了login ID才能知道啦。
econtent 有唔少好嘢,值得認真睇下

200904    發表於 21-5-28 15:00
‹ 上一主題|下一主題