用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 St Michael’s school (Wales)
樓主: joycedcoke
go

[英國] St Michael’s school (Wales) [複製鏈接]

joycedcoke 發表於 21-3-3 20:14
我孩子現在面對的情況跟你當年一樣,我們也替孩子選了活動多的大校交留位費,希望冇選擇錯誤。聽完你的分 ...

唔用功,唔努力,就算比你讀到number 1學校,都無用。成績,係靠自己。比點信心你孩子,佢一樣都可以讀得好,考到好成績。

TTEE1819 發表於 21-3-3 20:24
唔用功,唔努力,就算比你讀到number 1學校,都無用。成績,係靠自己。比點信心你孩子,佢一樣都可以讀得 ...

自己唔努力讀書,其他人迫唔黎,呢樣我好明白。但係冇咗父母係身邊,孩子只有12、3歲,仲要係男仔,自律和定力都受到好大嘅考驗,學懂放手亦是父母最大的功課。

回覆 joycedcoke 的帖子

其實真係唔使太擔心。英國學校教咗學生幾百年,點會唔識適當時間收緊放鬆。唔好忘記小朋友係去寄宿,時間比喺香港好用好多。應該諗嘅係學校夠唔夠大,full boarding ratio夠唔夠高,夠唔夠活動去填佢啲時間。

beastiebistro 發表於 21-3-3 20:40

其實真係唔使太擔心。英國學校教咗學生幾百年,點會唔識適當時間收緊放鬆。唔好忘 ...

謝謝提醒(emoji)同意寄宿學校比較有規律,時間分分鐘好用過喺香港。
當初就是對英國教育有信心,計劃十五歲送孩子到英國留學,現在時局有變,才決定早2-3年成行。希望孩子他日有多個選擇。

絕對係正確選擇。我當年14歲去讀year 10都嫌唔夠時間玩,所以我啲仔女都係一夠13歲就去讀year 9。

TTEE1819 發表於 21-3-3 19:59
諗同,認同,非常認同。我當初替孩子揀學校,係揀一間大校,寄宿生多,多活動又多科目。接著有一間成績亮 ...
唔好意思,想問吓,可否透露下間學校資料?謝謝!
‹ 上一主題|下一主題