用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 l hotel check in 後不能先幫小朋友整理隔離時日用品 ...
樓主: ALICE908
go

[英國] l hotel check in 後不能先幫小朋友整理隔離時日用品 [複製鏈接]

回覆 JoannMok 的帖子

是的,多謝妳之前給了很多寶貴意見及監護人比我呀!我先可以咁順利及堅定送阿仔留學。

回覆 katrinafu 的帖子

太好了,我都希望每次見到阿仔回港我都有驚喜呀!妳女女好乖呀!阿仔是否可能還小?year 5,佢還未同我講過換床單,定還是開學到現在未換過?還是matron 幫佢換?等佢上完堂問下佢先,tks。

剛問左阿仔,佢話佢每個星期都要自己換床單架,我話點解冇聽你講過既?佢話我都冇問?=_=,原來係我問題,我同佢講回家後幫我一齊換床單,佢話換床單仲要換枕頭套架喎,每次都係一次過換架,我話唔好意思,講漏左添!原來阿仔真係識架*__*

現在沒有再請姐姐了,當初決定送阿仔讀寄宿是冇錯,在家叫佢十萬次都唔會聽一次,叫過萬聲未必有心想應我,確實給專業老師教導係好既選擇,我會好期待阿仔既轉變,我頂得住的。

是的,不能完全依賴姐姐,我個仔今次返黎,佢著既T shirt不是他的,佢個背包不是他的,我在機場問他,佢話佢唔知道,但隔一陣佢講左句下次人地比我,我都要睇清楚先。佢上機前係老師家中隔離,因同級但不同bubbles 既同學確診,校長立即安排緊急方案,同級既都隔離離開學校,我仔安排到老師家中,可能個背包是老師比佢用,隔離完就去機場沒有先回校替換,始終還仲細,起碼佢懂得表達和之後應該怎樣應對,阿仔就黎生日,剛剛監護人話學校想阿仔生日當日安排同佢zoom見面及要給他讚揚,原先阿仔係12月16日機的會係學校渡過生日,但後來改早左返黎會在香港隔離期間渡過生日,開頭11月時我叫監護人幫忙問下學校阿仔生日當日須要預備什麼到學校?蛋糕?禮物?監護人話學校回覆,蛋糕和糖果學校當天會準備好的.....。令我真係好感動,可惜阿仔最後回港渡過人生第一個“雙數位”生日。

回覆 SmileSmileSmile 的帖子

PM妳,監護人都話暫未見過咁照顧小朋友的小學。

回覆 JoannMok 的帖子

多謝妳!

回覆 SmileSmileSmile 的帖子

多謝,大家繼續努力。

回覆 BabyKD 的帖子

到時妳小朋友返黎又輪到我地睇到眼濕濕,加油呀!
‹ 上一主題|下一主題