用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 King's College London (KCL)
發新帖回覆
樓主: lola2008
go

[英國] King's College London (KCL)   [複製鏈接]

lola2008 發表於 21-1-14 09:50
有條件收咗阿女讀 Chem with Biomedicine, 但我對此校冇太多認識,只知排名好似唔錯,其他嘅都唔多知,有冇 ...
我囝囝都剛剛收到KCL的CO, 請問有冇家長可以分享這間大學的好和吾好的地方, 尢其是宿舍安排, 同埋有冇學校飯堂等等。  Many thx.

回覆 王家爸爸 的帖子

Thanks for your sharing.

andyng2014 發表於 21-1-20 19:00
我女兒前年入kcl的,有不少香港學生讀。
kcl是一間非常好的大學,10多個諾貝爾獎得主
女兒打算今年九月報讀 ...

謝謝您非常詳細的資料。請問第一年入讀的宿舍有沒有飯堂設備的?

Thx.

andyng2014 發表於 21-1-21 15:33
回覆 chuchuma 的帖子

宿舍的廚房很完善,每個同學都自己煮,女兒住的宿舍附近有間超市(走路要15分鐘左右) ...

Thanks again for your detailed explanation.  但我們如何得知將來我個仔會係邊個campus 上堂so 我地可以搵個近啲嘅宿舍比佢。  Thx.

andyng2014 發表於 21-1-22 14:50
回覆 chuchuma 的帖子

在訂宿舍時看你兒子上課的地方和住宿的距離,kcl的宿舍好像只有二個比較近學校的。

Thanks, check 咗學校website, 我個仔應該係Guys Campus 上堂。既然搵宿舍,都想搵啲近學校嘅宿舍,慳返啲交通時間。

請問依家收到offer 係咪乜都唔駛做住?香港嘅offer 有deadline 去accept offer.  Thanks.

hyngok 發表於 21-2-18 19:08
想請教你如何搵,我女都剛收offer

我係學校網頁搵佢讀果科上堂個location喺邊個house, 可以睇番佢個subject網頁 應該有講個校舍location.

回覆 janicetsang 的帖子

Hi, my son will study in KCL, may I know whether you have arranged the accommodation ?  

我個仔係KCL 完成了第一年。佢之前住Stratford 宿舍, 非常好同埋好方便,但離學校較遠,要半個鐘頭地鐵。今年轉了去Canada Water 新的宿舍,較近學校及便宜一點。個人比較推薦住宿舍,因為租屋要顧及好多問題,尤其是出入安全。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊