用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何減少自己孩子之間的壞影響?
go

如何減少自己孩子之間的壞影響?

我有2個年紀相近的小孩,從少2兄弟感情不錯。從少覺得弟弟對文字興趣不大,還一度以為他是讀寫障礙。
現在3年級了,發現弟弟其實讀寫問題不大,但真係無心向學,最鍾意玩,揾埋哥哥玩。哥哥都係一般小朋友,有其他人叫佢一齊玩玩具,閱讀時間故然拖,見到弟弟做功課練精學懶果啲又跟埋。唉…
我都同自己講要接受弟弟可能不是讀書的材料,但擔心過往循規道距的哥哥比弟弟帶壞,唔知點算  

主導大仔做d學習性的活動,帶埋細仔一齊做。

兄弟感情好係美事,好多係漸行漸遠。

giver    發表於 20-12-31 14:09

ar_mak 發表於 20-12-31 11:32
我同意你呢個方向,但點樣可以做得好呢場戲,就好考驗導演同埋演員既功力。 ...

有個大明星拍住個新星,套戲應該唔難拍,好過個個茄哩啡

一年將盡,做人父母係關關難過關關過,祝麥哥和大家都開開心心,闔家平安快樂    

ar_mak    發表於 20-12-31 20:21

ar_mak 發表於 20-12-31 11:21
例如你每晚都同大仔入房閱讀一小時,細仔就唔能夠入來參與,從而先產生出一個空間上既明顯分化。要向細仔強 ...

Thx! 我真係想知下part
其實睡前閱讀細仔係一直都有跟入房。我習慣同小朋友指住本書續句讀,我讀啲佢讀啲咁。咁通常哥哥會同我一齊睇住本書,但弟弟就好明顯無望書,齋聽咁。

小余 發表於 20-12-31 14:01
其實睡前閱讀細仔係一直都有跟入房。我習慣同小朋友指住本書續句讀,我讀 ...

哥哥見到弟弟都可以齋聽唔讀,搞搞吓而家想叫哥哥一齊睇書佢都十次有5次唔睬我

小余 發表於 20-12-31 00:20
我有2個年紀相近的小孩,從少2兄弟感情不錯。從少覺得弟弟對文字興趣不大,還一度以為他是讀寫障礙。
現在3 ...

大路方法都是讚和奬勵,起初弟弟個bar 可能要set 低一點,又或者反向連坐法(ie, 兄弟一起得到獎),好難做到完全公平,要大家溝通、理解,一起找個大家同意的方案。另外你自己看書set good example, 之前我會比reading assignment.  最後,雖則書中自有黃金屋,小學期間,閱讀和分數未必有直接關係。最後最後,你要留意下弟有冇什麼困難,難自然就冇心機做

回覆樓主:

係,本來的睡前閱讀時間有時2兄弟唔願應酬我,明明坐喺到都掛住吹水唔睇書,我咪坐在佢哋中間但自己睇書囉

小余 發表於 20-12-31 14:01
其實睡前閱讀細仔係一直都有跟入房。我習慣同小朋友指住本書續句讀,我讀 ...
一人讀一句真係要好配合的小朋友先做到。記得細個時,大女都係要我“講”,唔係讀,因為讀的故事都唔夠好玩,要講故事,繪聲繪色。如果一句句照讀,已經唔肯聽,更加冇可能一人一句。所以,小朋友一定係興趣行先,讀書又好,睇書又好,講故事又好,目的係  建立  “書” =“愉快的感受” 這個正面心理反饋。
所以弟弟喜歡坐埋一起聽,已經達到效果。可以大家一起繼續編故事,開開心心就係最佳親子活動。

giver    發表於 21-1-1 22:27

小余 發表於 21-1-1 14:10
係,本來的睡前閱讀時間有時2兄弟唔願應酬我,明明坐喺到都掛住吹水唔睇書,我咪坐在佢哋中間但自己睇書囉
...
咪一起吹水囉,我哋之前唔知編咗幾多故事,連續的長篇。

b3410 發表於 21-1-1 15:21
一人讀一句真係要好配合的小朋友先做到。記得細個時,大女都係要我“講”,唔係讀,因為讀的故事都唔夠好玩 ...
不同方法有expiry date.  bedtime story kg 初小適用,同意要從小朋友興趣出發,之前會放一些書在當眼地方,小朋友有興趣便會看,所以起初不要急上chapter books.  bridge books 更容易找到小朋友興趣

其實睇書本身有樂趣,係睇你幫唔幫小朋友搵到。

話說我女初小時,佢中文唔差但唔多主動睇中文課外書。有次,我發現佢連續幾日小息無買零食,就問佢點解。佢話幾日都係課室的圖書角睇書。因為朝早上堂前睇咗少少,好睇到小息忍唔住要追埋。果年班主任係中文老師,佢揀的書真係好精彩。咁好睇既童書就唔使逼,細路哥都會睇。

Jane1983 發表於 21-1-2 10:54
其實睇書本身有樂趣,係睇你幫唔幫小朋友搵到。

話說我女初小時,佢中文唔差但唔多主動睇中文課外書。有次 ...

請問係咩書咁好?

回覆 964000 的帖子

我唔記得書名,我女有帶過返屋企比我睇,故事內容精彩到好似乾淨版韓劇。

弟弟三年級,那麼哥哥幾年級?
有時候閱讀水平不成正比,可能對哥哥來說水平合適,弟弟覺得太難?
而且每個人興趣愛好都不一樣呢

如果是水平差距大,我覺得應該按弟弟水平去選書
父母陪讀基本上可以講到天花龍鳳,好似演話劇,適時講複雜的概念迎合哥哥

調低書的難度水平其實問題不大
小朋友容易消化才是重要
需要的時候你講述的時候增加複雜程度就好了

打個比方
最簡單的兒童書是一個字都沒有的
後來變成一個字,就是那些認字書
後來變成一個句子,幾個句子,一個段落,幾個段落
最後變成沒有圖畫的文字書
實時向上向下調整好處很多

回覆樓主:

明白,儘量就返弟弟的程度。同埋要留中觀察吓弟弟的喜好。

ar_mak 發表於 20-12-31 11:21
例如你每晚都同大仔入房閱讀一小時,細仔就唔能夠入來參與,從而先產生出一個空間上既明顯分化。要向細仔強 ...

麥sir,唔似你講嘢嘅style,仲以為你揾人代筆添