用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你們有買智能手機給小朋友嗎?
樓主: Hkmama818
go

你們有買智能手機給小朋友嗎? [複製鏈接]

問題應該是有什麼實質需要,不是人有佢有。主要原因可能是因project work 要和同學whatsapp,咁要出機前約法三章定立使用規則和部機是父母的,犯規就收返

Hkmama818 發表於 20-12-7 21:05
我想法和你好想似,以實際需要出發!但如果身邊嘅同學都會whatsapp、打機,網上世界重要性就會增加,你會 ...
no, 你可以比每天15-30mins 休息時間,佢可以在休息時間在pc 打,但先要條件是你有方法控制到和佢已完成當日的功課。呢d野是易放難收,你可以話若果佢能尊守規則和成績有進步,咁大d就可以有手機,最好係先比你用緊的佢,你出部新的比自己。rule of thumb 是佢要付出努力才會得到想要的東西

Hkmama818 發表於 21-2-26 15:59
想問下,中學生有冇實際需要用智能手機?
例如,會唔會有一d校內團體通訊係用WhatsApp ,IG ,Facebook  ...
whatsapp/signal pc 也可以,唔一定要有手機。但去到中學,亦要考慮佢在朋輩的image,你可先約法三章訂定下使用規則、set up screen time、唔出mobile data,唔影響學業就慢慢放

retriever 發表於 21-3-2 11:03
我一直懷疑成日講既 "約法三章" 係咪WORK?
execution / enforcement 是難的,首先最好寫明penalties.  另外尊守合約精神是要從小培養,在初〇dum偏期比小朋友知道u mean biz, 去到青春期先開始就難上加難

qpalzm 發表於 21-3-2 14:07
太多人追捧某D育兒方法, 卻忽略成效同小朋友特質有非常大關係。約法三章之後的"否則"是否可貫徹執行亦是重 ...
呢d techniques 大多came from psycho research/study 但不是exact science, ie, 某% work.  另外soft skill 呢樣野唔係睇編文章/video 就master 到,當然如你所說小朋友性格也是關鍵,但六歲定八十,之前都有機會改

qpalzm 發表於 21-3-3 22:21
性格係無得改的, 我可以講人的性格細細個已經睇得出。
https://www.bloomsbury.com/us/welcome-to-your-childs-brain-9781608199334/

qpalzm 發表於 21-3-4 10:49
有冇得免費睇?
我見解係, 性格基本上係定左, 環境因素可以改變性格幅度很少。而行為則受性格以及其他環境因 ...
library 有哦
‹ 上一主題|下一主題