用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 李兆基書院中一簡介
樓主: laina412
go

李兆基書院中一簡介 [複製鏈接]

Youbear 發表於 21-2-1 17:50
放心,直資通常在自行後就會換一批人,實有機會

我地班5個見,4個取錄1個後備,4個都話會比留位費買個保險,如果31/3自行成功就會放棄,所以相信真係好多人係咁

sweetie-mom 發表於 21-2-1 19:41
我地班5個見,4個取錄1個後備,4個都話會比留位費買個保險,如果31/3自行成功就會放棄,所以相信真係好多 ...

ok

請問大家有冇聽聞過李內部問題?有人話間學校行政混亂,想轉校

sweetie-mom 發表於 21-2-1 19:41
我地班5個見,4個取錄1個後備,4個都話會比留位費買個保險,如果31/3自行成功就會放棄,所以相信真係好多 ...

請問邊間小學?李x德?

Gobb 發表於 21-2-2 00:41
請問邊間小學?李x德?

我係元朗津小咋!去面試既同學多數都係頭10幾之內

sweetie-mom 發表於 21-2-2 08:24

Thanks!

醒目開學勳章

sweetie-mom 發表於 21-2-2 08:24

好奇,甘如自行入唔到,佢地會唔會讀李兆基?

piglet0529 發表於 21-2-2 10:21
好奇,甘如自行入唔到,佢地會唔會讀李兆基?

咁要睇係咪自一喇

我聽聞屯門直資有5、60人有offer

Youbear 發表於 21-2-3 23:56
我聽聞屯門直資有5、60人有offer

咁誇張,不過我估好多都未必會take

Mchacha 發表於 21-2-4 03:17
咁誇張,不過我估好多都未必會take

係,往年好似廿多人會讀

回覆樓主:

應該都冇機會㗎啦 又要再等22號先有通知

回覆 Youbear 的帖子

我個囡讀緊中一,唔覺有行政混亂喎,相反教育局一出指引,學校好快就會出通告update家長,安排取消或恢復面授課。
你知唔知流言係指邊方面嘅行政混亂?

longlong28 發表於 21-3-30 16:19
回覆 Youbear 的帖子

我個囡讀緊中一,唔覺有行政混亂喎,相反教育局一出指引,學校好快就會出通告update ...

有朋友的朋友在貴校就讀,家長話行政混亂喎⋯⋯

我小朋友都係喺度讀書,學校有通告交代課堂安排。家長日亦有對小朋友上堂情況作交代,唔會乜都唔知
MY BB PHOTO   :-D  ;-)  :-P

Youbear 發表於 21-3-30 21:04
有朋友的朋友在貴校就讀,家長話行政混亂喎⋯⋯

我都有啲混亂

你朋友嘅朋友係李兆基書院讀緊,噤即係你都係一位學生?

佢家長話學校行政混亂,噤即係你朋友嘅朋友嘅阿媽/爸噤同你講?

你不如真係問一問你朋友嘅朋友嘅家長,究竟學校有邊方面嘅行政混亂吧!
朗朗BB已於2005年8月28日係廣華醫院出世啦! :-D :-D :-D

我認為一間直資學校混亂程度一定有限,因為作為家長有問題一定會問。

我只能說某程度有啲地方都幾好,平時小朋友有問題send email 比老師問,基本都好快覆。甚至有啲老師比埋手提、開埋班group 叫學生有問題可以隨時問,若果老師未能即時回覆,亦鼓勵其他懂得的同學幫手教導,互相學習。

MY BB PHOTO   :-D  ;-)  :-P

回覆樓主:

想問下入左李兆基的同學仔,英文能力係咪進步好多,同埋學校的校隊係可以自由參加還是要經選拔先可以參加呢?thanks

wahmaggie 發表於 22-2-5 20:31
想問下入左李兆基的同學仔,英文能力係咪進步好多,同埋學校的校隊係可以自由參加還是要經選拔先可以參加呢 ...

HLC 英文水平唔錯
2021年成績如下供參考

2021年 | 2020年 | 2019年 | 2018年
考生 92人 | [···] | 99人 | 91人

文憑試
英文4+ 56.5% | [···] | 52.5% | 63.7%
主科4+ 46.5% | [···] | 48.2% | 55%
整體4+ 43.1% | [···] | 47.5% | 57.1%

英文2+ 100% | [···] | 100% | 100%
主科2+ 98.1% | [···] | 96.5% | 100%
整體2+ 95.5% | [···] | 96.3% | 99.8%

33222 63.0% | [···] | 57.6% | 75.8%
22222 93.5% | [···] | 91.9% | 100%

聯招
學位 54 | [···] | 51 | 68
副學位 6 | [···] | 15 | 9
--------------------------------------------------------
取錄 60 | [···] | 66 | 77

學位 58.7% | [···] | 51.5% | 74.7%
副學位 6.5% | [···] | 15.1% | 9.9%
--------------------------------------------------------
取錄 65.2% | [···] | 66.7% | 84.6%

School Plans and Reports
https://www.hlc.edu.hk/school-plans-and-reports/

Annual School Report 2020-21 (p.12)
http://www.hlc.edu.hk/wp-content/uploads/2021/12/Annual-School-Report-2020-21.pdf

請問面試係問咩? 近年收生成績有咩要求?
‹ 上一主題|下一主題