用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學
樓主: yy852
go

九龍塘小學   [複製鏈接]

taidou 發表於 21-2-9 12:04
我有點覺得其實學校又點會唔知呢種submission 方式係過時並且浪費家長的時間。

個人感覺係佢想搵d我剛才提 ...

我諗而家已經好難有毫無懸念任何情況都會絕對配合的家長。我覺得學校想搵肯合作合理的家長,家長有意見,學校係歡迎提出,好多時學校都接受的,但大前提係態度!以什麼態度去同學校講係其中重點

taidou 發表於 21-2-9 12:29

其實我記得果位老師有再三強調個活動好重要,校方好想所有學 ...
明白!謝謝分享,多啲不同分享確係讓家長多啲考量,係好事!

christmas_bb 發表於 21-2-9 14:02
陳守仁安排最好,當時疫情稍為緩和,first in, second in 都可安排面見,而且好有效率!相反,有些學校只 ...

同意學校揀學生家長,家長亦要揀學校。不同持分者有不同感受當然明白,但始終面試方法可能係其中一個考量!其他教育理念、學術成效等都係一個重要因素。所以大家感受面試方式之餘,都多角度諗下孩子讀書環境、氣氛、朋輩等等,或者係想佢哋學到乜嘢⋯⋯
作為用家,角色或有不同,同睇到學校點樣教育孩子!咁我要求同所希望的,學校全部做到。係小一選校中,大家多係升小家長!我都係過來人,明白大家都係希望搵合適的給子女。印象有前輩家長分享過,學校運作得好及成功,其中係學生、學校、家長——鐵三角持分者,全部重要,要互相尊重支持。

PS觀察各學校,大多都係按回一貫時間進行招生面試,TSL以往都應該係差不多時間,剛正疫情緩和,天時配合得利

我都係回應到此!希望大家都找到心儀之選

christmas_bb 發表於 21-2-9 15:18
持唔持份者根本無關,現在只不過review 一下學校見學生的安排,從而反映學校運作的好壞及效率!
...

okok!你話唔關就唔關啦!我要講都講哂,各位網友明就明,唔認同都理解想法

waihk 發表於 21-2-10 10:05
無OFFER有壓力就唔講得?

我睇左好多關於九龍塘小學既POST

有很多負面post嗎?其中原因可能就係大家處身的位置不同,見到的同經歷的也不同,大家都係基於自身經驗對事情睇法同可能原因,其實當中都唔一定只有在讀家長回應,也有很多網友有不同的睇法
學校係制度多,我覺得都係希望學校運作有規有序,始能專於教育上,成效亦有目共睹。好多時家長有特別要求或意見,學校都會按實際情況回應,係唔話缺乏溝通,沒人性化咁

當然就升小家長角度睇,又點會唔明白希望可以跟學校有互動溝通係最好!但單以面試形式就評定一所學校,抹煞所有其他,係覺得有點可惜。謹此已

PS如果一間學校不重視家長,點會可以讓家長返放學時間,進入校園進入課室接送子女。早上係操場一起跳繩踢毽,一齊欣賞鳥語花香,加強親子溝通話題,亦讓家長了解孩子的學習環境如何(只係在這一年疫情,安排暫時停止,以保師生安全)

Azzurro 發表於 21-2-10 15:41
雖然我覺得這次安排有點不如人意

但是我覺得九龍塘小學的網頁是所有直私裡面最好的其中一個
網頁上寫上的學校理念,教學上和學生管理上的各種資訊資料,真係全部寫得出做得到,透明度極高!並不只是對外形象咁簡單!執行能力極高,這也是我其中欣賞的地方。

BTW,原來TSL未出offer, 亦因疫情消家長分享會,連五分鐘zoom也不安排,實在太可惜。我相信係剛正疫情未穩定下,要先處理校內學生為要,絕對不是因為不重視家長的。
‹ 上一主題|下一主題