用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 少女心理唔多明
樓主: Jane1983
go

少女心理唔多明  

b3410 發表於 21-2-19 01:41
好想知佢被你睇到果一刻的表情

而家都仲記得佢果剎那錯愣的表情!我真係感到意想不到,竟然偷偷做 past paper!仲要玩hide and seek.

當年我年輕,都有D嬲!不過佢係一個top student, 我就無佢咁叻!最後佢會考成績好好,成功去左另一間dream中學讀預科。

其實我以前學校D同學,鬥心好重,通常只鬥一樣野,就係成績,靚唔靚反而都唔太在乎!

而家唸起當年,覺得真係不可思議!

b3410    發表於 21-2-19 17:29

KIMLIFEINUK 發表於 21-2-19 05:12
而家都仲記得佢果剎那錯愣的表情!我真係感到意想不到,竟然偷偷做 past paper!仲要玩hide and seek.
咁你當年有無做past paper ?

回覆 KIMLIFEINUK 的帖子

呢d唔係朋友卦,陰險成咁

海之風 發表於 21-2-19 07:28
咁你當年有無做past paper

有呀!不過去唔到咁多年,佢做到近二十年前,我盡力做左十年右左,發現越舊越難明!

而家唸番,我地都幾癲!

我班度仲有個好靚女既女仔,特登去自修室,主動識D名校男生,為左攞佢地學校notes and mock papers!!

當年無上網,資訊真係要靠周圍dig. 人人於是收收埋埋!

如今資訊發達,可能學生就唔再需要咁緊張?!

香港讀書壓力真係由以前到而家都咁大!

Jane1983 發表於 21-2-19 08:07

之後佢去左新學校,都無再理我了

呢d朋友無咗都唔可惜。
朋友可以唔提你、唔主動幫你,但一定唔可以背後計算你,驚死你好,驚死益你。

Jane1983 發表於 21-2-19 08:59

呢d朋友無咗都唔可惜。

同意!

Jane1983 發表於 21-2-19 08:59

呢d朋友無咗都唔可惜。

都不少呢種人
我仔試過考試前在校唔見咗某科要背先成績好的教科書,在群組問有無人攞錯,無人回應,返班房周圍搵又唔見,我就買返一本,
到考完試一個月的某日,原來果本書好神奇地出現在我仔學校的枱上。

Jane1983 發表於 21-2-19 08:07

講起呢啲,令我都想起往事
成人世界更恐怖更陰險。話說想當年係半工讀u,仲要有bb,身體唔係咁舒服,所以成日返唔到學,同事剛好同一班,諗住可以放十萬個心,亦請佢多啲提提我做功課要求或要考試要求等,表面上應承咗,但之後問親佢份功課點做?導師有咩要求等?都是是但但應我,敷衍我,又話冇咩特別亦無咩要準備等等

結果我份功課合格邊緣,佢份功課攞A

海之風 發表於 21-2-18 13:36
其實我仔班都有男同學係咁,佢成日在群組話自己無溫習、無做功課....仲教啲同學等老師放答案上網,抄返就 ...

我哋以前舊嘅年代就最多哩類人嘅係男學生,而我哋班女仔就無哩種風氣,女孩子反而會互相幫助,可能係舊制仲係考會考、高考係以"拉曲線"評分,大家視對方為競爭對手,唔係你上就係我落呱,但,e+DSE模式係以自己為主,自己識幾多就會响份卷樹反影出來,成績係跟你的努力而走,而非別人答錯幾多,其實花時間去影响別人無作用對DSE制度而言,倒不如自己努力讀書會是更切實際。

回覆 海之風 的帖子

突登收埋你仔本書,等佢無得溫。又更壞了。
德智體群美,成績好只係其中一樣。十零歲人少年人,心靈就算唔係好純潔,都唔應該爛成咁

海之風    發表於 21-2-19 11:47

回覆 PTL_L 的帖子

成人世界係醜陋的,但一般係關乎個人利益如升職、加薪、爭男女朋友,先會做得咁絕。
你同事連工餘進修都咁激,大肚同事開到聲都咁樣,真係好陰暗。

Jane1983 發表於 21-2-19 11:39
回覆 PTL_L 的帖子

成人世界係醜陋的,但一般係關乎個人利益如升職、加薪、爭男女朋友,先會做得咁絕。
我估性格是生成,應該由細到大都係咁

PTL_L 發表於 21-2-19 12:41
我估性格是生成,應該由細到大都係咁

如果性格係咁,好大缺憾

Face3366 發表於 21-2-18 20:11
哈哈,個個同學都係咁。我哋讀書果陣都係咁㗎啦⋯⋯所以如果天真相信别人講,以為人哋唔溫書唔補習就好好成 ...

哈哈⋯⋯這個原因讓阿大在小二已經領教過!當然被我「丙」佢,叫佢以後唔好亂信人;還通知學校處理阿大和亂講嘅同學。

piyohk 發表於 21-2-19 18:34
哈哈⋯⋯這個原因讓阿大在小二已經領教過!當然被我「丙」佢,叫佢以後唔好亂信人;還通知學校處 ...
嘩!你報寸咁狠?   

樓上偷做past paper嗰個case真係笑死我.

我以前讀中一時, 好記得第一次考某科試, 有個女同學話記錯要考的科目, 完全未溫過當日要考的科, 仲話唯有考天才啦~ 結果佢考第一...

又記得讀中四五時, 有位學霸同學好鐘意話自己冇溫書, 但到校內校試時好鐘意提早交卷離場, 而且走時喜歡大力踏步, 慌死人唔知佢走, 這兩個case的事主都希望大家覺得佢哋係天才, 但我後來明白, 真正天才係唔會特登做呢d high profile嘢的.

我個仔就剛好相反, 自己某d科目成績一般, 唔係好介意比人知分數; 但某d強嘅科目考得高分, 就唔係太好意思比人知, 唔想成為班中焦點

我有時諗,呢個女仔的行為可能係舊社會遺物。呢d整色整水嘢,新一代可能唔興。

gracelam 發表於 21-2-18 10:38
我女形容呢類女仔係綠茶, 佢係會同呢類同學保持距離

無錯

gigayan 發表於 21-2-18 12:37
通常考完試,阿女ig都充滿「XXX科 炒!」呢啲post,最後大家都係順利升班嘅~
...

初中生才會講,高中生無咁多分享了。