用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 轉校網 本區band 2 全港band 1
go

轉校網 本區band 2 全港band 1  

係咪轉校網就一定係band 1 , 學校係咁話 ,轉邊區都係band 1 ,咁之前D人成日話轉區有機會跌band, 又係點呢?
係咪要信學校?

hidy88 發表於 20-12-4 18:12
係咪轉校網就一定係band 1 , 學校係咁話 ,轉邊區都係band 1 ,咁之前D人成日話轉區有機會跌band, 又係點呢 ...
自行階段定大抽獎?

自行階段睇全港,轉唔轉區無影響;大抽獎階段睇本區,區間差異可以好大。

老師話在自行時係睇全港banding ,要準備自行轉區先係band 1

老師實牙實齒話總之轉區,全港邊區都係band 1

都係強區

opclk99 發表於 20-12-4 18:19
學校係會知自己有幾多Band1生,
但學校係咁話 ,轉邊區都係band 1?????
>>>除非你係強強強區,

叻就唔係咁嘅結果啦!

係咪轉校網就一定係band 1 , 學校係咁話 ,轉邊區都係band 1 ,咁之前D人成日話轉區有機會跌band, 又係點呢 ...

請問邊區咁勁?中西區?

高達紅色 發表於 20-12-4 18:32
請問邊區咁勁?中西區?
如果老師咁肯定,咁好可能真係中西區。中西區既 Band 2A,好大機會係全港既 Band 1C。

小朋友中西區,已經考了呈二。英文比較好、常識keep到九十幾,數學錯埋晒啲唔小心野,但中文比較差(八十頭)常常被中文拉低分,都唔知道入唔入到區內中學。因為都好大競爭!

估計樓主是中西區。

醒目開學勳章

tpmon 發表於 20-12-4 20:41
估計樓主是中西區。

樓主好似油尖旺區啊!

conniecheung 發表於 20-12-4 20:44
樓主好似油尖旺區啊!

油尖旺未去到本區Band 2A,轉到其他任何區變Band 1。單是轉九龍城也不能升Band。

醒目開學勳章

tpmon 發表於 20-12-4 20:46
油尖旺未去到本區Band 2A,轉到其他任何區變Band 1。單是轉九龍城也不能升Band。
...

我睇到樓主以往topic、留言,似係油尖旺區,用手機apps可以睇下。

conniecheung 發表於 20-12-4 20:48
我睇到樓主以往topic、留言,似係油尖旺區,用手機apps可以睇下。

那麼那位樓主更要小心Fact Check學校老師說話的真確。

我覺得在中西區、灣仔區的程度是較高。

小學4大名校網一向說11、12、41、34。

醒目開學勳章

tpmon 發表於 20-12-4 20:52
那麼那位樓主更要小心Fact Check學校老師說語的真確。

我覺得在中西區、灣仔區的程度是較高。

hidy88 發表於 20-12-4 18:21
老師實牙實齒話總之轉區,全港邊區都係band 1

咦,我女呈一後老師都係差唔多講法,本區band 2,全港band 1。
但我理解係於自行及甲部適用而已。

BHA 發表於 20-12-4 20:57
咦,我女呈一後老師都係差唔多講法,本區band 2,全港band 1。
但我理解係於自行及甲部適用而已。
...

BHA 近期人氣好旺,不斷發出18區升中講座資料。

你孩子在那區讀?

tpmon 發表於 20-12-4 21:00
BHA 近期人氣好旺,不斷發出18區升中講座資料。

你孩子在那區讀?

哈哈,我女(KL1)都係今年升中選校,主力想了解附近(KL1、KL2、KL3、HK1)內的學校,搵咗資料後同大家分享吧。