用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中自行分配操行差
樓主: 20091113
go

升中自行分配操行差   [複製鏈接]

阿仔操行C,其實係咪可以放棄自行呢?
   6    0    0    0

回覆 CM.MUN 的帖子

阿仔係band1生,全級頭3名,只係佢比較活躍,睇咗醫生証實佢有小小過度活躍,亦交咗醫生紙俾學校,操行一直都係B,係今年個班主任俾佢C

回覆 cmir 的帖子

係呀

回覆 jli008 的帖子

從來無試過C,之前啲老師最差都係俾B

回覆 NNbaby 的帖子

阿仔從無遲到早退欠交功課,亦無犯過大過錯,幾年嚟嘅班主任都係話佢比較活躍多嘴,坐唔定,佢絕對唔係搞事壞學生,幾年嚟老師仲安排佢參加好多課外活動,獨誦,雜誦,青協小領袖訓練班,代表學校參加區內舞獅表演,推薦佢參加資優學院選拔等等……我唔係唔動氣,只係覺得動氣有咩用?解決唔到問題,睇咗其他家長建議,決定同學校傾下

回覆 asweetmom 的帖子

我無要求過特別對待,我係問緊大家如操行C,係咪可以放棄自行,只係有家長問,我回答,我從來無要求過老師特別對待囉

回覆 黑咪喵 的帖子

其實係由2年級個班主任發現佢有啲活躍,坐唔定,多嘴,叫我同佢去睇醫生評估下,發現佢真係有啲過度活躍,醫生話資優嘅小朋友大多數有呢個問題,但佢唔算嚴重唔需要食藥,學校老師亦好好,幾年以嚟操行都有B,係今年剛升小五第一張成績表就嚟個C,所以先問下大家係咪自行可以放棄,因為大家都知小五同小六張成績表係一定要於申請自行時俾中學

回覆 BHA 的帖子

有上堂呀,我日日陪佢上堂,其實返學日子真係唔多,我亦知我小朋友上堂時會多嘴,同埋之前啲班主任都話佢成日唔舉手就答問題,好似搶答咁,可能有啲老師會比較重視紀律,所以俾C佢

其實我一直知小朋友嘅問題,所以每日返學都會不斷提醒佢要乖啲,唔好多嘴,因為之前啲班主任都話過佢係金魚,3秒記憶,呢頭話完佢,佢知錯,但好2日,第3日又唔記得,所以老師教我要不厭其煩同佢講

回覆 BHA 的帖子

以我所知,佢同班都有其他小朋友都係C,都係同我個仔情況差唔多,又係資優,又係比較多嘴,正如你所講,其實犯嘅真係唔係咩大錯,連欠交,遲到,缺點都無記過,但都無得怪老師,可能呢位老師比操行分比較嚴謹

我無唔接受亦無迫學校,我開post係問緊操行差係咪可以放棄自行

回覆 jaycee_mami 的帖子

所以我無話過老師有問題,我只係問自行是否可以放棄。因為我都知我小朋友嘅問題

回覆 little_yolky 的帖子

又唔可以咁講嘅,有家長認為唔應該特別對待,無論小朋友有咩問題都應該用同一標準去看待,所以我都無話過老師學校有問題,只係問是否可以放棄自行,都已經俾人話

感謝各位意見,會同學校老師傾下,希望6年級操行會有改善,
不過我都想講,我從來無意思要迫學校,亦無要求過我個仔要
特別對待,唔知點解有家長講到我好似攞咗個C就發爛想攞醫生
紙要脅學校,對其他小朋友唔公平,睇完真係嬲嬲地,又講咩唔
攞都攞咗,問人有咩用?呢個平台就係俾人問野㗎喇,問都唔俾問?
我反而建議唔想睇或睇完唔高興嘅人,咪當睇唔到囉,唔需要留啲
無建議嘅回覆

感謝有心家長嘅意見同支持,多謝

我問唔問人意見關你咩事呀?一而再再而三回覆埋啲廢話喺度撩交嗌,我踩親你條尾呀,我唔會再回覆你㗎喇,你鍾意嘅就繼續自言自語喇
‹ 上一主題|下一主題