用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 級頭小朋友點溫書?
樓主: chasedream
go

級頭小朋友點溫書?   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 21-3-11 12:10
回覆 MrBeast 的帖子

我奶奶係醫生,佢一d都唔鼓勵我女讀醫。
咁老實說,我有考慮日日對住面無笑容的病人,唔係我想要嘅生活,不過回歸現實,我成績和能力係入唔到的
我都識位女e生,自己半week睇症,唔想小朋友在傳統學校送左去is。另一個case 係法官,阿仔就做運動教練。我覺得父母的責任是比子女different angles / perspectives, 等佢自己選擇

Soundervolt 發表於 21-3-12 10:25

醫科只係舊一輩人眼中嘅神中之神科。之前提及過港大醫 ...
早乘幾年有部份選投行,搵大錢當然搞start-up, 不過在香港易嗎?呢d我覺得好似做演藝咁,有幾多個容祖兒?

b3410 發表於 21-3-12 14:52
點解覺得病人都係冇笑容?
...
我要搵excuse 唔想再努力

b3410    發表於 21-3-12 18:04

Soundervolt 發表於 21-3-12 15:21
我識個喺私人屋苑做嘅GP,佢話好多病人其實冇乜病痛,只係覺得自己有病,笑住去揾佢吹下水不過疫情 ...
仲有d可能只是去攞e生紙
我都經常和e生吹水(問長問短),之前兒科都提過sars 期間有d gp 執粒咁濟

宮二 發表於 21-3-16 13:01
呢d手術好少意思,Robot 一定識搞。
門診傷風咳先易被ai取代
‹ 上一主題|下一主題