用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

.... [複製鏈接]

.....
   0    0    0    0

我都想知

1. 功課都ok, 不過小一下學期開始寫字,大時大節d 手工係課堂內完成,家長唔洗參與大制作,收禮物only,無測驗考試,K3下學期時有「記憶遊戲」即默書前身(唔計分)

2. 學校教得小朋友有一定自理應力,老師會叫老師傳達訊息比爸爸媽媽知(都可增加親子溝通),通常家長日才會講要改進地方,日常搵老師傾都會提醒下

整體都喜歡德幼,女兒過了3年愉快幼稚園生活

3. 校長會在K2 觀課日時講解一次升小流程,唔覺特別谷佢地應付德小老師(我估家長們都自行進補多)

thinant 發表於 21-1-6 16:26
請問有德望幼稚園用家嗎?1.幼稚園學校功課多嗎?有測驗考試嗎?
2老師有愛心嗎?老師會主動聯絡家長,講學生在 ...

我係今年K1 用家,但因為疫情影響,只上了好短時間face to face 堂,所以未必能反映真實情況。

1. 而家k1 每日都有好少既功課,都係連下線,填下顏色咁。星期五會多2-3張功作紙。没有考試測驗。但個人感覺佢會K2,k3 開始多D 功課。如果想要happy school 咁就可能唔岩你。
2. 老師有愛心,雖然見得少,但小朋友都鐘意老師。老師會主動聯絡家長,最初可能會多D但都係一兩次。所而如果佢覺得需要問一下情況先會打。好像有一次小朋友因為等校車耐而唔耐煩。老師就會打黎問下,擔心小朋友唔喜歡上學。因為入得去小朋友都好叻,所以正常係唔會成日有電話。但、不過據我所知有些小朋友既家長係會收多D電話。
3. 暫時只係K1, 唔清楚。

steven0212 發表於 21-1-16 03:33
我係今年K1 用家,但因為疫情影響,只上了好短時間face to face 堂,所以未必能反映真實情況。

1. 而家k1 ...
請問一日有幾多時間zoom?

Kelly0799 發表於 21-1-16 08:12
請問一日有幾多時間zoom?

而家係每日大約25min。

steven0212 發表於 21-1-16 11:11
而家係每日大約25min。
你們覺得停課支援足夠嗎?感謝回覆

Kelly0799 發表於 21-1-16 12:32
你們覺得停課支援足夠嗎?感謝回覆
其實幼稚園跟本做到既野唔多,學校都冇乜特別支援,改用zoom 同打電話問下家長小朋友上堂點。不過佢係會聽到家長既意見,之前有家長話上堂冇互動,小朋友冇咁投入,而家班主任課在zoom 就會開始叫名問小朋友野。
前一排復課,好多幼稚園都開始日日返學。GH就好少心,只返1,3,5 睇下情況再決定。有家長想日日返,跟住就爆疫情。
睇下你點睇,有啲家長覺得在再有疫情前返得多一日就一日,但我會睇到學校冇跟風同好小心。
因為小朋友讀緊,所以始終會有bias 成份。

steven0212 發表於 21-1-16 15:32
其實幼稚園跟本做到既野唔多,學校都冇乜特別支援,改用zoom 同打電話問下家長小朋友上堂點。不過佢係會聽 ...
明白,多謝分享

回覆樓主:

thanks for sharing
‹ 上一主題|下一主題