用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 10個月大,求意見/經驗分享
發新帖回覆
go

10個月大,求意見/經驗分享

前提:10個月大BB,有咖啡牛奶斑,可能有機會有神經纖維瘤病(NF1),私家兒科醫生話現時太細未有其他病癥去確診,暫時冇嘢可以做,只可以觀察住成長發展。Google外國網,唔少都話有呢個病嘅小朋友可能有自閉症或者學習困難。

由知道可能有呢個病嘅存在開始,日日夜夜覺得自己個小朋友有問題,唔知係咪有自閉傾向。因為:

1. 從來冇發過 Ba Ma Da 呢啲音,只識得Ah Aii Er Umm 呡啲音
2. 就算日日夜夜對住佢發「爸爸媽媽打打」音都唔識模仿,雖然佢有望住我個嘴
3. 聽指令方面,暫時只係識拍手、請請、give me five,可能要叫5、6次心情好先會做,有時要我哋用動作提醒先會做
4. 叫佢名10次可能有5次唔望你,好多時就算望都係望1秒就望走
5. 雙手成日發下發下好大力拍打嘢,唔知係咪arm flapping
6. 近排開始有時雙手開合 hand flapping
7. 日日指住屋企嘅「燈燈」「花花」「鐘鐘」教佢,問佢「花花呢?」,有時識望,有時完全唔識
8. 未識用手指指物件,只係識用手指撳掣
9. 懷疑有sensory issue:唔鍾意摸吉嘢好似聖誕樹,食黐立立嘅finger food成日開合隻手揸爛晒唔望入口(如香蕉,pasta但唔係佢唔鍾意食)

10. 重複性行為:成日拉住圍欄企起身又坐返低、行幾步,企起身又坐返低不停loop。

11. 好早已經發現物件或自己係地下嘅影,會望住同搵隻手好似貓咁用手指抓個影。抓過一次知道唔係物件唔係應該會停咩?不過佢係會不停再抓再試

我自己覺得好多red flag,但係我老公覺得我痴線,又覺得網上睇嘅嘢唔全面。我覺得有問題唔係最慘,最慘係依家唔肯定究竟有問題定冇問題。

請問我可以提前做乜準備?去邊度排定隊治療?
等到佢歲半評估,如果確診,我可以立即有訓練開始俾小朋友,唔使白等嘥時間。

求意見/經驗分享,感謝。

takeiteasy2019 發表於 20-12-28 17:43
前提:10個月大BB,有咖啡牛奶斑,可能有機會有神經纖維瘤病(NF1),私家兒科醫生話現時太細未有其他病癥去 ...

睇妳嘅描述,我覺得小朋友好叻,唔覺有問題喎。例如用手指指物,10個月未得唔係好出奇,如果超過一歲,或歲半都未得,再擔心都未遲。除咗瞭解自閉症嘅症狀,亦要瞭解小童係每個階段應有嘅能力,可以睇吓衛生署哩個網站嘅資料,
https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/class_life/child/child_otm_child.html

最後,好似妳個名咁,take it easy 啦。

takeiteasy2019 發表於 20-12-28 17:43
前提:10個月大BB,有咖啡牛奶斑,可能有機會有神經纖維瘤病(NF1),私家兒科醫生話現時太細未有其他病癥去 ...
經驗話俾我知你太早斷定小朋友, 本人覺得10個月有以上行為係十分正常, 而且幾叻TIM

回覆 bbba05 的帖子

因為完全冇babbling,只係發過幾次「媽」音,好難唔擔心言語遲緩大機會係自閉症

10個月識做某d指令其實已經唔錯,睇落無咩問題
如果14,15個月仲未識手指指,18個月10個生字都唔識講,唔望人或望半秒就唔望
愈大徵狀會愈明顯,fing頭,腳尖行路,撞頭,打頭,自殘,或好驚沙,草地,滑梯,千秋,超級固執例如要行指定路線
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊