用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中自行分配操行差
樓主: 20091113
go

升中自行分配操行差   [複製鏈接]

醒目開學勳章

cafeva 發表於 20-12-14 11:28
凡事唔止兩面, 有多方面.

SEN 小朋友又好, gifted 小朋友都好, 都有受教育既權利. 又唔見專門比gifted 上 ...

其實學校如果比個B佢,反而令收到既中學質疑依間小學比既操行分,日後未必夠膽收佢地既學生。希望樓主都有諗到依個問題。話說我小朋友同班有個類似的同學,學校比操行分原本比得仔緊,評語寫明乖巧都只有B+, A-只會比班長同perfect. 但同班活躍生可以有B, 我小朋友知道後有同我講唔忿氣,點解自己乖佢甘多得B+,我都好無奈,唔知點解釋佢聽。事實係上堂都忍左好耐,就算依家zoom個小朋友不断係留言發無聊訊息,作為家長都唔想投訴佢,令佢成績表花。樓主可能冇甘好彩,有比其他家長投訴。不過甘,成績表好既,可以留抽獎,建議樓主唔好選最hit的band1校,要一擊即中,避開唔好要叩門,仍可選band1但挑下一冇甘hit但有愛心,多活動及支援較足的中學,揀合適的中學給小朋友不要只看中學的dse成績。上到中學找到合適的興趣去發揮,活躍問題可能會消失。希望樓主啱聽。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 20-12-29 00:57
你仔仔情況點會解釋唔到呢?B+係好過B,咁佢乖過同學,所以咪高分D囉。

樓主仔都係多口啫,我哋學校好多 ...

因為我已寫得有所保留

無論如何,希望樓主找到合適的中學給自己小朋支。

醒目開學勳章

cafeva 發表於 20-12-29 08:25
未必架如果佢幫中學攞好多**又贏好多奬,pre s1又高分,中學爱C你間小學.添。所謂操行分既實際作用只係約束 ...

哦! 我谂你誤會了。我由始至終沒有叫樓主放棄自行。機會微不代表完全冇機會。你既list或許對樓主有用,就是幫助她找合適的中學啊!
‹ 上一主題|下一主題