用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日培僑zoom2in,請問大家in完感覺點?
樓主: xubin2008
go

今日培僑zoom2in,請問大家in完感覺點?   [複製鏈接]

Pixy 發表於 21-1-31 18:44
小朋友遇到咩類型老師,真係睇運氣。我女in港同時,就遇到位黑口黑面既老師。
...
其實想要請教大家,會唔會係我嘅錯覺,點解我總係感覺到宗教學校嘅老師們似乎有禮貌又NiceD呢?請大家比多D你哋感覺,我哋討論一下

kfcnitsuj 發表於 21-2-1 00:30
In 完後,自問都唔會揀中我小朋友,因為佢九成都係唔識。學校遊戲規則係咁我地冇say. 只不過,今次後可慳番 ...
唉,我從來冇唔鍾意用錄音,考得深我都接受,時間上15分鐘也Ok,我不明白點解老師不停地催促小孩,完全好厭倦咁,其實如果老師講一句,小朋友可以下題啦,就可以了!我好想知道對學校表示滿意嘅家長,老師點對待個小朋友呢?我認為係有Nice老師,好冇彩有些家長冇撞到,但也不好講到我哋似乎好主觀去講衰間學校,我依家都欣賞學校嘅,淨係我哋唔好彩。考試形式OK,有D老師態度生硬啫。

回覆 Azzurro 的帖子

係!你講得精準又客觀!我認同啊!

63_house 發表於 21-2-1 08:44
我仔係普通政府學校學校本英文練習好淺
都有英文listening wo
而我仔平時好鐘意聽listening
冇心急,可能你哋好快就有offer了,就算有D家長間間注冊早晚都會放出學位,依家都裝備好個小朋友,音樂椅遊戲會玩到8月,加油!

回覆 Marcomike 的帖子

唔係我想聽,而係用耳筒中間個小朋友聽不到老師講嘢,我話再插一次耳筒,老師好冇耐心講唔駛了,冇時間就咁了

回覆 Kwokbeauty 的帖子

唉…已經考完呢D冇諗啦!

回覆 kwokpigpig 的帖子

唔通DSE個陣時,都有人通水咩?但呢D行為真係好唔公平,唉,我都忍下呢啖氣

回覆 Princess999 的帖子

我覺得未必睇得出喎,可能令到老師覺得呢個對答如流嘅小朋友好醒

回覆 cxyu841216 的帖子

我信啊!父母心都為咗仔女諗

回覆 harryporter1108 的帖子

我好明白你,我嘅小朋友in果陣都系呢個問題,但有D家長講學校冇問題,咁我都想知如果佢哋小朋友遇到咁個情況被老師催係唔係都覺得學校安排嘅好好,講真,我唔想反駁任何人,但老師催促小朋友令我不舒服啫!

回覆 Funtoread 的帖子

我個想法希望大家都見到nice嘅老師,或係大家手中都有其他offer,當成個經歷就算了

回覆 Nicole-hui88 的帖子

係呀!但呢係學校嘅安排,我哋家長只有接受

回覆 wilsonso0301 的帖子

好直接講知道答案先去考嘅小朋友根本唔係咩天才,真係天才嘅小朋友會唔會揀培僑真係好難講,現實去講2000人進到2in唔代表2000人爭個學額大把人已經揀咗各路神校啦,唉,算數,過去了已經。

回覆 WONGKACA 的帖子

真係被講到傷心事,其他人我唔知,我就被拒收,已經預咗係咁,哈哈~

回覆 keechoi 的帖子

RejeCt,哈哈~真係唔好彩啊

可能你會被call waiting

其實都係家長自己心中所想,報PK之前有D人告訴我,呢間係紅校親大陸我哋唔報,之後又報咗,唔通去話呢班人,人人都可以報名,之前責怪學校依家人哋有offer都有權力讀,呢地嘢冇必要想太多

回覆 糯米米糍 的帖子

係啊!就係啦,喜歡就報啊,有呢個能力考到就讀,講人哋政治立場做咩

就係呀,我也唔喜歡講呢D個家長,講到自己唔喜歡間學校,又去報名;已經想到會報名好心冇講咩咩立場好過啦!

嗯,保持一個好心態
‹ 上一主題|下一主題