用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Six form 最低收生要求
go

[英國] Six form 最低收生要求 [複製鏈接]

回覆 CCCK1234 的帖子

以我所知唔一定,要睇情況。
如果小朋友係喺英國讀緊Y11,咁就要解釋得到點解只考5科,要考比較好嘅學校可能難啲。
如果小朋友係喺香港讀緊,咁根本無需要考iGCSE,應該有唔少香港學生讀完F4(或者F5)無考iGCSE都報到學校讀sixth form。
事實上亦有喺英國讀一年intensive GCSE course嘅學生(一般都係考6科)可以成功銜接去唔錯嘅學校讀sixth form。

咁點解唔讀6科呢?你諗住讀邊間,讀返佢嘅sixth form咪得囉?
至於邊間學校幾多科收就,或者係咪一定6科先收就間間都唔同。就算website話6科都唔一定,或者你5科成績超好,有得酌情收都唔定。如果你有心儀嘅學校讀sixth form,咁不如直接問。

我唔知邊間所以唔識comment,不過只係offer 5科又好似怪啲。
‹ 上一主題|下一主題