用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 AI課程
go

AI課程 [複製鏈接]

多咗大學有AI課程讀,想問問,其實AI比較適合"電腦人"讀嗎?愛數嘅人"適合"讀嗎?

thx.thx

6    0    0    0

skywalker167 發表於 21-2-26 19:47
電腦同數學其實密不可分,有D人大學讀完數學後從事電腦行業
其實我最近搞小小tensorflow,但只是非常簡單 ...

好多謝你的詳細資料,我知多咗好多嘢,睇嚟"數學"對學習電腦和AI有幫助,你分享的內容中我感覺到有與數學同樣有嘅"思考"模式和滿足感。thx.thx

jaycee_mami 發表於 21-3-10 22:03
請問AI課程,和Computer Science有什麼分別呢?

感覺上,AI=ICT+Maths,不過唔太肯定,故開post問問大家。

ANChan59 發表於 21-3-22 16:36
其實都唔止嘅,你講嘢係其中重要一環,另一邊就係應用方面的專業知識。Al可以解決一些問題,但問題如何(em ...

你提出的問號問題,我感覺上就係點樣令要解決的問題產生""先分析再判斷後決策"",响不斷重覆以上指令和累積以上指令結果之經驗下一步一步地"前進和進化",使到AI不斷"成長",個人認為,「先分析再判斷後決策」是人性其中的思考模式,要交由AI代勞就需要到ICT加Maths技術,不過,我驚我估錯AI的"精髓"到底是甚麼,怕阿女揀錯學科嚟讀。

stillgood20 發表於 21-3-23 14:09
最近, Netflix 有大套韓劇Start Up.故事講初創和Al,
可以當故事睇.
唔錯,

真的嗎謝謝你的建議。

ANChan59 發表於 21-3-24 08:48

(emoji)訂問題,分析問題,建立不同方案,選擇較佳方法, ...

AI响大學是最新近之課程,係需要給多點時間讓她成熟成長,"將來"發展成點還是拭目以待,就如以前的科學家一樣响過百次過千次萬次的"失敗實驗"中才出現成功,我們的生活才有得改善,今天AI的""發育"",將來生活的""改善"",科技的發展與我哋嗰代、上一代、上上一代也是一樣,無停過,只是醉心嘅東西不同而矣!

‹ 上一主題|下一主題