用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 海外升學,澳洲 or 加拿大
go

[其他] 海外升學,澳洲 or 加拿大 [複製鏈接]

本身打算安排孩子到澳洲讀中學,申請visa都搞左9個月,宜家疫情又封關到宜家都入唔到境。想轉軚去加拿大,想知道兩地讀書情況,大家可否比少少意見?感激
P.S: 本身細路讀書普普通通
   0    0    0    0

enrei 發表於 20-12-13 22:09
本身打算安排孩子到澳洲讀中學,申請visa都搞左9個月,宜家疫情又封關到宜家都入唔到境。想轉軚去加拿大, ...

加拿大 / 英國  

回覆樓主:

我同你掉轉,本身攪好晒去加拿大,而家想轉呔去澳洲。 因為疫情,政府唔開關,9月正常已開學,問學校點安排,佢只係叫我哋等。到10月中都未能入境先至俾我哋揀defer 一年,或者退學費。入境安排亦十分亂,有家長拎住學校信可以入到境,另一家長同樣情況,同樣有學校出的信,但去到香港機場,航空公司話佢唔合入境資格,唔同佢check in. 總之感覺好差。

你小朋友幾大?
我都有睇過兩地學制,舉例 NSW 中學畢業係考HSC, Y11-12每年大概要讀5-6科, 除英文係必修,其他科目就好flexible, 而總成績係計50%學校分同50%公開試,最後會換算為一個ATAR分數考大學。

加拿大中學就讀夠 credits就可以畢業,由grade 10 開始計credit, 好似Eng, Math, Social, Science, 都係必修,有啲省嘅總成績係計70%學校分同30%公開試。另外仲有一啲叫advanced placement嘅programme,讀完可以係大學扣返credit。

唔知有冇錯漏,如有請其他熟悉嘅家長指正。

王家爸爸    發表於 21-1-22 11:50

joan921 發表於 21-1-16 02:38
我同你掉轉,本身攪好晒去加拿大,而家想轉呔去澳洲。 因為疫情,政府唔開關,9月正常已開學,問學校點安排 ...

澳洲封關一年,就算有學簽(海外生),都入唔到境,除非係PR⋯⋯

bowlinghead 發表於 21-1-16 09:20
你小朋友幾大?
我都有睇過兩地學制,舉例 NSW 中學畢業係考HSC, Y11-12每年大概要讀5-6科, 除英文係必修, ...

小朋友13,讀緊s2,兩地學制都有比較過,個人覺得加拿大比較易啲接受,反正都唔要求入出名U⋯⋯,不過宜家加拿大都封關,疫情都唔知幾時完

enrei 發表於 21-1-22 10:30
小朋友13,讀緊s2,兩地學制都有比較過,個人覺得加拿大比較易啲接受,反正都唔要求入出名U⋯⋯,不過宜家 ...
Vancouver 有學簽可以入,同埋有面授課.比Toronto好啲咁多.不過當然9月又係另一個情況都唔奇.澳洲就一直只比公民入,仲要限一星期入2千幾人,好多公民都返唔到去開學,留左香港成年,因為機位訂唔到,航空公司收起晒啲位.

朋友本身第一年讀大學,應該下個月2月去開學,好在選擇左英國,如果唔係呆等到唔知幾時, 9月飛左去英國開學,半online半面授,慢慢習慣英國生活.

小朋友13,讀緊s2,兩地學制都有比較過,個人覺得加拿大比較易啲接受,反正都唔要求入出名U⋯⋯,不過宜家 ...
問題係澳洲封關一年(最快都要半年後先重開),你唔係PR,點都入唔到境;而你又諗住喺澳洲同加拿大之間選擇,無諗其他地方。除非你安排小朋友喺香港繼續讀,否則似乎喺加拿大既DLI清單裡面揀間你想小朋友讀既學校係唯一選擇(DLI學校,只需要檢測陰性,入境後隔離14天就得)。
https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/coronavirus-covid19/students/approved-dli.html

王家爸爸 發表於 21-1-22 11:49
問題係澳洲封關一年(最快都要半年後先重開),你唔係PR,點都入唔到境;而你又諗住喺澳洲同加拿大之間選擇 ...

係,所以我(半)放棄咗澳洲

但轉軚改加拿大都要時間安排,所以又要再等一等

其實你小朋友而家S2, 最遲讀完S3都仲可以銜接到當地課程, 可以比多小小時間睇下兩地情況先.
我之前同一間澳洲學校面試時對方都好老實話, 今年好大機會國際學生過唔到去開學.

不過加拿大雖然可以入境但疫情仍然反復, 有啲學校都可能改做網課.

bowlinghead 發表於 21-1-22 17:15
其實你小朋友而家S2, 最遲讀完S3都仲可以銜接到當地課程, 可以比多小小時間睇下兩地情況先.
我之前同一間澳 ...

細路由s1已經想出國,因為香港讀得唔開心,現在有簽證又去唔到,佢都好辛苦
‹ 上一主題|下一主題