用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 延長英國禁飛香港
go

[英國] 延長英國禁飛香港  

是繼續禁飛?無奈   https://www.news.gov.hk/chi/2021/02/20210223/20210223_174209_050.html

回覆樓主:

今早我見到,都以為自己睇錯,請家長賜教。

《多項規例的有效期延長6個月至9月30日》

回覆樓主:

Page 1

回覆樓主:

Page 2

9月30號甘顛?暑假點算?仲有成半年,暑假無論英國定香港疫情應該緩和好多啦,復活節唔開都算,到暑假都唔開就真系過分,上機檢測加21日隔離,真系甘危險?美國印度又唔封?

食衞局指出,延長有關規例有效期不代表現行限制持續不變直至有效期完結,有關法律框架已加入彈性條款,容許政府視乎疫情發展,收緊或放寬甚至取消個別限制和條件。

回覆樓主:

雖然唔可以樂觀,但又未必一定去到9月尾。
延期係因為措施3月尾到期,所以除非好大機會各措施会3月尾取消,否則就一定會延長,咁 一次過延長六個月咁行政上面一定方便啲, 條文亦都寫咗唔一定要去到期限終結時才完结。
雖然唔可以樂觀,不過暫時亦唔使太悲觀 。

longlokma 發表於 21-2-25 09:29
雖然唔可以樂觀,但又未必一定去到9月尾。
延期係因為措施3月尾到期,所以除非好大機會各措施会3月尾取消, ...

雖然有彈性,但7月份可能有一半機會留英?咁復活節後仲返唔返去開學,苦惱中!

小公主媽媽 發表於 21-2-25 10:20
雖然有彈性,但7月份可能有一半機會留英?咁復活節後仲返唔返去開學,苦惱中!
...

如果呢度家長有聯繫建制派議員方法, 或者向佢哋作出申訴,可能會比單純email 政府部門有效用。

醒目開學勳章

回覆樓主:

如果復活節後返去的學生, 建議先看看回鄉證到期未, 如果有効期太短, 盡快續證及帶埋返英國

yuyueng    發表於 21-2-25 11:28

3b 發表於 21-2-25 10:45
如果復活節後返去的學生, 建議先看看回鄉證到期未, 如果有効期太短, 盡快續證及帶埋返英國
...

未夠18 歳可以在中國獨自隔離?

醒目開學勳章

小公主媽媽 發表於 21-2-25 10:50
未夠18 歳可以在中國獨自隔離?

可能唔得, 但政策會隨著疫情而有所改變, 帶埋無壞,

回港易計劃下的回港安排

回港前網上預約
  • 有關名額及指定口岸的詳情如下:
    • 經深圳灣口岸入境香港:每天名額3000人
    • 經港珠澳大橋香港口岸入境香港:每天名額2000人
  • 任何年滿18歲,並持有香港身份證的香港居民,可使用本計劃的網上預約系統,預約回港日期及使用指定口岸的名額。
  • 他/她在申請名額時需提供香港身份證號碼,並最多可在同一申請中為另外三位同行的香港居民(例如18歲以下的兒童)預約,並需在系統中提供這些同行的香港居民的香港身份證號碼或其他身份證明文件號碼作預約(例如香港特別行政區護照、香港特別行政區回港證、出生證明書、其他護照等)。

3b 發表於 21-2-25 11:19

呢個方法諗過,但好似英國飛機都唔可以入中國境

回覆樓主:

我打算打到針就7月頭去睇阿大畢業,跟手接埋阿細,去泰國一轉先返香港,不適詳情未定。

YuYuMother 發表於 21-2-25 11:21
呢個方法諗過,但好似英國飛機都唔可以入中國境

我估6月左右會有新方案掛,復活節唔比返但暑假都要返啫下!

帶定身上都冇壞。

到時只能再睇情況, 有機會跟去年 暑假中國是安排包機接送國內學生 的。
留意駐英大使館資訊,同時就算有飛機 返中國,要了解健康碼完成,才能訂機票或者登機, 因我都未接觸過,都是從國內朋友資訊得知,但我聽D, 他又講D咁囉。

我都有打算去英國,我想9/10月陪開學,因為疫情關係,我細女今年入學都未行開學禮,可能明年同師妹弟們一齊行。
不過無直航機回港對我都好弊,我公司最多work outside HK 15天,加埋大假都未必cover到成個trip。
到時再打算

小公主媽媽 發表於 21-2-25 10:20
...

我都苦惱中, 孩子Y11, IGCSE公開試都不用考,書又教哂。
3月中加了個5天考試,學校已通知海外學生繼續在家應考,3月底前海外學生都不用到英國回校 , 繼續Remote learning.

我問阿女 ,咁4月打後上堂做乜,她說學校安排都是照溫書到5月中 , 咁我即時話,復活節後仲返唔返去呀?

我都有諗,莫非香港要似國內咁暑假做包機 ?  因香港現在抗疫方向一直是跟中國方式實行 。

但7月唔開關 , 孩子又未夠18歲 ,轉飛其他國都有問題, 當地酒店比唔比入住呢? 返到來港又要酒店隔離21日 ?
就算比你上到國內航班, 又擔心條機票是天價 。

longlokma 發表於 21-2-25 10:27
如果呢度家長有聯繫建制派議員方法, 或者向佢哋作出申訴,可能會比單純email 政府部門有效用。
...
同意,要多些人找建制議員幫手才有用

請問用回港易入境香港是否需要家居隔離?