用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 YW vs SFA vs 搏抽LS
樓主: blueberrysoda
go

YW vs SFA vs 搏抽LS   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

可能我唔係住41,所以無呢個煩惱..

我會揀YW,要入LS,成績夠top,YW插班入都仲得

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

PTL_L 發表於 21-2-19 19:36
點解大家會覺得扣門同考插班係易事?
唔係易事,而係如果讀YW會唔會唔開心先?如果YW都係心頭好,咁就無問題啦
當然,如果鍾意SFA多過YW,就一定係攞住SFA抽,唔駛咁頭痕啦
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

PTL_L 發表於 21-2-20 11:43
其實起名直私考top係好難既事,感覺起名津反而較名直私容易。
唔會,我仔响SFA係級3,响LS唯一一次出級名次嗰19,上到書院更加.....唔好提
當然,SFA係小一,後者係小四,可能有唔同,但每年幾個頂尖插班生,不進則退

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Tiffanytobe 發表於 21-2-21 09:41
多謝你嘅分享,真係估唔到係LS考得高成績仲難過喺SFA (無意冒犯LS,只不過有一班抽獎入去質素冇得揀所以唔 ...

SFA 係訓練學生自己顧自己,初小已經叫家長放手嘅學校而LS,係不停叫家長跟孩子學校野嘅學校

教書,我無comments,因為仔係自學人,但課室紀律,男女校點都會好d
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Tiffanytobe 發表於 21-2-21 18:52
想問多句
LS插班使唔使面試?感謝
筆試後要面試,但叫得去面試,成功機會好高
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Tiffanytobe 發表於 21-2-21 18:51
多謝前輩入嚟指教!

之前睇過你嘅描述,可能我個仔同你小朋友差唔多(不過相信當然冇你個仔咁叻叻),都 ...
咁真係要考慮清楚
有d人鍾意LS係全人教育,發揮各方面興趣,唔係單單學術
但呢樣野响我仔身上係唔成功嘅,佢依舊只愛學有興趣嘅學術野
而呢個情況,其實無咩學校適合佢,最好應該係homeschooling,可惜我做唔到

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

sloba123456 發表於 21-2-22 13:12
我係SFA近期用家,上年先插走其他名校。
我好肯定講俾會選SFA的家長,老師小一家長日,叫家長要跟小朋友功 ...
咁應該係一個個老師....

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

mermaidmama 發表於 21-2-25 22:45
知唔知YW跳船能力有幾高?通常要級幾多名先插到SPB/DB/LS/SPCC? 謝謝
唔清楚,因為始終大部份人鍾意yw先去讀,反而升中轉走就多,LS都十個八個,聽講去到級3x都入到LS
我估無乜人會由yw轉spb

yw去ls多數係級頭,識得一個有弟弟 (兩兄弟都係叻得好緊要) ; 一個獨子,比賽成績又唔覺好突出; 一個case係SFA P1>YW P2>LS P3  

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

mermaidmama 發表於 21-2-26 07:41
級3x 都入到LS? ? 咁仲勁過SFA

又唔可以咁講,SFA d仔一面倒填St jo,而且頂尖嗰幾個一早插班走哂,真係勁人又留低嘅唔多,見過有師兄堅持到畢業,中學去咗SPCC

但YW就儲咗6年人材,無乜點走,升中時,有d選直升、去外地,SPCC/DBS/LSC 各十個+/- ,去到3x 都入到LSC,好正常呀!
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題