用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC vs 民生 vs 聖心 vs 九真 vs 港真 vs 聖羅撒 (K1) vs ...
樓主: Peppa-chu
go

SC vs 民生 vs 聖心 vs 九真 vs 港真 vs 聖羅撒 (K1) vs 德望  

好好彩剛收到德望offer, 佢同民生,都應該會揀德望,雖然知道競爭會帶一些..

Peppa-chu 發表於 21-1-29 08:45
好好彩剛收到德望offer, 佢同民生,都應該會揀德望,雖然知道競爭會帶一些.. ...

你小朋友好叻呀,考到咁多學校,請問拍片有什麼心得?小朋友係咪好定講嘢好叻架?

回覆 Peppa-chu 的帖子

其實若你有睇番德望DSE這幾年成績,ENG好勁,但中文嗰科就真係。。。。相反民生成績係unexpected 估唔到上左咁多。。詳細自己再找找資料。

回覆 Peppa-chu 的帖子

如果諗龍校,有德望更係簡德望明顯高一個level

回覆樓主:

其實DSE成績係講緊十幾年後嘅事情,有邊個可以好肯定,15年後,都仲係一樣呢⋯⋯揀學校應該以教育理念,適合小朋友為大前提

現在最後二選一係德望同聖保祿,  很多親朋都揀spk....我又幾鐘意德望......

回覆 Fishy1122 的帖子

佢講野係真係幾好,加上12 月大b,拍片我都係自己剪,最好就唔好無題,千其唔好求其搵的生活片斷抽出來…除非果斷show 到佢某的能力

Peppa-chu 發表於 21-4-20 13:55
現在最後二選一係德望同聖保祿,  很多親朋都揀spk....我又幾鐘意德望......
這個時候交通是最大考慮了。

叻女! offer queen indeed

If 選 德望, please remember 德望 primary school can 保 50% 畢業生 direct up to 德望 secondary school, i.e. after included 叩門, I guess around 7x% can up to secondary school.

GH for sure

Peppa-chu 發表於 21-4-20 14:04

佢講野係真係幾好,加上12 月大b,拍片我都係自己剪,最好就唔好無題,千其唔好求 ...

請問需唔需要show 好多學術能力?德望是否都拍片不需要面試?

1st round拍片2nd in zoom interview, 少少學術太聽聞有人答哂都唔收,唔識答又唔一定冇offer (其實好多都係咁,學校有佢自己想收既學生目標)

回覆 wccfgoldcard 的帖子

近呢一兩年德望小學上中學已經係七至八成, 學校從來冇講過乜嘢保五成上中學,亦都冇叩門. 德望唔係官津校.

witchhazel 發表於 21-4-20 15:06
叻女! offer queen indeed

spk程度淺過GH

GH係九龍版SPK
SPK係港島版GH
揀間近自己屋企就ok

一定SPK

回覆 mic326 的帖子

好好笑

Vote SPK

回覆 feifei_baby 的帖子

請問爲何上課時間減上車時間不等於搭車時間?