用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才 vs APS/SFA
go

優才 vs APS/SFA

男仔,性格主動開朗,上堂喜歡舉手發問,學術/音樂都可以。優才小班,有呈分可外闖,私校40人一班,但學術更好。應該如何選擇?

回覆 corncornbb 的帖子

SFA男仔好多資優教育資源

corncornbb 發表於 21-1-16 18:17
男仔,性格主動開朗,上堂喜歡舉手發問,學術/音樂都可以。優才小班,有呈分可外闖,私校40人一班,但學術 ...

APS 學術音樂相輔相成

優才啦。一條龍唔駛煩,成績亦幾好。感覺老師都唔錯,學校上位中,有Ib/DSE。不用六年爭好成績,可以真正享受學習。真心中學不外闖也很好了。不用下下以神校為終極目標。玩過升小遊戲仲想玩升中?

回覆 corncornbb 的帖子

其實好易揀,睇吓您(或者小朋友)鍾意英小?/中小?/一條龍?

男仔,性格主動開朗,上堂喜歡舉手發問,學術/音樂都可以。優才小班,有呈分可外闖,私校40人一班,但學術 ...

APS啦,keep住成績和活動,岩晒DBS要求~~~

睇你幾有斗心,如果目標係神校可試兩私。我覺得一條龍輕鬆開心活動多,我自己會揀優才。

可以諗吓APS, 不過, 要再博升中試。

3間之中,最有機會入到神校或一線直資中學的是APS. 不過如果你揀這條路,你要預未來6年要一齊和小朋友努力,無論時間,心血和財力都缺一不可。就算6年後不能入到神校,九龍城亦有多間和優才差不多水平的津校可以選擇。另外APS 學生插班能力頗強,如果讀落覺得APS 唔適合自己,可以考慮跳船插班去其他學校。

優才讀得top都照可考神校,樓主小心考慮,唔想你後悔!

如果還有心外闖,不用揀優才。
揀得就要準備一直讀落去。
朋友個女考小一,之前一直最心儀DGJS,不過2nd in 後止步。上優才“家長班”,越來越心儀,覺得更近符合佢的教育理念,疊埋心水讀優才。

話就算DGJS call waiting 也不想去了。

b3410 發表於 21-1-16 22:46
如果還有心外闖,不用揀優才。
揀得就要準備一直讀落去。
朋友個女考小一,之前一直最心儀DGJS,不過2nd in ...

其實神校不是人人適合,所以也無需年年插班插到入為止(也影響小孩對學校的歸屬感),最重要是找間不錯又適合孩子的。

如是我一定會選優才,因為另外兩間你必須六年保持作戰狀態。家長累小孩也累,而也有可能入不到優才書院級數的學校(1B)。何必呢?

我有朋友小孩在APS讀書,神校已close file了,現在為其他band one 校作戰。見她過去幾年運動音樂樣樣操爆,真是替他們累(不了解學業方面)

作戰狀態下能愉快開心地學習嗎?

利申:與優才無關係

當年有優才,sfa offer, APS waiting, 最終簡了sfa, 今年小六,幸運地已有神校offer, 其實讀哪一間也要看小朋友上堂留不留心和學習態度

我都有朋友個女一年前讀APS,她的女兒斯文乖巧,可一樣是小六畢業去左平平無奇的中學讀書。APS帶給他們的回憶只剩下每晚做功課做到十一二點的回憶,和畢左業後再也沒有碰過的小提琴,反而本身佢個女畫畫好叻,因為呢幾年的學業繁重根本就沒時間畫畫,佢話而家如果有返啲時間都係好想畫返畫。朋友的經歷給予我深思,太多家長一見到所謂的升學率就一味覺得自己的小朋友一旦入左肯定好快就變左其中一員,但有冇真正考慮過您的小朋友究竟最適合什麼,她們在怎樣的環境下成長才會開心,怎麼他們最享受學習。

以上說的絕沒有任何認為APS不好的意思,沒有好與不好的學校,只有適不適合的

回覆樓主:

如果好心儀DB就APS, 否則優才都係唔錯的選擇

是否考慮下地點?畢竟三間學校九龍三個地方

玩完小一,已經唔想再玩升中,仲要prepare辛苦六年。

優才龍band 1B, 進可攻,退可守。

利申:我舊年係冇去sfa 2nd in, 冇報aps,有優才offer, 依家讀另一女龍

回覆 bird06 的帖子

你好,可PM你問你問題嗎?

回覆 AlmaTadema 的帖子

我係煩惱緊優才高小要搬屋😓